Hlavní obsah

Glosář řešil, zda Kane umí hlavičkovat lépe než Shearer, téma provolání slávy Ukrajině i stíny dopingu

Harry Kane (vpravo), střelecká opora Anglie, ve vzdušném souboji v utkání s KolumbiíVideo: Luděk Mádl

 

Reklama

Fotbalový glosář nabízí statistiky běžeckých výkonů na fotbalovém šampionátu, ve vytrvalosti i počtu sprintů jsou v popředí Rusové

Článek

Francie-Belgie a Anglie-Chorvatsko. Z těchto dvou dvojic vzejdou finalisté světového šampionátu fotbalistů. „Takže ve hře je stále 9 kmenových hráčů Tottenhamu a na té chorvatské alespoň další dva bývalí, Modrič a Čorluka," pochválil si v Glosáři úspěšnost hráčů svého oblíbeného týmu Jiří Hošek.

V této souvislosti připomněl i podzimní zápas Premier League, ve kterém právě Tottenham vyprášil kožich týmu Liverpoolu, když ve Wembley zvítězil 4:1. „A v tom utkání byl už zhruba po půlhodině hry střídán liverpoolský obránce Dejan Lovren, který je nyní oporou chorvatského týmu," podotkl Hošek, že semifinále MS nabídne svým způsobem možné opakování tohoto souboje.

Co si o šancích Francie na turnaji myslí český trenér Ivan Hašek?

Video: David Janeczek

Asi nejviditelnějším z hráčů Tottenhamu je na probíhajícím světovém turnaji Harry Kane, se šesti góly zatím nejlepší střelec šampionátu. „Jestli je lepším hlavičkářem než Alan Shearer?“ zamyslel se Hošek ohledně srovnání s legendou anglického fotbalu. A nabídl tento soud: „Shearer asi přeci jenom hlavičkoval lépe, ale Kane je zato mnohem komplexnějším hráčem."

Vedle debaty o čistě fotbalových skutečnostech zabrousil Glosář i k věcem přesahujícím fotbalové trávníky. Třeba ke vzkazu Domagoje Vidy, střelce důležitého chorvatského gólu ve čtvrtfinálovém utkání s Rusy. Právě poté, co pomohl vyřadit domácí ruský tým z turnaje, nahrál Vida, bývalý hráč Dynama Kyjev, vzkaz, který se pak rozlétl po sociálních médiích.

Volá v něm „Sláva Ukrajině“. FIFA vyhodnotila jeho prohlášení jako politické a dala Vidovi napomenutí. Luděk Mádl v glosáři zmínil, že v tom vidí jisté pokračování příběhu o imaginární orlici, znaku Velké Albánie, kterým švýcarští reprezentanti albánského původu provokovali při oslavách gólů v síti Srbska. Napomenutí, jež Vida dostal, vnímá jako rozumné opatření.

„Já bych z toho takovou vědu nedělal," reagoval ve svém hodnocení Jiří Hošek. „Ale je třeba dát to do kontextu.  Jen během mistrovství světa zemřelo na východě Ukrajiny 12 ukrajinských vojáků. Rusko říká, že s tím nemá co do činění, přestože my máme potvrzené informace o tom, že se do bojů zapojují i vojáci řádných ruských vojenských jednotek."

Mádl poznamenal, že aby se FIFA vyhnula tomu, že by měla soudit, který politický apel byl oprávněný a který ne, vyhlásila na ně raději nulovou toleranci, podobně jako třeba Mezinárodní olympijský výbor.

Uvnitř videa se záznamem celého Glosáře, které si můžete pustit nad tímto textem, najdete statistiky, jež spočetly, které týmy či jednotlivci naběhali na MS nejvíc kilometrů či kdo absolvoval nejvíc sprintů.

V popředí tabulek se hojně vyskytují Rusové. Nejen proto, že absolvovali dvě prodloužení. „Uvádíme jak absolutní čísla, tak i ta relativní přepočítaná na opravdu odehraný čas, například ona dvě prodloužení jsme hráčům započetli jako dvě třetiny dalšího hypotetického zápasu navíc," vysvětluje Luděk Mádl.

„Přeci jen to vyvolává určité otázky vzhledem k tomu, že v souvislosti s Ruskem jde o sportovce země usvědčené ze státem organizovaného dopingu," poznamenal Jiří Hošek. Autoři glosáře připomněli i spekulace hovořící o tom, že rok a půl před turnajem FIFA údajně ututlala až 155 podezření na doping v ruském fotbale - více zde.

Reklama

Doporučované