Hlavní obsah

Glosa: Šlachta znovu zasahuje na vládě, tentokrát ve volbách

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Róbert Šlachta v péči maskérky před předvolební debatou.

Reklama

Klišé, že každý hlas se počítá, došlo výmluvného naplnění.

Článek

Sofistikované výpočty přesunů voličů od jedné strany k druhé jsou solí povolebních analýz. I tentokrát je cenné sledovat, jak se občané ve volbách zachovali před čtyřmi lety a jak minulý víkend. A porovnávat to s tím, jak se ta která strana v kampani pokoušela do konkurence zajet a to nejcennější zboží jí přetáhnout. Neboli „vyluxovat“ její voliče, ale i širokou skupinu lidí, kteří předtím nevolili vůbec.

Hnutí Přísaha Roberta Šlachty má speciální roli: protože v minulých volbách neexistovalo, nemohlo být letos „luxováno“, ale jen „luxovalo“ jiné. Jak moc, si můžete ověřit na grafu.

Přísaha dostala 251 562 hlasů, což bylo 4,68 procenta všech odevzdaných. Na volební premiéru jasný úspěch, skalpy ČSSD a KSČM to jen dokládají. Pětiprocentní hranicí se Šlachtovci nijak viditelně nestresovali a žádný pláč, že zůstali těsně pod ní, se ani v nejmenším neozýval.

Kvůli výsledku Přísahy se musí držet za hlavu někdo jiný: Andrej Babiš.

Před volbami se spekulovalo, jestli je Přísaha myšlená jako tichý satelit ANO, který má buď pomoci rozředit opoziční hlasy, anebo také, kdyby se dostal do Sněmovny, působit jako nový opěrný sloup Babišova kabinetu. (Šlachta a Babiš to samozřejmě popřeli.) Jestli se něco takového někomu honilo hlavou, pak ale volby totálně prokoučoval.

Šlachta nejenže Babišovi nepomohl, ale naopak ho sestřelil. Klišé, že každý hlas se počítá, došlo výmluvného naplnění.

Zhruba 60 tisíc, tedy skoro čtvrtina hlasů pro Přísahu, pochází od voličů, kteří minule volili ANO. Kdyby Přísaha nekandidovala, mohli by buď u ANO zůstat i v roce 2021, nebo se zachovat jinak, například nevolit. Takže nejde říct, že je to pro ANO „čistá ztráta“. Ale bývalí voliči ANO byli spolu s hlasy těch, kdo minule nevolili, hlavním zdrojem výsledku Přísahy.

Šlachtovo hnutí „luxovalo“ víc voliče ANO než voliče stran koalice Spolu. Bylo to logické: s heslem „Jdeme zastavit rozkrádání“ si lidé asi spojí spíš současnou vládu, než ty, kdo byli u moci před osmi lety a dřív.

Když Přísaha pustila žilou ANO, vydala se směrem k pětiprocentní parlamentní bráně. A zastavila se o 17 193 hlasů před ní. To je v celostátním měřítku krůček: ale rozhodl, že hypotéza o Přísaze jako juniorním partnerovi ANO bude v praxi neověřitelná. Nula poslaneckých mandátů. Hlasy propadly.

K Přísaze přešlo 60 tisíc minulých voličů ANO. Se Spolu prohrálo ANO o 35 765 hlasů.

Takže Róbert Šlachta plus mínus zlikvidoval už druhého premiéra České republiky, tentokrát volební matematikou. Kdo z vás to má?

Anketa

Jste vy osobně celkově spokojeni s výsledky voleb?
Určitě ano.
46 %
Spíše ano.
7,1 %
Spíše ne.
3,3 %
Určitě ne.
43,6 %
Celkem hlasovalo 21540 čtenářů.

Reklama

Doporučované