Hlavní obsah

Firma prodává hlavně roušky. Nedávno pomohla vyrobit kyslík na Marsu

Vozítko Perseverance na Marsu poprvé vyrobilo kyslík.

Reklama

Firma Lydall, která nyní vyrábí a prodává hlavně roušky a respirátory, přispěla k výrobě kyslíku na Marsu. Její filtr totiž využívá i vozítko Perseverance. Získávání kyslíku je důležité hlavně pro budoucí cestu člověka na Mars.

Článek

Americká společnost Lydall, která se zabývá výrobou filtračních materiálů, rostla hlavně během pandemie. Dodávala totiž ochranné pomůcky lidem v první linii a dostala od federální vlády zakázku na doplňování státních zásob za 13,5 milionu dolarů.

Nyní své schopnosti využívá při objevování způsobů, jak umožnit dýchání na jiných planetách. Podle serveru CNBC dodala firma Lydall americkému Národnímu úřadu pro letectví a vesmír HEPA filtry, které přispěly k výrobě kyslíku na Marsu.

„Chráníme nejen lidi a životní prostředí na Zemi, ale začneme to dělat i na Marsu,“ řekla ředitelka společnosti Sara Greensteinová pro CNBC.

Firma Lydall vybavila svým filtrem i průzkumné vozítko NASA Perseverance, které v únoru přistálo na Marsu. Konkrétně se nachází v zařízení MOXIE, které vyvinul Massechusettský technický institut.

Atmosféru na Marsu tvoří z 96 procent oxid uhličitý. Zařízení hledalo způsoby, jak přeměnit CO2 odebraný z atmosféry na částice kyslíku a uhlíku. Roveru se to na konci dubna podařilo a podle NASA je to vůbec poprvé, co se něco takového děje na jiné planetě.

„Modul jezdí po povrchu Marsu, filtruje veškerý CO2 z tamního vzduchu a snaží se ho přeměnit na kyslík, aby tam lidská posádka při přistání nemusela přinášet uložený kyslík. A funguje to,“ řekla Greensteinová. Podle ní dokáže filtr zachytit dostatek kyslíku, aby na Marsu astronaut vydržel deset minut.

Testování techniky výroby kyslíku bylo jedním z cílů cesty Perseverance na Mars. Výroba kyslíku je důležitá hlavně pro budoucí pobyt astronautů na planetě.

Podle miliardáře Elona Muska by mohla jeho vesmírná společnost SpaceX poslat první lidi na Mars už v roce 2026. Momentálně k tomu vyvíjí raketu Starship, která by v budoucnu měla na rudou planetu posádku dopravit.

Akcie firmy Lydall po oznámení vyskočily na 37,11 dolaru. Během letoška jejich cena narostla o více než 23 procent a za celý rok si pak připsaly solidních 256 procent. Hodnota společnosti, která existuje už 150 let, přesáhla 625 milionů dolarů. V roce 2020 vykázala tržby ve výši 764 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované