Hlavní obsah

Fotbaloví sudí na Moravě jsou Asiaté, řešilo se u soudu Berbra s rozhodčím

Roman Berbr spolu s Dagmar Damkovou zažalovali bývalého rozhodčího Radka Kociána. Co se dělo u soudu?

 

Reklama

Okresní soud Brno-venkov řeší další spor z nejvyšších pater českého fotbalu.

Článek

O fotbalových rozhodčích z Moravy se ve vedení Fotbalové asociace ČR mluvilo jako o „Asiatech“. Tato informace zazněla při jednání Okresního soudu Brno-venkov, který řeší konflikty v nejvyšších patrech českého fotbalu.

Místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr spolu s bývalou šéfkou komise rozhodčích Dagmar Damkovou zažalovali bývalého prvoligového sudího Radka Kociána.

Ten se před dvěma lety přidal k rozhodčím, kteří právě Berbra a Damkovou kritizovali. Kocián napsal otevřený dopis tehdejšímu šéfovi asociace Miroslavu Peltovi. V něm mimo jiné uvedl, že Damková je jen loutka v Berbrových rukou a že tyranizují rozhodčí. Objevila se i zmínka o tom, že jsou moravští rozhodčí označováni za Asiaty, což je uráží.

Zmínku o Asiatech u soudu potvrdil svědek, bývalý prvoligový rozhodčí Robert Hájek.

Berbr s Damkovou zažalovali kromě Kociána také další rozhodčí, kteří je kritizovali. Jeden z nich, Antonín Kordula, už letos v září spor pravomocně vyhrál. Krajský soud v Brně potvrdil rozsudek hodonínského soudu, který žalobu Berbra a Damkové zamítl. Soud konstatoval, že rozhodčí měl na kultivovanou kritiku fotbalových šéfů právo. To mimo jiné zaručuje i svoboda slova.

To se ale Berbrovi s Damkovou nelíbilo a před několika dny podali dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

V případě žaloby na Kociána v pondělí okresní soud konstatoval, že už sice nepotřebuje provádět žádné důkazy, ale přesto zatím nerozhodne. Počká totiž právě na rozhodnutí Nejvyššího soudu v případu rozhodčího Korduly. Protože jsou spory obdobné, výrokem Nejvyššího soudu se pak bude velmi pravděpodobně řídit.

Nejvyšší soud o podobných sporech obvykle nerozhoduje dříve než za několik měsíců.

Reklama

Doporučované