Hlavní obsah

Irácký premiér požaduje okamžitou popravu všech odsouzených teroristů

Foto: Reuters

Reklama

Teroristé z takzvaného Islámského státu zřejmě zavraždili osm příslušníků iráckých bezpečnostních složek. Premiér Abádí jim za to slíbil pomstu a nařídil bezodkladnou popravu všech teroristů odsouzených k smrti.

Článek

Irácký premiér Hajdar Abádí požaduje okamžitou popravu všech osob v zemi odsouzených k smrti za terorismus. Reaguje tak na nedávnou smrt osmi příslušníků iráckých bezpečnostních složek. Úřady se domnívají, že za jejich zabitím stojí tzv. Islámský stát.

Abádí nařídil „okamžité vykonání spravedlivého trestu na teroristech odsouzených k smrti, jejichž rozsudky jsou již definitivní”, uvedla v tiskovém prohlášení kancelář premiéra.

Podle agentury Reuters bylo od osvobození Mosulu a jeho okolí od sil radikálních islamistů popraveno několik set vězňů. V současnosti čeká na vykonání rozsudku smrti v Iráku 212 lidí. Dalších 150 bylo odsouzeno na doživotí. Většinu z nich spojují soudy právě s IS.

Úmrtí osmi členů bezpečnostních sil předcházela výzva islamistů. Ti požadovali propuštění několika žen odsouzených za terorismus. Na videu zveřejněném „tiskovou agenturou” samozvaného Islámského státu Amaq drželi ozbrojenci šest rukojmí.

Na propuštění dali islamisté iráckým úřadům tři dny. Tomuto požadavku však vláda nevyhověla. Smrt vojáků část veřejnosti proto dávala za vinu i premiéru Abádímu.

Ten slíbil příbuzným obětí tvrdou odvetu vůči IS. Už na čtvrtek nařídil popravu dvanácti odsouzených teroristů. Na tiskové konferenci také uvedl, že forenzní ohledání těl osmi zavražděných dokazuje, že k jejich vraždě došlo již před týdnem. Radikální islamisté tak podle Abádího ultimátum sami porušili.

Jednotky tzv. Islámského státu jsou v Iráku stále aktivní, ačkoliv Abádí už vloni v prosinci oznámil, že země je od islamistů definitivně osvobozena.

Reklama

Doporučované