Hlavní obsah

Fond kinematografie chce víc na pobídky zahraničním štábům

Foto: Unsplash - Chris Murray

Ilustrační fotografie.

Reklama

Státní fond kinematografie chce více peněz pro filmové pobídky. V následujících letech by pak zahraniční štáby mohly získat až 1,3 miliardy korun. Fond se také obává propadu příjmů kvůli dopadům koronavirové pandemie.

Článek

Státní fond kinematografie navrhuje ve svém rozpočtu na příští rok i ve výhledech na léta 2022 a 2023 navýšit sumu pro filmové pobídky o 500 milionů korun. Zahraničním filmovým štábům by tak Česko mohlo jako pobídky poskytnout 1,3 miliardy korun ročně.

Dotace byla takto navýšena poprvé v loňském roce, kdy kvůli zájmu filmařů musel fond v půlce roku zastavit příjem žádostí. A štáby loni v Česku utratily rekordních devět miliard korun. Návrh rozpočtu fondu na příští tři roky podle materiálu připravovaného pro jednání vlády také mluví o nutnosti navýšit zákonem pobídku procentuálně.

Fond se obává propadu svých příjmů, které závisejí na odvodu soukromých televizí z reklamy a na odvodu provozovatelů kin z prodaných vstupenek. Obojí letos kvůli pandemii koronaviru kleslo a důsledky propadu těchto příjmů by mohly ovlivnit rozpočet fondu na další roky.

Ztráta konkurenceschopnosti

V Česku je filmová pobídka nyní 20 procent z uznatelných nákladů. Je jedna z nejnižších v Evropě, a pokud se nezvýší, ředitelka fondu Helena Bezděk Fraňková opakovaně uvádí, že Česko ztratí konkurenceschopnost. V evropských zemích jde často o 25 až 30 procent, některé státy vracejí i 40 procent investic. Fond proto usiluje o zvýšení pobídky na 25 procent.

Náplní fondu je vedle pobídek podpora tuzemské kinematografie, tedy zejména vzniku nových filmů a propagace české kinematografie.

Fond počítá pro rok 2021 s příjmy 1,27 miliardy korun. Do toho je zahrnuta státní dotace 1,007 miliardy, kterou tvoří 800 milionů na filmové pobídky, 200 milionů na podporu kinematografie a 7,4 milionu na provozní výdaje.

Vedle dotace má fond vlastní zdroje, z nichž největší část tvoří příjmy poplatků od provozovatelů kin, od provozovatelů převzatého televizního vysílání, poplatek z poskytování audiovizuálních služeb na vyžádání (VOD) a poplatek z vysílání reklamy. Fond má také příjmy z licencí k užití filmů z let 1965 až 1991 a některých správních poplatků.

Rozpočet pro rok 2021

Návrh rozpočtu na rok 2021 počítá s tím, že poplatek z vysílání reklamy soukromých provozovatelů celostátního televizního vysílání bude činit 150 milionů korun. Je to minimální částka daná zákonem a v některých letech byla i vyšší. Kvůli koronaviru jsou příjmy televizí z reklamy nižší, televize ale podle platného zákona budou muset tuto částku přesto fondu odvést.

„V případě, že by došlo k nějaké úpravě zákona ve smyslu snížení této částky, nebo dokonce k úplnému zrušení tohoto poplatku, fond by bez pomoci státu prakticky zastavil jednu část své činnosti, tedy poskytování podpory kinematografie,“ stojí v materiálu.

Od provozovatelů kin počítá fond s 20 miliony, kina odvádějí procento z ceny vstupného; fond příjem odhaduje podle návštěvnosti a tržeb v předchozích letech. Kvůli koronaviru odhaduje fond propad tohoto příjmu o osm procent; není možné určit ani to, s jakou sumou lze počítat pro příští roky.

Výdaje na rok 2021 fond odhaduje ve výši 1,27 miliardy korun s tím, že na pobídky se podle schváleného rozpočtu počítá s 800 miliony korun a na podporu domácí tvorby s 383 miliony korun. Dalších 85 milionů korun mají činit provozní výdaje včetně propagace české kinematografie.

Reklama

Doporučované