Hlavní obsah

Hospodám chybí desetina personálu. Poradíme si s tím, říká jejich zástupce

Rozhovor s Lubošem Kastnerem, zástupcem restauratérů v Asociaci malých a středních podniků k otevření restaurací.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

V pondělí se v Česku otevřou i vnitřní prostory restaurací a hospod. „Budeme mít perný víkend,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys Luboš Kastner, zástupce restauratérů z Asociace malých a středních podniků.

Článek

Náznaky o tom, že dojde k dřívějšímu otevření vnitřních prostorů, než byl původně vládou plánovaný 14. červen, mají restauratéři už od středy.

„Já si myslím, že tím je překvapená více veřejnost, restauratéři tolik ne, zvlášť ti, kteří bojovali, měli otevřená okénka a čekali jen na možnost, kdy budou moci opět naplno podnikat,“ řekl Luboš Kastner.

Provozovatelé restaurací teď mají dva víkendové dny na přípravy. Od 31. května budou moci hosty usadit i ke stolům uvnitř restaurací. „Po roce s covidem zvládneme rychle otevřít, někteří možná nemají dostatek personálu, nakoupené zásoby, ale s tím si poradíme,“ popsal Luboš Kastner. Přiznává, že oboru nyní chybí 10 až 15 procent personálu.

Ministerstvo zdravotnictví pod vedením staronového ministra Adama Vojtěcha (za ANO) v pátek zmírnilo pravidla pro služby, kromě gastra také otevírá bazény, wellness nebo diskotéky. Důvodem jsou opakované verdikty Nejvyššího správního soudu, který ministerstvu vytkl postup při plošných zákazech, zejména to, že jsou nedostatečně právně zdůvodněna.

„Nejvyšší správní soud je toho názoru, že nemáme kompetenci ani v pandemickém zákoně, ani v zákoně o ochraně veřejného zdraví, plošně uzavírat služby. Což je velmi závažné rozhodnutí a my ho musíme respektovat,“ uvedl v pátek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Doporučované