Hlavní obsah

Informace pro provozovatele sociálních služeb a pracovníky v sociálních službách

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Článek

Jak mají sociální služby fungovat při vyhlášení karantény?

Pro sociální služby, jako jsou domovy pro seniory, domovy pro osoby se zdravotním postižením a domovy se zvláštním režimem, vydalo ministerstvo práce a sociálních věcí celkový doporučený postup. Ten je k dispozici na stránkách ministerstva.

Mají sociální služby k dispozici konkrétní doporučené postupy?

Ministerstvo práce a sociálních věcí doporučené postupy průběžně doplňuje a aktualizuje na svých webových stránkách. Konkrétně jde o doporučené postupy:

- Postupy pro poskytovatele sociálních služeb v souvislosti s epidemií (nejčastější otázky) postup č. 0 ze 3. 3. a postup č. 1 ze 13. 3.

- Postupy v souvislosti s pozastavením činnosti denních stacionářů a dalších soc. služeb - postup č. 2

- Postupy pro terénní pečovatelské služby - postup č. 3

- Postupy pro soc. služby poskytované pro osoby bez domova - postup č. 4

- Postup pro ukládání pracovní povinnosti studentům pro poskytování sociálních služeb - postup č. 5

- Postup při vyhlášení karantény v pobytových sociálních službách - postup č. 6

Jak získají sociální služby ochranné a dezinfekční pomůcky?

Ústřední krizový štáb dne 31. 3. 2020 rozhodl, že kraje a hl. m. Praha mají povinnost vytvořit sety ochranných prostředků a ty poskytnout k dispozici těm sociálním službám, kde se u klientů či personálu objeví onemocnění covid-19. Jejich nedostatek lze nahlásit zde.

Jaká jsou omezení provozu sociálních služeb?

Omezení se týkají uzavření některých typů zařízení, zákazů vycházek a zákazů návštěv (s výjimkami).

- K uzavření denních stacionářů informace zde.

- Uzavření dalších typů zařízení sociálních služeb od 18. 3. se týká týdenních stacionářů, center denních služeb, nízkoprahových zařízení pro děti a mládež, sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi a pro seniory a osoby se zdravotním postižením a sociálně terapeutických dílen, které jsou určeny pro seniory, děti a zdravotně postižené.

- Zákazy vycházek během trvání mimořádných opatření mimo areál zařízení klientům některých typů pobytových služeb. Opatření platí od 16. 3. 2020 a týká se domovů pro osoby se zdravotním postižením, domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem.

- Zákaz návštěv osob platí od 10. 3. 2020 pro všechny poskytovatele zdravotních služeb lůžkové péče a zařízení sociálních služeb. Výjimkou je lůžková péče, která se poskytuje nezletilým pacientům nebo klientům sociálních služeb, pacientům či klientům s omezenou svéprávností a rodičkám. Zákaz návštěv se také nevztahuje na hospice včetně služeb pro pacienty či klienty sociálních služeb v terminálním stadiu nevyléčitelného onemocnění.

Budou nadále poskytovány sociální služby?

Ano, týká se těchto služeb:

- Pobytové služby v domovech pro seniory i v dalších pobytových službách pro zdravotně postižené.

- Lidé bez domova a lidé trpící závislostí budou mít pomoc a podporu taktéž dostupnou, a to jak „na ulici“, tak i v nízkoprahových denních centrech, noclehárnách a v azylových domech, a to s dodržením všech hygienických zásad.

- Člověk, na něhož se vztahují karanténní opatření a který je klientem pobytové sociální služby, se nemusí obávat „vyhození“ ze služby, naopak poskytovatel přizpůsobí režim tak, aby služba mohla být nadále poskytována.

- Senioři a lidé se zdravotním postižením, kteří žijí doma, mohou využít pro nákup a dovoz hotových jídel i pečovatelskou službu, pokud nemají k dispozici blízké.

Mohou senioři v alzheimer centrech/domovech důchodců na zahradu/ terasu, která je součástí objektu?

Principem ochrany je omezení blízkého kontaktu. Senioři tak do venkovních částí domovů mohou, ale ne všichni najednou. Také by neměli jíst a provozovat společenskou zábavu společně. Dodržovat doporučená hygienická opatření.

Jak mají sociální služby zajistit dostatečné kapacity?

Poskytovatelé sociálních služeb budou moci využít i personál z jiné služby, která je z usnesení vlády pozastavena a případně jsou k dispozici na výpomoc studenti sociálních oborů. Ve spolupráci s kraji lze zajistit výpomoc studentů – bližší informace naleznete v tomto dokumentu v kapitole „Uložení pracovní povinnosti studentům pro poskytování sociálních služeb“ a v doporučeném postupu č. 5.

Jak má postupovat hospic u klientů, kteří k nim přicházejí z nemocnice, kde byl pacient s COVID-19. Jsou pro tato zařízení k dispozici rychlotesty?

Platí mimořádné opatření MZ z 29.3.:

1. Všem poskytovatelům sociálních služeb v zařízení domovů pro osoby se zdravotním postižením, domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem a poskytovatelům sociálních služeb poskytujícím odlehčovací služby v pobytové formě se nařizuje s účinností ode dne 30. března 2020, aby přijímali osoby za účelem poskytování sociálních služeb v jejich zařízeních (včetně přeložení od jiného poskytovatele zdravotních nebo sociálních služeb) až poté, co podstoupí vyšetření na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem.

2. Všem poskytovatelům sociálních služeb uvedeným v bodu 1 se nařizuje s účinností ode dne 30. března 2020, aby osoby, které přijmou za účelem poskytování sociálních služeb v jejich zařízeních v souladu s bodem 1, umístili po dobu 14 dnů od jejich přijetí do samostatného pokoje.

Mají sociální služby nějaké úlevy v této situaci?

Ano. Po dobu trvání nouzového stavu není například nutné uzavírat s klienty smlouvu písemně. Cílem je zvýšit flexibilitu sociálních služeb a současně umožnit sociálním službám, aby se zaměřily na základní činnosti – např. rozvoz potravin, ubytování, osobní hygienu apod.

Zařízení sociálních služeb mohou České správě sociálního zabezpečení po dobu trvání nouzového stavu zasílat žádosti o provádění výplaty dávek důchodového pojištění (tj. žádost zařízení se souhlasem klienta o výplatu důchodu do zařízení sociálních služeb) prostřednictvím svých datových schránek. Více na stránce Informace pro zařízení sociálních služeb České správy sociálního zabezpečení.

Jsou nějaké výhody a podpora pro zaměstnance sociálních služeb a sociální pracovníky?

Ano. Pro děti rodičů pracujících v sociálních (a dalších) službách jsou určeny školy či zařízení, jež zajistí nezbytnou péči o děti ve věku od 3 do 10 let.

Cílem je zajistit péči pro děti rodičů, kteří jsou zaměstnanci bezpečnostních sborů a dalších profesí nutných ke zvládání nouzového stavu, a děti, jejichž zákonní zástupci jsou zaměstnanci obcí zařazení do obecních úřadů k výkonu sociální práce, krajů zařazení do krajských úřadů k výkonu sociální práce a poskytovatelů sociálních služeb. Přijaté opatření má za cíl podpořit personál v sociálních službách a sociální pracovníky obecních a krajských úřadů, a zajistit tak jejich další činnost a dostupnost personální kapacity pro poskytování odborné pomoci nejvíce ohroženým lidem.