Hlavní obsah

Hlavně nebýt pro smích. Jágr tuší, že ho čeká poslední sezona. Objeví se i v extralize?

Jaromíra Jágra uvidíme v této sezoně na ledě asi už opravdu naposledy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaromír Jágr oslaví v průběhu sezony 47. narozeniny, na jejím konci s největší pravděpodobností ukončí kariéru. „Moc času už nemám,” připustila hokejová legenda. Poslední rok ho trápila zranění, ještě nikdy v kariéře neodehrál tak málo zápasů jako v minulé sezoně. Dokáže opotřebované tělo restartovat?

Článek

Motivace Jaromíra Jágra? Hlavně nebýt pro smích. To jeden z nejlepších českých hokejistů otevřeně připustil v rozhovoru pro deník Sport. Stojí před výzvou, jakou v kariéře ještě nezažil.

Zranění kolene mu zničilo celou minulou sezonu, ve které se rozloučil s NHL a celkem odehrál pouze 27 zápasů. Suverénně nejméně za celou svou kariéru.

„A v těch zápasech jsem navíc odehrál jen málo minut. Býval jsem zvyklý jich hrát patnáct až dvacet, kdežto naposledy deset, dvanáct. Takže to je stejné, jako kdybych rok nehrál… S kolenem se to hrozně táhlo, otékalo, nemohl jsem vlastně nic dělat. Chybí mi síla. Ale to jsem čekal, je na mně, abych se s tím popral,” řekl Jágr deníku Sport.

Bude mu 47 let, v září vstoupí do neuvěřitelné 31. sezony v profesionálním hokeji a přinutit opotřebované tělo znovu fungovat v každodenní zátěži nebude snadné. Ukázala to i příprava, v průběhu které se zranil a vynechal týden tréninku.

Kam až jdou posunout hranice lidského těla? Takhle trénují hokejisté z NHL. Překvapí vás, jaká je to věda.Video: Adam Sušovský

Ačkoliv Jágr vždycky toužil hrát hokej do padesáti, je stále více pravděpodobné, že nová sezona bude definitivně jeho poslední. „Už moc času nemám, podle mě je to můj poslední rok. Doufám, že ho dokončím, tak do toho chci dát maximum,” připustil sám hokejista.

„Regenerace mi zabere víc času než u mladých. A neskousnu takové dávky. Ale tak to prostě je. Minulý rok jsem toho tolik neodehrál, navíc mám teď 115 kilo, takže ani to není zrovna sranda tahat… Cítím se sice špatně, ale pořád lepší než nic,” dodal Jágr pro Sport.

Jak mu to na ledě půjde, zůstává velkým otazníkem. V přípravě odehrál zatím čtyři zápasy, vyloženě zazářil jen v jednom z nich. A to symbolicky v úterý, v den výročí okupace Československé republiky sovětskými vojsky, kterou Jágr celou kariéru připomíná svým číslem 68. V zápase s Ústí nad Labem zaznamenal svůj první gól po návratu do Kladna a přidal dvě asistence.

„Jaromírova pětka se každým zápasem zlepšuje,” uznal pak trenér Kladna David Čermák. Jágr bude v nové sezoně nastupovat po boku Petra Vampoly, jenž si kvůli šanci hrát s českou legendou o rok prodloužil kariéru. Oba tak obnoví spolupráci ze zlatého mistrovství světa ve Vídni 2010.

„Znám Jardu dlouho a nepamatuji si, že by někdy do novin řekl, že se cítí dobře. Jeho výkony jdou každým tréninkem nahoru. Jsem přesvědčený, že bude rozdílový hráč. On to svou hokejovostí uhraje,” říká trenér Kladna Seznamu.

Je zřejmé, že Jágr nebude na ledě dominovat rychlostí. Zůstává otázkou, jak bude na první ligu po prakticky vynechané sezoně stačit fyzicky. Hodně toho za něj budou muset odmakat spoluhráči, Jágr jim to může vrátit svým přehledem třeba v přesilových hrách.

Rytíři Kladno, kterým Jágr z pozice majitele sám šéfuje, mají jednoznačný cíl: Pokusit se po šesti letech utopených v první lize vrátit do nejvyšší české soutěže. Letos se Kladnu sen rozplynul až v baráži, kterou zraněný Jágr sledoval ze střídačky prakticky v roli asistenta trenéra.

V nové sezoně by měl především hrát, Rytíři rozehrají ročník 8. září doma proti Frýdku-Místku. Jágr má v plánu do zápasu nastoupit naplno.

Až v průběhu sezony se rozhodne, zda se Jágra dočkají i fanoušci nejvyšší soutěže. Stejně jako na jaře má zájem Jágra získat formou střídavých startů Třinec, s jehož vedením hokejistu pojí nadstandardní přátelské vztahy. Pokud Jágr do extraligy nastoupí, neexistuje jiná varianta než za Oceláře.

Sám hokejista ale o tom zatím příliš nechce mluvit. „Vážím si toho, že o mě Třinec má stále zájem. Druhá věc je, že znám svoje možnosti. Nechci hřešit jenom na to, že mám dobré jméno. Chci být hráč, který bude schopný být mužstvu platný i výkony. Nepůjdu někam jenom kvůli jmenovce na dresu…” dodal Jágr v rozhovoru se Sportem.

Nikdy to nevzdávejte. Český hokejista se trápil v Kadani, teď válí za slavné Chicago.Video: Adam Sušovský, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:
CHANCE futsal liga

Doporučované