Hlavní obsah

Glosa: Stát se rozkládá, s vlajkou na škole, nebo bez ní

Foto: Profimedia.cz

Někteří poslanci řeší vyvěšování vlajek na prázdných školách. Také vás to právě trápí?

Reklama

Pandemie decimuje vývoj celé generace dětí. Skutečným projevem vlastenectví je jim pomoci, nebo se alespoň pokusit.

Článek

České děti byly ze všech svých evropských vrstevníků během pandemie doma téměř nejdéle. První dva ročníky do škol sice chodí, ale například osmiletí či devítiletí žáci třetích tříd už si musí poradit sami. Inspektoři hlásí, že tisíce dětí úplně vypadly ze vzdělávacího systému. Člověk v tísni zjistil, že s celou pětinou rodičů znevýhodněných dětí se školám vůbec nepodařilo navázat kontakt. Situace, která ovlivní celou generaci a budoucnost Česka. Bezesporu.

Kdo zná tento kontext, může být pobaven nebo rozezlen tím, co tento týden řešili poslanci školského výboru Sněmovny. Téma jednání: vyvěšování vlajek na školních budovách.

Vláda chtěla školám ulevit a zrušit zákonnou povinnost vyvěšovat vlajky i o letních prázdninách. Konkrétně na Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje 5. července a Den upálení mistra Jana Husa 6. července. Takový návrh poslala do Sněmovny. Jde například o to, že některé školy jsou nejen zavřené, ale také o prázdninách podstupují rekonstrukci, a věšet státní vlajky na lešení není úplně šťastné, a podobně.

Budiž. Upřímně, kdo doteď tušil, že o prázdninách zavřené školy takovou povinnost mají… Takže, OK, rozumné, hlasujme, a rychle na důležité věci. Mají děti tablety a notebooky, mají internet, nepotřebují víc peněz úřady sociálněprávní ochrany dětí, aby pomohly rodiny a školy znovu propojit? To by řešili odpovědní zástupci voličů.

No, nestalo se tak. Vlastenectví first. Vystoupil hrdý ochránce národních hodnot z řad SPD a rozhodl se, že takové hazardování se státními symboly nestrpí! Jde o krok k likvidaci vztahu k české státnosti, citovala agentura ČTK zdvižený prst poslance SPD Pavla Jelínka. Pan poslanec nicméně podal k vládní předloze pozměňovací návrh a… poslanci výboru se budou kruciální otázkou znovu zabývat v březnu.

Ale to není skutečná podpora české státnosti, mnohem spíš vlastenčení. Vlastenecká podpora nejmladší generace by vypadala jinak. Tak, že by děti a rodiny pocítily zlepšení svojí situace. Pohled na vlajku třepotající se 5. července na budově školy není ten správný recept.

Každopádně zůstaňte naladěni, o fanglích ještě uslyšíme. Ve Sněmovně zřejmě doufají, že přicházející jaro koronavirus znovu oslabí a na podobné zásadní hlouposti bude čas.

Reklama

Doporučované