Hlavní obsah

Firmy dusí postcovidový syndrom. Vyrábějí, ale přesto to nestačí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Evropské továrny reagují na neutuchající poptávku a snaží se navyšovat výrobu. Jenže narážejí na nedostatek surovin a někdy i na nedostatek lidí, což tlačí ceny nahoru. Česká republika evropský trend kopíruje.

Článek

Evropské společnosti nabírají pracovníky rekordním tempem, aby udržely krok s poptávkou. Největší zájem o nábor zaměstnanců byl podle průzkumu IHS Markit minulý měsíc v Německu a Rakousku. Výrobní index PMI je podle stejného průzkumu nejvyšší rovněž v Německu, kde se zvýšil na 65,9 bodu.

Omezení dodávek může ohrozit výrobu

Ekonomiky po celém světě se v současné době vzpamatovávají z pandemie a evropské továrny běží na plný plyn. Kromě Evropy těží z rostoucí poptávky i podniky v severní Asii, naopak výrobny v jihovýchodní Asii, jež je momentálně ohniskem nákazy koronaviru, slouží spíše jako příklad toho, jak rychle se může krize znovu vrátit.

Mezinárodní měnový fond zvýšil své ekonomické prognózy pro region devatenácti zemí a předpověděl, že dynamika ve čtyřech největších ekonomikách bloku se v nadcházejících měsících zrychlí. Evropská centrální banka připravuje „silné“ zvýšení výkonu v aktuálním čtvrtletí. Příslušné orgány však stále varují, že by nové případy nákaz koronavirem a omezení dodávek mohly ekonomický růst ohrozit.

Důvěra ve slibné výhledy evropských zemí však nadále roste. Podle zvláštního průzkumu se ekonomický sentiment dostal na nejvyšší úroveň přinejmenším od roku 1985.

Česko pomalu expanduje

I v Česku se podle IHS Markitu zpracovatelskému sektoru daří. Z průzkumu vyplývá, že nové exportní zakázky se zvyšují pomaleji, nicméně celkově odpovídají evropskému trendu. Zároveň jde o druhé nejprudší navýšení od ledna 2018. Hlavní, sezónně upravený Výrobní index PMI pro Českou republiku společnosti IHS Markit v červenci mírně poklesl z hodnoty 62,7 na 62 bodů.

„Český zpracovatelský sektor v červenci mírně ztratil na tempu, ale jeho expanze byla přesto robustní,“ uvádí ve zprávě Siân Jonesová, ekonomka společnosti IHS Markit.

I když se evropským ekonomikám poměrně daří, koncoví zákazníci by měli počítat s tím, že si za produkty připlatí. Výrobci se i nadále potýkají se značnými problémy s dodávkami, i když se továrny snaží výrobu zrychlit.

„Výrobci a jejich dodavatelé se snaží přizpůsobit produkci, aby uspokojili poptávku. Ceny se tak neustále zvyšují,“ řekl Chris Williamson, ekonom IHS Markit pro server Bloomberg. Rostoucí náklady se tak projeví i na peněženkách spotřebitelů.

Zdražování se promítlo i v Česku. „Inflační tlaky dál vzrostly, protože problémy se zajištěním materiálu vedly ke zdražování u dodavatelů a k největšímu zvýšení cen vstupů v historii průzkumu. Firmy se přesto snažily vybudovat větší bezpečnostní zásoby a opět zvýšily své nákupní aktivity,“ dodala Jonesová.

Reklama

Doporučované