Hlavní obsah

Glosa: Hamáčkovy srdečné pozdravy do Ruska

Foto: Seznam Zprávy

Sólo cesta za Sputnikem podle vzoru Slovenska? Díky, raději ne.

Reklama

Článek

Jan Hamáček veze do Moskvy Andreje Danka. Transparentnost s ním domů nedoveze.

Vicepremiér Jan Hamáček s sebou do Ruska bere slovenského politika s pověstí poplety, který sice neumí rusky, ale rád dává na odiv své kontakty v Moskvě.

Opsal diplomku, líbal své kapitánské frčky, horko těžko skládal srozumitelné věty ve slovenštině a nakonec prohrál volby a se svou Slovenskou národní stranou vypadl z parlamentu. Andrej Danko se ve funkci předsedy slovenského parlamentu stal živým internetovým vtípkem.

Nic z výše uvedeného ale Andreje Danka zřejmě nediskvalifikovalo z toho, aby ho český vicepremiér a ministr vnitra a na chvíli i zahraničí vzal jako člena delegace na třídenní cestu do Moskvy. Danko prý české straně pomůže díky své známosti s ruským ministrem průmyslu a obchodu.

Agilní rusofil a aktivní propagátor nákupu ruské vakcíny Sputnik V, který se sám rusky nedomluví, je podle slovenských novinářů spolehlivou spojkou Moskvy. Na oficiálním cíli Hamáčkovy cesty přitom není nic špatného, tedy pokud platí, že jde o předjednání nákupu Sputniku V s podmínkou vyčkání na schválení Evropskou lékovou agenturou. Každý pomocník v boji proti covidu-19 je potřeba, a to i navzdory extrémně silným a leckdy až přepjatým emocím, které stát nabízející Sputnik vyvolává. Vždyť o vakcínu se zajímají například i německé spolkové země.

Jenže do toho český předseda vlády přijde s tvrzením, že shánění vakcín nespadá do Hamáčkovy agendy a že Česko už konkrétní nabídku má. Prý může téměř okamžitě získat 300 tisíc dávek Sputniku.

Proč tedy Hamáček do Moskvy míří? Chce pro Česko dostupnost vakcín pojistit? Nebo jde půl roku před volbami o PR akci předsedy skomírající strany, která tenhle týden vykopla z vlády svého možná nejschopnějšího ministra a až pak zjišťovala, co dál? Případně bude vicepremiér řešit zcela jiné záležitosti?

Svoje politické snahy a aktivitu směřují vládní politici do Moskvy správně. Místo obchodů a výměn, které jsou teď spíš předvolební úlitbou pro osazenstvo na Pražském hradě, by ale měli tlačit na Rusy, aby poskytli veškerou dokumentaci Evropské lékové agentuře a zkrátka byli transparentní. Nebo na farmaceutické firmy, aby plnily to, k čemu se vůči Evropě zavázaly.

Nedůvěru rozhodně neodstraní sólo cesta do Ruska po vzoru slovenského expremiéra Igora Matoviče. Jeho tajný nákup Sputniku totiž vypadá na velkou blamáž a fiasko. Z 200 tisíc dávek se zatím nepoužila ani jedna, slovenské úřady navíc přišly na to, že dostaly jiné složení očkovací látky. Rusko se pak začalo dožadovat vrácení dodávky. Smlouva o nákupu je přitom tajná a o podmínkách se nic neví.

Pokud by měl Česku někdo radit, jak nakládat se Sputnikem, Danko ani Matovič to nejsou. A Hamáček se svou cestou snadno může zamotat do složité zahraničně politické situace. Ruský režim dál vězní své odpůrce, okupuje Krym a nedaleko hranic s Ukrajinou má nastartované tanky.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované