Hlavní obsah

Firmy čeká odliv rodičů kvůli uzavření škol. Na děti do 10 let mohou čerpat volno

Foto: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia

Školy zůstanou od středy prázdné.

Reklama

aktualizováno •

Mimořádné opatření vlády uzavřelo základní, střední, vyšší odborné a vysoké školy. Rodiče dětí do 10 let si budou brát ošetřovatelské volno.

Článek

V článku jsme opravili, že zaměstnanci mají nárok na ošetřovné 9 nebo 16 dní, nikoliv 14.

Vláda vyhlásila další mimořádná opatření a od středy ruší docházku žáků a studentů základních, středních, vyšších odborných a vysokých škol. Zejména rodiče školou povinných dětí ale mají problém. O mladší děti se totiž budou muset od středy postarat.

„Chceme, aby lidé chodili do práce, aby ekonomika šlapala. To je základ,“ řekl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. To ale jde proti logice mimořádného opatření jeho vlády. Ačkoliv zůstanou otevřené mateřské školy, nezaopatřené děti do 10 let nemohou rodiče nechat samotné doma, a tak si alespoň jeden z nich bude muset v práci vzít ošetřovatelské volno.

„Není to běžný postup z hlediska rozsahu, ale jinak se bude postupovat, jako když dítě onemocní. Pokud není možné dítě zaopatřit jinak, rodič od zaměstnavatele dostane ošetřovatelské volno,“ vysvětluje důsledky nového nařízení expert na pracovní právo Jiří Matzner.

Dítě do 10 let a 60 procent platu

Je to stejný model jako při návratech českých občanů z Itálie od půlnoci z pátku na sobotu. Ačkoliv drtivá většina z nich nemá žádné příznaky, praktičtí lékaři jim přesto vypisují elektronickou neschopenku, a oni tak zůstanou 14 dní v karanténě. Stejně tak toto mimořádné opatření ponechává školou povinné děti na starost rodičům, i když nejsou nemocné.

„Do tohoto režimu se dostanete, pokud potřebujete pečovat o dítě. Podmínkou je, že dítě musí být mladší 10 let a bydlí s vámi v jedné domácnosti nebo jste jeho rodič,“ vysvětluje právník Tomáš Procházka.

Takový zaměstnanec pak nebude pobírat nemocenskou, ale ošetřovné, a to ve výši 60 procent svého platu.

„Je to dávka z nemocenského pojištění. Když se do tohoto režimu dostanete, přestáváte chodit do práce, avšak neberete nemocenskou, ale ošetřovné. Prvních 9 dní ho neplatí zaměstnavatel, ale stát,“ dodává Procházka.

„Maximálně lze ošetřovné čerpat 9 dní. Výjimkou jsou případy, kdy je rodič samoživitel. Ten může čerpat ošetřovné až 16 dní, pokud se stará o dítě mladší 16 let, které ještě nedokončilo povinnou školní docházku,“ vychází z informací České správy sociálního zabezpečení.

Pokud se škola uzavře, vydává žádost o ošetřovné pro rodiče škola. Takový zaměstnanec ho pak neprodleně předá svému zaměstnavateli. Školy ale zatím nevědí, jestli se tato povinnost na ně vztahuje, když byly uzavřeny centrálním rozhodnutím vlády.

„Zatím k tomu nemáme žádné informace. Podle mě by to ale v této situaci možná nebylo nutné,“ říká prezident Asociace ředitelů základní škol Michal Černý.

Ale ministryně práce Jana Maláčová na sociálních sítích uvedla, že potvrzení skutečně budou vydávat školy.

Opatření bude vláda vyhodnocovat podle vývoje situace, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na dotaz, na jak dlouho mají být školy uzavřeny. Po tiskové konferenci mluvil nezávazně o týdnu, spíše dvou týdnech. Učitelů se opatření podle něj týkat nebude, mohou vyučovat například přes internet, uvedl.

Reklama

Doporučované