Hlavní obsah

Fotbalová asociace chce stamiliony za Rošického stadion. Aby je získala, musí se patrně nejdřív zadlužit

Na místě dnešního stadionu Evžena Rošického, kde se v roce 1978 konalo ME v atletice, nejspíš vyroste zóna luxusních bytových jednotek.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za soubor realit na Strahově plánuje Fotbalová asociace ČR zinkasovat přinejmenším 400 milionů korun. Nejprve se ale musí vypořádat s nákladnými nároky České unie sportu a Českého atletického svazu.

Článek

Stadion Evžena Rošického na pražském Strahově pomalu podléhá zubu času, přitom polyká miliony za alespoň minimální průběžnou údržbu. Čeká na den, kdy jeho prodej vydělá Fotbalové asociaci ČR stamiliony. A ještě víc pak kupci, ovšem až po případné změně územního plánu. Jinými slovy: až bude možné vybudovat v této atraktivní zóně namísto sportoviště třeba luxusní rezidenční bydlení.

Takže co si od chystaného obchodu cenově slibuje Fotbalová asociace ČR? „Bavíme se o řádech stamilionů,“ připustil nedávno její předseda Martin Malík. Konkrétnější ani dnes být nechce, zdroje blízké zákulisí FAČR však hovoří o tom, že asociace chce zinkasovat minimálně 400 milionů, nejoptimističtější vize prý směřují až k 700 milionům korun.

„Cena záleží na mnoha faktorech, zejména na tom, jak by vypadal výsledný konkrétní soubor prodávaného nemovitého majetku. Kdyby se, dejme tomu, prodávala plocha odpovídající fotbalovému hřišti, tak by to podle cen v místě obvyklých mohlo vycházet velmi orientačně zhruba na 500 milionů, tedy při úvaze o cenách za stavební parcely,” konstatuje Jan Kašpar, jednatel Viva Reality, kterého Seznam jako realitního experta o jeho názor požádal.

Potíž je v tom, že než bude FAČR moci za „Rošičák“ něco zinkasovat, bude nejdříve muset investovat do toho, aby prodej odblokovala. Na nemovitosti jsou totiž vázaná takzvaná břemena a předkupní práva, vycházející z předchozích vlastnických změn a s nimi spojených smluvních ujednání.

„Můžeme potvrdit, že zhruba rok jednáme s Českou unií sportu o možném uzavření dohody o vzájemném uspořádání. To vychází ze závěrů valné hromady ČUS a bez uzavření této dohody, jejíž součástí je i platba 109 milionů vůči ČUS a uzavření smlouvy s atletickým svazem, nemůže FAČR s majetky nakládat,” říká fotbalový předseda Martin Malík.

„Vedeme s fotbalisty jednání směřující k zajištění sportovní atletické činnosti a sídla sekretariátu našeho svazu v areálu Strahov,” potvrzuje Libor Varhaník, šéf Českého atletického svazu. Fotbalová asociace zvažuje přestavbu tribuny stadionu Přátelství, s tím, že právě do útrob nové tribuny by se atleti mohli přestěhovat. Shodu ale tyto sportovní spolky stále hledají.

„Fotbalová asociace ČR aktuálně nemá prostředky na úhradu zmíněné částky (109 milionů pro ČUS)  a nejsou dokončena ani jednání s atletickým svazem,” říká Malík. Řešení však očekává v horizontu měsíců.

Rozhovor s Martinem Malíkem z února letošního roku:

Video: Luděk Mádl

Podle informací Seznamu se už na výkonném výboru FAČR několikrát přetřásala myšlenka, že si fotbalová asociace vezme na vyřešení právě popsaných nároků úvěr v řádu vysokých desítek milionů korun.

Fotbalová asociace ČR se stala majitelem stadionu, přilehlých pozemků či hotelu Coubertin po obchodních jednáních, jež s magistrátem a Českou unií sportu úspěšně završila na přelomu let 2012–2013.

Původní plán se zastaralým „Rošičákem“ byl ale jiný. Tehdejší šéf českého fotbalu Miroslav Pelta pracoval na tom, aby na Strahově vyrostl moderní Národní stadion, přinejmenším pro 30 000 osob. Jenže podporu státu tento plán spojený s možností pořádat několik zápasů Eura 2020 tehdy u politické reprezentace nezískal.

A tak se začalo pracovat na plánu B. Zatímco vedlejší, tréninkový stadionek Přátelství byl zmodernizován za desítky milionů korun, velký stadion pojmenovaný po Evženu Rošickém, atletovi, jehož zavraždili nacisti, se začal připravovat k prodeji.

Zájemci by byli. Podle informací Seznamu projevily interes finanční skupiny J&T, Penta a v jisté fázi i CEFC, to když Slavia hledala prostor pro své mládežnické tréninkové centrum.

Jak už bylo řečeno, ten, kdo si Rošického stadion koupí, se bude muset obrnit trpělivostí a pustit se do intenzivního lobbingu, aby se případné změny územního plánu hlavního města Prahy někdy dočkal. Proto se předpokládá, že Strahov získá některá z opravdu bohatých finančních skupin, kterou díky jejím dalším aktivitám nesrazí vaz, když si uloží velké peníze, obsažené v prodejní ceně, právě na Strahov. A to klidně i na několik let, než se územní plán změní a vložené prostředky následně bohatě zúročí.

Reklama

Související témata:

Doporučované