Hlavní obsah

Hurikán Matthew už má 140 obětí a míří na Floridu. Domovy opustily dva miliony lidí

 

Reklama

Meteorologové varují, že bouře může znovu zesílit. Hurikán zpustošil Kubu, od Floridy ho dělí pár set kilometrů.

Článek

Hurikán, který několik dnů sužuje karibské ostrovy, si vyžádal již nejméně 140 obětí. Živel, který je nejsilnějším hurikánem v oblasti za devět let, zabil nejvíce lidí na Haiti a dnes cestou k Floridě zesílil ze třetí kategorie na čtvrtou. Americké státy vyhlašují stav ohrožení a úřady již doporučily či nařídily evakuaci zhruba dvou milionů lidí z pobřežních oblastí.

Matthew se přehnal naposledy přes Kubu, kde ještě jako hurikán čtvrté kategorie zničil elektrické vedení, silnice a srovnal se zemí mnoho domů. Vlny, které vichr o síle více než 200 kilometrů za hodinu vyvolal, měly takovou sílu, že do moře z pobřeží spláchly obří balvany.

Zůstaňte v klidu, ale buďte připraveni

Po přechodu přes Kubu Matthew zeslábl na hurikán kategorie tři, jak meteorologové předpovídali. Nově ale varují, že by během cesty na Floridu mohl znovu získat na síle a nad pevninu se znovu dostat jako hurikán čtvrté kategorie. Takto silnou bouři Spojené státy dlouho nepamatují, obdobně silný byl hurikán Felix v roce 2007.

Úřady nařídily evakuaci dvou milionů lidí. Do bezpečí musí odjet na 1,5 milionu obyvatel Floridy, včetně několika desítek tisíc obyvatel Miami, evakuace je dále nařízena i ve státech Jižní Karolína a Georgia. Matthew se ke Spojeným státům přibližuje rychlostí asi 17 kilometrů za hodinu, ve čtvrtečních ranních hodinách ho od Floridy dělilo zhruba 500 kilometrů.

Převezeni museli být i pacienti z několika nemocnic nebo senioři.

S evakuací pacientů pomáhali i hasiči se svými vozy.

Floridský guvernér Rick Scott uvedl do pohotovosti 1 500 členů Národní gardy, obává se, že Matthew by mohl způsobit rozsáhlé škody a katastrofu srovnatelnou s tou, kterou zapříčinil v roce 1992 hurikán Andrew. Připomněl, že obyvatelé státu už mají méně než den, aby se připravili na příchod bouře. Z obchodů mizí potraviny i nářadí.

Evakuace obyvatel je plynulá, ale pomalá. V Jižní Karolíně, kde se přesouvá 200 000 lidí, se tvoří dopravní zácpy. Úřady všechny vyzývají ke klidu. Lidé ale mají být připravení a nenechávat nic náhodě.

Reklama

Související témata:

Doporučované