Hlavní obsah

Hnilička s Blatným se dohodli na rozvolnění sportu. Chybí ale souhlas vlády

Foto: Profimedia.cz

S ministem Janem Blatným se sice Milan Hnilička, šéf Národní sportovní agentury (vlevo), na možnosti rozvolnění protiepidemických opatření ve sportu domluvil, s tím, že by ale něco takového v dohledné době schválila i vláda Andreje Babiše (vpravo), se jaksi nepočítá.

Reklama

Vznikla dohoda o uvolnění pravidel pro aktivity amatérských sportovců. Má to jeden háček. Musí ji posvětit vláda, která se k tomu v současné epidemické situaci nechystá.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví souhlasí s návrhy Národní sportovní agentury na rozvolnění podmínek pro amatérský či rekreační sport. Milan Hnilička, předseda agentury, dokázal s ministrem Janem Blatným dojednat úpravy nastavení sportu v systému PES ve stupních 4 a 5. Jenže to má jeden velký háček.

„Na naše návrhy Ministerstvo zdravotnictví přistoupilo a máme na nich shodu. Jenže by vše musela ještě schválit a uvést v život vláda. A při současných statistikách nákazy covidem-19 se to v nejbližší době jeví bohužel jako nepravděpodobné,“ říká Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury.

Co vlastně Hnilička s Blatným domluvili? Organizovaní amatéři, zejména děti, by i ve stupních PES 4 a 5 mohli začít sportovat prakticky bez omezení, ovšem za podmínky, že by se podrobili pravidelným antigenním testům.

„Podle našich informací by takové nastavení mělo být součástí vlny uvolňovacích opatření, až se k nim vláda rozhodne přistoupit,“ podotýká Jakub Večerka z NSA.

Covid-19 se v Česku nadále šíří, počty nakažených přesahují osm tisícovek denně. Stále tedy platí četná omezující nařízení vlády, včetně těch, jež se týkají sportu.

Zatímco profesionální sportovci mohou za podmínky přísného testování trénovat a zápolit i ve svých ligových soutěžích, pro amatérský a rekreační sport, stejně jako pro veškeré sportování mládeže, platí, že tyto volnočasové aktivity jsou i nadále extrémně omezeny, v mnoha ohledech prakticky zakázány.

Sportovat lze jen venku a za účasti nejvýše dvou osob. To fakticky znemožňuje přípravu, natož zápasy v kolektivních sportech na jiné než profesionální úrovni. Ostatně hokejová asociace už pro tuto sezonu neprofesionální soutěže zrušila, fotbal stále čeká, jak se situace vyvine.

„Pro celý sport je současná situace naprosto devastující,“ nechal se nedávno slyšet Martin Malík, předseda fotbalové asociace. A mnozí další přitakávají. Samozřejmě včetně provozovatelů fitness center či jakýchkoli dalších sportovních zařízení.

Obzvlášť tíživá je situace kolem dětí. A to nejen v segmentu talentované mládeže, ze které by jednou mohli vyrůst reprezentanti. Ale v otázce narušených pohybových návyků všech dětí v celé republice.

K tomu, aby se tato problematika vyřešila a posunula, měla směřovat jednání mezi NSA a Ministerstvem zdravotnictví. Ta byla sice úspěšná, ale realizace jakéhokoli rozvolňování se navzdory tomu nadále odkládá.

„Lze potvrdit, že Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s NSA nastavilo v upraveném protiepidemickém systému (PES) podmínky pro sport. Vzhledem ke stávající epidemické situaci však zatím tento systém nebyl zaveden do praxe,“ uvedla mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Specifikovat obsah dohody však odmítla. „Upravený PES bude představen, jakmile to epidemická situace dovolí. Nyní by bylo zcela irelevantní představovat něco, co bohužel nelze uvést do praxe.“

V Národní sportovní agentuře byli otevřenější.

„Podle posledního návrhu, na kterém se shodli zástupci Národní sportovní agentury a Ministerstva zdravotnictví, by došlo k nejdůležitější změně v tom, že by bylo povoleno sportování amatérským organizovaným sportovcům, zejména dětem i ve stupni PES 5 a 4, a to za předpokladu pravidelného testování antigenními testy, které jsou pro všechny každé 3 dny zdarma, takže by to neznamenalo žádné finanční náklady pro týmy navíc,“ zdůrazňuje Jakub Večerka, mluvčí NSA.

„Pro sportovce, kteří by nebyli testovaní, by bylo umožněno v 5. stupni sportování ve dvou osobách (např. tenis, badminton) a ve 4. stupni pak nejvýše v šesti lidech, vždy s rouškami,“ doplňuje Večerka.

To je tedy aktuální dohoda NSA s Ministerstvem zdravotnictví. Lze předpokládat, že z něj asi vláda časem bude vycházet, nicméně další úpravy tohoto nastavení samozřejmě nejsou v mezidobí vyloučeny.

„Další postup záleží na tom, kdy tento návrh projedná vláda. Podle našich informací by to mělo být součástí vlny uvolňování opatření,“ říká Jakub Večerka, mluvčí agentury řízené Milanem Hniličkou.

Reklama

Doporučované