Hlavní obsah

Hostinští čekají pohromu. Problém nebudou jen roušky, říkají

Foto: Profimedia.cz

Zavřeno už mít nemusí, ale roušky a nejistota komplikují hostinským život. (ilustrační foto)

Reklama

Nová pravidla pro nošení roušek dopadnou i na restaurace.

Článek

Až 1. září ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nasadí Čechům znovu roušky, budou je muset nosit i výčepní a číšníci a v některých situacích i hosté v restauraci. Moc nadšení mezi provozovateli pohostinství nezavládlo. Už proto, že se zatím v nových pravidlech většinou nevyznají.

„Pravidla se mění ze dne na den. Ještě v pondělí se roušky neměly týkat barů, dnes jsme se dozvěděli, že od září budou roušky povinné pro zákazníky i obsluhu,“ kritizoval zmatky Michal Tomaník, provozní WAID Bar & Café v centru Prahy.

„Už jsme samozřejmě aktivovali babičky, aby nám našily pro zaměstnance roušky,“ citovala agentura ČTK brněnského restauratéra Raeda Kahwaje, který se snažil brát vše s ironickým nadhledem.

Z návratu roušek je ale rozpačitý. A mezi majiteli hospod, barů a restaurací není zdaleka sám.

Pro restaurace byl největší pohromou jarní nouzový stav, během kterého nemohly mít téměř čtvrt roku normálně otevřeno a po uvolnění nouzového stavu směly hosty pustit jen na předzahrádky. Tržby se propadly o 90 procent, hospodští přišli o útraty v odhadované výši 30 miliard korun.

Návrat roušek takový ekonomický armagedon nebude, ale zkomplikuje provoz. Ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček ČTK řekl, že větší strach než z roušek má z kupní síly Čechů a jejich ochoty chodit jíst a pít do restaurací. „Spíš se bojím toho, že budou krachovat hospody. Lidé nebudou mít na to utrácet v restauracích peníze,“ citovala agentura Pluháčka.

Řízek rouškou neprotlačíš

Roušky od 1. září budou muset nosit všichni zaměstnanci restaurací, hosté pouze ve chvílích, kdy nebudou konzumovat. Tuhle praxi už hospody znají: u stolu se sedí bez roušek, pokud host potřebuje přejít interiérem restaurace jinam, třeba na toaletu, měl by si ji nasadit.

„Hosté si roušky stejně u jídla sundají, takže se ztrácí ten ochranný efekt. Personál sice hosta nenakazí, ale host může nakazit nás,“ pozastavuje se nad logikou nařízení Petr Kozák, manažer restaurace Potrefená Husa v pražské Hybernské ulici. A dodává, že být na nohou 12 hodin a ještě k tomu pobíhat v roušce není nic jednoduchého.

Navíc i uznávaný epidemiolog Roman Prymula, podle kterého se v prvních měsících epidemie řídil v boji s virem celý stát, uznává, že kontrolovat toto pravidlo lze jen velmi obtížně.

Přehledně: nová pravidla pro roušky

„Člověk sice může u půllitru jen stát. A je pak otázkou, zda nápoj konzumuje, nebo ne, vždycky ale může říct, že se zrovna hodlá napít. Z těchto důvodů je podle mě logické, že roušky vyžadovány nebudou,“ říkal Prymula ještě v pondělí v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

„V pondělí vláda ohlásí plošné roušky pro všechny mimo restaurace. Dneska zase povinné roušky v restauracích ‚mimo dobu konzumace‘. Jsem rád, že si Adam Vojtěch uvědomuje, že řízek rouškou neprotlačíš. Budeme tyhle veletoče řešit na zdravotním výboru,“ napsal na Twitter pirátský šéf Ivan Bartoš.

Ministr Vojtěch se pokusil vývoj od pondělí do středy vysvětlit. „V pondělí jsme oznámili rozhodnutí o nošení roušek ve vnitřních prostorách a hromadné dopravě s tím, že ve středu oznámíme detaily. Nošení roušek je základní preventivní opatření šíření této infekce a máme již dost zkušeností, že právě vnitřní prostory představují riziko,“ reagoval.

Nakonec zvolil opatrnější a přísnější postup: roušky v hospodách nařídil.

Lidé ruší oslavy a večírky

„V první vlně jsme všichni poslechli, nebyla data. Teď už jsou z toho všichni unavení a nikomu se do toho nechce,“ přiznává brněnský restauratér Kahwaji. Aby překlenul jarní měsíce, kdy muselo být zavřeno, vzal si půjčku. Teď se bojí, že mu stát komplikuje cestu k vyšším tržbám, z nichž by úvěr lehčeji splácel. „Lidé ruší firemní večírky, svatební oslavy a podobně. Pořád panuje nejistota. Roušky jsou další věcí, která nás ekonomicky poškozuje,“ řekl Kahwaji.

Také ředitele Pivovaru Zubr středeční informace o rouškách zaskočila. „Je to pro mě novinka. Původně se ještě v úterý snad říkalo, že se v restauracích nosit nebudou. Pořád se to mění,“ povzdychl si Pluháček.

Reklama

Související témata:

Doporučované