Hlavní obsah

Gamy, body, miliony. Sázkař se pře s kanceláří o vyplacení tučné výhry

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Sázková kancelář odmítá vyplatit milionovou výhru.

Reklama

Jedna z tuzemských sázkových kanceláří řeší nepříjemný spor. Její klient totiž podle všeho využil chybu tvůrců sázek a dožaduje se vyplacení mnohamilionové výhry, což společnost odmítá.

Článek

Když loni 31. srpna odstartovalo v New Yorku tenisové US Open, současně s prvními zápasy se začal v Česku psát kuriózní sázkařský příběh, který nejspíš skončí až u soudu. A ten se pak může zabývat významem slova „bod“, tak jak je uplatňován v tenisové terminologii. Protože právě o to zde běží. A ve hře je hodně peněz, takřka 10 milionů korun.

Hlavními aktéry jsou sázková kancelář Synot Tip z impéria uherskohradišťského miliardáře Ivo Valenty a jeden z jejích klientů – sázkař z Moravy, který si přeje zůstat v anonymitě. Jeho motivace je vcelku pochopitelná, protože pokud ve sporu nakonec uspěje, získá miliony korun a logicky nestojí o to, aby okolí o jeho případném zbohatnutí vědělo. Z toho důvodu redakce jeho přání respektuje, jeho jméno však zná.

Celkem je ve hře přibližně 10 milionů korun. A dotyčný sázkař je přesvědčen, že mu právem náleží. Přes internet totiž vsadil na různé kombinace tenisových zápasů, které byly vypsané pod názvem „vítěz a počet bodů“. Při podobném typu speciálních sázek je nutné správně zvolit nejen vítěze klání, ale zároveň také další statistické ukazatele zápasu, nejčastěji například ve fotbale či hokeji počet branek, nebo v basketbalu počet bodů.

Napsali „bod", ale mysleli „game"

A právě v názvu sázky je skrytá podstata celého konfliktu se sázkovou kanceláří, která výhry odmítá uznat a vyplatit. V tenise se totiž tento typ sázek běžně vypisuje jako kombinace vítěze a počtu gamů, čili her, které k triumfu tenista potřeboval odehrát. Jenže tentokrát sázka názvem evokovala, že jde o kombinaci vítěze utkání a počtu bodů, v tenisové mluvě označovaných jako „fiftýny“, kterých je v utkání samozřejmě odehráno mnohem více než „gamů“.

„Sázím různé sporty od fotbalu po tenis včetně různých podsázek, co nabízí sázkové kanceláře. Kurz mě musí zaujmout. V tomto případě mi přišlo lepší vsadit tuto sázku než jen klasicky pouze na vítěze. Ty kurzy byly zajímavé,“ říká sázkař, který do zmíněných kombinací vložil na celkem devíti tiketech dohromady 1800 korun. Když po odehrání zápasů tikety kontroloval, byl přesvědčený, že právě pohádkově vydělal.

„Počítal jsem, že výhra by měla být dohromady přes 10 milionů korun. Na některých tiketech jsem měl jednu chybu a na některých více chyb (šlo o takzvané kombinátory, kde je možné vyhrát i přesto, že sázkaři nevyjdou všechny tipy – pozn. red). Jeden beru jako životní trefu. Tiket byl bez chyby a výhra má být 6,6 milionu,“ popisuje.

Jenže žádné peníze na svém herním účtu nenašel: „Byl jsem obrovsky překvapený, že tikety byly bezdůvodně nevýherní. Ráno koukáte na výsledky, děláte fajfky na tiketech a radujete se z životní výhry. Podíváte se na sázkový účet a peníze nikde. Velké zklamání.“

Synot Tip odmítl výhry z těchto tiketů vyplatit. Vyhodnotil je tak, že sázka nebyla úspěšná, protože ji prý sázkař špatně pochopil.

Z tiketu, který níže publikujeme, je patrné, v čem je „kouzlo“ celého příběhu. Kromě vítěze se totiž netipoval přesný počet bodů, ale také sázka, zda vítěz dosáhne v utkání více, či méně než 18 či 19 bodů. Pokud bod chápeme jako jednotlivý „fiftýn“, pak je logické, že vítěz tenisového utkání nade vší pochybnost vždy posbírá víc než 18 či 19 „fiftýnů“. Pokud je zápas sehraný kompletně, aniž by ho třeba jeden ze soupeřů předčasně vzdal.

Na jednu hru (game) potřebuje jeho vítěz obvykle čtyři „fiftýny“. A na výhru v jediném setu, čítajícím přinejmenším 6 her (gamů), tedy jeho vítěz musí uhrát přinejmenším 24 bodů, tedy „fiftýnů“. Ženy pak hrávají na dva vítězné sety, muži na grandslamech na tři.

Z toho plyne, že pokud sázkař uhodl vítěze a vsadil přitom, že vítěz zároveň uhraje víc než 18, respektive 19 bodů, které si vyložil jako jednotlivé „fiftýny“, nemohl se splést.

Z toho je zjevné, že sázka byla Synot Tipem vypsána a označena chybně, vypsaný kurz neodpovídal výkladu, že bod = „fiftýn“. Pokud si toho ovšem sázkař všiml, je otázkou, zda by sázková kancelář za nedokonalost ve slovním vyjádření vypsané sázky neměla i zaplatit. Zatím se k tomu rozhodně nemá.

Foto: Seznam Zprávy

Jeden z tiketů s výhrou přes 6 milionů, o který se sázkař pře se společností Synot Tip.

Synot Tip všechny tipy na tiketech našeho sázkaře vyhodnotil tak, že byly vypsané nikoliv na počet bodů v utkání, jak říkal název sázky, ale na počet gamů. Na následné reklamace poté klientovi argumentoval tak, že sázející pouze tuto sázku špatně pochopil.

„Na tiketech máte vsazenou sázkovou příležitost, hráč 1 nebo 2 vyhraje utkání a počet bodů. Zde se ale jedná o celkový počet bodů v utkání a počtem bodů se v tomto případě myslí počet her (gamů),“ odepsalo sázkaři v zamítnuté reklamaci zákaznické centrum Synot Tipu s tím, že pokud měl pochybnosti o předmětu sázky, měl podle herního plánu společnosti povinnost kancelář kontaktovat a žádat upřesnění.

Žádné pochybnosti jsem neměl, tvrdí sázkař

„Já neberu, že sázková příležitost byla chybně pojmenovaná. Sázím, co je napsáno. O záměnu se zde jednat rozhodně nemůže, v tenise je jednoznačné pojmenování pro game/hru a pro bod/point. Přesně díky tomu, že se jednalo o body, tak se mi to líbilo. Gamy by mě nezaujaly,“ odmítá takové vysvětlení sázkař.

Dodává také, že žádné pochybnosti o předmětu sázky neměl. „Společnost Synot Tip vypsala Vítěz utkání a počet bodů. Já na tom nic chybného nevidím. Synot Tip v live sázkách u tenisových utkání také nabízí možnost vsadit, že některý hráč vyhraje například 4. bod v nějakém gamu. Vidíte, zase jsme u toho, že bod a game jsou dvě rozdílné definice,“ dodal sázkař, který po zamítnutí všech reklamací dal podnět Celní správě, která ze zákona v Česku na sázkový byznys dohlíží, aby prověřila, zda se Synot Tip nedopustil podvodu.

Synot Tip, který patří do holdingu Synot podnikatele a bývalého senátora Ivo Valenty, se k otázkám ohledně sporu se sázkařem odmítl vyjádřit. „Děkujeme za dotazy, nebudeme se k nim však v tuto chvíli konkrétně vyjadřovat,“ odpověděl ředitel společnosti Petr Mikoška s tím, že počká na stanovisko Celního úřadu. „Nadále trváme na tom, že sázka byla vyhodnocena v souladu s herním plánem. Závěry Celního úřadu jsme samozřejmě připraveni se řídit a podle nich postupovat,“ dodal Mikoška.

Celní úřad ve skutečnosti už před několika dny v případu rozhodl. „Podnět byl prošetřen a ze strany dozorovaného orgánu nebyly shledány důvody k zahájení řízení z moci úřední,“ řekl Seznam Zprávám Dušan Janiš, mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj. Právě tady totiž sázkařův podnět prověřovali.

Detaily, jako například, zda se celníci zabývali tím, jestli byla sázka vypsaná chybně a zda měla společnost povinnost výhry vyplatit, mluvčí odmítl komentovat s odkazem na zákonem stanovenou mlčenlivost.

Sázkař se však s miliony, o kterých je přesvědčený, že mu právem náleží, rozloučit nehodlá, a je připravený sázkovou kancelář žalovat. „Přece není možné, aby sázková společnost s licencí vyhodnocovala sázky podle toho, jak se jí to hodí. To by přece mohla účelově vyhodnotit každou sázkovou příležitost. Je to stejné, jako kdyby vám někdo řekl: Vsadil jste na 1. poločas, ale to jste špatně pochopil, my jako sázkovka jsme mysleli 2. poločas, takže nevyhráváte,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Doporučované