Hlavní obsah

Indonésii zasáhly sesuvy půdy. Tuny bahna pohřbily 5 lidí, dalších 14 zranily

Přívalové deště vyvolaly v centrální oblasti Jávy sesuvy půdy.Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Centrální oblast ostrova Jáva zavalily tuny bahna. Vyžádaly si nejméně pět obětí na životech a 14 lidí zranily. Dalších 15 osob se podle indonéského úřadu pro řešení katastrof pohřešuje. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Sesuvy půdy postihly hornatou oblast v centrální části ostrova Jáva, kde se nachází množství rýžových polí. Ta se v důsledku přívalových dešťů proměnila v tuny bahna, které zaplavily zemědělce pracující na polích, vesnické domy i cesty.

Kvůli blokádě přístupových cest se na místo dosud nedostal záchranný tým, vybavený těžkou technikou včetně dvou rypadel. Stovky místních obyvatel spolu s vojáky se tak snaží vyprostit pohřešované osoby farmářskými nástroji a holýma rukama.

Sesuvy půdy nejsou v Indonésii nijak vzácné. Tento ostrovní stát, který se nachází v západní části Tichého oceánu, je přírodním katastrofám a přívalovým dešťům vystavován frekventovaně. Při sesuvu půdy na ostrově Jáva v prosinci 2014 přišlo o život téměř 100 lidí, zatímco povodně spojené se sesuvy bahna si v listopadu loňského roku vyžádaly 19 obětí.

Reklama

Doporučované