Hlavní obsah

FOK dnes zahájí 86. sezonu koncertem šéfdirigenta Braunera

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK dnes v Obecním domě zahájí 86. sezonu inauguračním koncertem nového šéfdirigenta Tomáše Braunera.

Článek

Zazní hudba Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů a trojkoncert Ludwiga Van Beethovena. Stejný program se uskuteční také ve čtvrtek.

„Ve své pozici bych velmi rád navázal na tradici vážených českých šéfdirigentů FOK, jakými byli Václav Smetáček, Jiří Bělohlávek, Petr Altrichter a Jiří Kout. S orchestrem vám s radostí přiblížíme české skladatelské osobnosti nové generace, a jakožto ‚kovaný‘ Pražan si dovolím přislíbit i skladby věnované přímo mému rodnému městu,“ uvedl již dříve Brauner. V sezoně s FOK ho čeká 12 abonentních a dva mimořádné koncerty.

Od září k orchestru nastoupil na pozici koncertního mistra houslí Roman Patočka, a připojil se tak ke koncertním mistrům Ritě Čepurčenkové, Miloši Jahodovi a Liběně Séquardtové. Publiku se mimo jiné představí jako sólista. V květnu 2021 zahraje Houslový koncert a moll Antonína Dvořáka, se kterým zvítězil v konkurzu.

V sezoně se mají objevit další sólisté, například Thomas Hampson, Vadim Repin, Maisky Trio, Angela Hewittová, Radek Baborák, Petr Migunov, ve wagnerovském programu vystoupí hvězdní pěvci Camilla Nylundová, Simon O’Neill a René Pape. Speciálním hostem bude Montrealský symfonický orchestr s šéfdirigentem Kentem Naganem.

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK je oficiálním orchestrem hlavního města Prahy. Založen byl roku 1934. Rozpočet FOK v loňském roce činil 140,6 milionu korun, Praha se na něm podílí přibližně 113,5 milionu. Více informací se nachází na www.fok.cz. Programová brožura je k dispozici v elektronické podobě.

Reklama

Související témata:

Doporučované