Hlavní obsah

Hřibovi navzdory. V Praze proběhne bitva, na které se čekají tisíce lidí

Foto: ČTK

Rekonstrukce bitvy na Bílé hoře.

Reklama

Vojáky bude před koronavirem chránit historická zbroj, říká o sobotní rekonstrukci bitvy na Bílé hoře mluvčí Prahy 6, která masovou akci spoluorganizuje.

Článek

Zatímco se situace v hlavním městě rapidně zhoršuje, hygienici zpřísňují opatření a primátor Zdeněk Hřib oznámil, že Praha bude na epidemiologickém semaforu červená, některé hromadné akce proběhnou i navzdory varování.

Už v pátek večer začne víkendová akce, která připomene 400. výročí bitvy na Bílé hoře - porážku českých stavů. Večer projde vojenský průvod v historických kostýmech, v sobotu pak proběhne rekonstrukce bitvy. U obou akcí se očekává velký zájem diváků.

„Akce se koná venku, takže nebyl úplně důvod ji odvolat. Lidé, kteří na akci půjdou, by měli dodržovat základní doporučení vlády a hygieniků, to znamená dodržovat hygienu rukou a mít s sebou i roušky,“ říká Jiří Hannich, mluvčí Prahy 6, která je spoluorganizátorem.

Hygienici, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch i pražský primátor Zdeněk Hřib stále dokola opakují, že je třeba dodržovat heslo 3R - dezinfikovat ruce, nosit roušku, dodržovat rozestupy. Minimálně ten poslední bod půjde ale na dané akci dodržovat stěží.

Podle mluvčího jsou ale minimálně účastníci bitvy v bezpečí. „Vojáci, jak budou mít tu historickou zbroj, tak v podstatě mají část brnění před obličeji, přes ústa. Takže v tom budou de facto chráněni a budou chránit i to okolí,“ popsal pro Seznam Zprávy Hannich.

O tom, že by zbroj ze 17. století chránila před novým typem koronaviru, se ale Ministerstvo zdravotnictví ani Krajská hygienická stanice hlavního města Prahy dosud v žádném zveřejněném materiálu nezmínily.

Ministr zdravotnictví ve čtvrtek prosil státní instituce, soukromé firmy a všechny ostatní, aby zrušili veškeré velké události. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář ale zůstává v klidu. Masovou akci pro veřejnost na svém území vítá, dokonce se jí hodlá aktivně zúčastnit v historickém kostýmu. Praha 6 je ostatně spoluorganizátorem události.

„Já se průvodu zúčastním. I sobotní bitvy,“ potvrdil redakci Kolář.

Foto: Profimedia.cz

Rekonstrukce bitvy na Bílé hoře, snímek z roku 2018

Na maraton v roušce

Velká část plánovaných veřejných událostí se ale tento víkend neuskuteční. Organizátoři zrušili třeba Rudolfovy slavnosti ve Svobodě nad Úpou nebo Svatováclavské slavnosti v Telči. Tradičně obří Dny NATO v Ostravě se letos musejí obejít bez diváků, stejně jako třeba mistrovství Evropy ve vodním slalomu v pražské Troji.

Jiné události organizátoři nějakým způsobem omezili. Například Pražská plynárenská v pátek uspořádá akci pro své zaměstnance. Pod širým nebem zahraje i kapela, o večerní diskotéku v tělocvičně ale zaměstnanci přijdou.

V Ústí nad Labem se zase v sobotu poběží půlmaraton, na který se podle organizátorů zatím přihlásilo přibližně dva tisíce lidí, další tisícovka se chystá na rodinný běh a další doprovodný program.

Také v Ústí se organizátoři snaží vyhovět požadavkům zákona a hygieny, takže běžci budou s výjimkou samotného závodu muset nosit roušky, na trati je nebude čekat tradiční občerstvení v podobě oloupaných pomerančů a startovat nebudou hromadně, ale ve čtyřech skupinách po pěti stech.

Nevyužitá eRouška

Při masových akcích by konečně mohla najít naplnění aplikace eRouška, jejíž nová verze je od pátku ke stažení pro chytré telefony. Aplikace má uživatele upozornit, že se dostal do epidemiologicky významného kontaktu s nakaženým, tedy stál dost dlouho a dost blízko člověka s koronavirem.

Systém je podle programátorů anonymní a nesleduje pohyb uživatele. Funguje na vzájemné solidaritě - člověk s pozitivním testem dostane od hygieny kód, který může zadat do aplikace. Ta potom upozorní ostatní uživatele, kteří se v určitém období ocitli v blízkosti nakaženého.

Jenomže informaci o tom, že je nakažený, může uživatel sdílet až na základě laboratorně potvrzeného testu. A to je nyní zejména v Praze často otázka mnoha dnů. Nejenže hygienici nestíhají obvolávat kontakty nakažených, ani s elektronickou žádankou navíc není možné sehnat volný termín k odběru.

Například odběrové místo v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích má všechny termíny na týden dopředu obsazené. Přijít na odběr bez rezervace potom znamená čekat mnoho hodin ve frontě lidí, z nichž někteří jsou nakažení. Bez elektronické žádanky od hygieniků nebo praktického lékaře navíc test nehradí pojišťovna, což při ceně kolem 1800 korun znamená pro mnoho lidí nepříjemný výdaj.

Čtyřicet skautů v karanténě

Své o tom vědí skauti, kteří se minulý víkend zúčastnili společného kurzu vázání lanových překážek. Jedna z účastnic začala projevovat příznaky onemocnění, a vedoucí ji proto odvezl do nemocnice na test. Ten se posléze ukázal jako pozitivní.

„Už v sobotu večer jsme hygienikům poskytli kompletní seznam všech účastníků včetně jejich telefonních čísel a e-mailových adres. Například z Plzeňského kraje volali hned, z lidí s bydlištěm v Praze se ale podle mých informací zatím neozvali nikomu, včetně mě,“ popsal redakci týden po prokázaném kontaktu s nakaženým jeden z organizátorů.

Skauti se k situaci postavili s maximální zodpovědností. Všech přibližně čtyřicet účastníků včetně organizátorů zamířilo z kurzu rovnou do karantény, a to i bez nařízení hygieniků. Zamluvili si termín odběru a od krajských hygienických stanic a praktických lékařů se potom snažili získat žádanku k odběru, aby test nemuseli platit.

„Jsou to často studenti, pro které cena testu hraje podstatnou roli,“ popsala redakci mluvčí Junáka, organizace českých skautů, Barbora Trojak.

Současná epidemiologická situace skautům komplikuje život. Jejich náplní je setrvání, hry, vzdělávání i práce, a to různých skupin dětí i dospělých. Svého programu se nechtějí jen tak vzdát.

„Pečlivě sledujeme a dodržujeme všechna platná pravidla zveřejněná orgány státní správy, navíc máme vlastní doporučení, jak se při pořádání akcí nebo zjištění nákazy chovat. V současnosti kromě akcí pořádaných ústředím rozhodují o konání či nekonání nebo změně formy akcí samy organizační týmy,“ dodala mluvčí.

Reklama

Doporučované