Hlavní obsah

Jackson podvedl gravitaci! Jeho taneční kroky byly fyzicky nemožné, tvrdí neurochirurgové

Foto: Šimon Felenda

Michael Jackson uchvátil svými tanečními kroky neurochirurgy.

Reklama

Hudební génius Michael Jackson uchvátil svými tanečními kroky neurochirurgy. Ve vědecké studii vysvětlují trik „popření gravitace”, v němž se zpěvákovo napřímené tělo ohne o 45 stupňů.

Článek

Úspěchy Michaela Jacksona se staly legendárními ještě za zpěvákova života. Jackson jako první vyhrál osm cen Grammy během jedné noci. Také získal prvenství jako umělec, který prodal přes milion digitálních nahrávek v jednom týdnu.

I jeho dopad na světové trendy v tanci byl neuvěřitelný. Fanoušci po celém světě se snaží napodobit legendární „moonwalk” a všechny jeho varianty. Přesto zde zůstal jeden pohyb, při kterém lidem zůstává rozum stát.

Takzvané popření gravitace, kterým Jackson debutoval v klipu Smooth Criminal z roku 1988, rezonuje mezi zpěvákovými fanoušky ještě dnes. Trik spočívá v tom, že v jednu chvíli se Michael nakloní ve vzpřímené poloze dopředu o zhruba 45 stupňů.

Neurochirurg Nishant Yagnick tvrdí, že Jacksonův trik je fyzicky nemožný. „Podvedl gravitaci,” popisuje taneční krok Michaelův dlouholetý fanoušek. Jeho kolega Manjul Tripathi přitakává: „Zvládnete se ohnout maximálně o 30 stupňů. Také jsem to zkoušel, upadl jsem a fakt hodně to bolelo.”

Oba indičtí lékaři začali nadšeně pátrat po tom, jak se Jacksonovi obdobný pohyb mohl podařit. Společně s dalším doktorem Sandeepem Mohindrou publikovali neurochirurgickou studii, kde se záhadě blíže věnují. Uveřejnil ji Neurochirugický magazín.

Výsledky práce lékařů jsou více než zajímavé. Když se lidské tělo ohýbá dopředu, svaly působí jako kabely. Tedy pohybují se paralelně s našimi obratli. Centrum ohýbání ale nesmí být v kotnících. Potom totiž nese váhu lýtko a Achillova šlacha, která není na obdobnou zátěž stavěna.

Foto: Šimon Felenda

„Kotníky umožňují velmi malý úhel při ohýbání dopředu, pokud nejste Jackson. Trénovaní tanečníci dokážou napřímené tělo ohnout maximálně o třicet stupňů,” tvrdí lékaři. Ani geniální zpěvák nebyl výjimkou. Trik spočíval v tom, že Jackson používal speciálně upravené boty. Ty mu umožnily vychýlit tělo o neuvěřitelných 45 stupňů.

V patě měly drážku, kterou Jackson zajel do nýtů na parketu a předvedl svůj legendární kousek. Podle lékařů i přes tuto drobnou pomoc trik vyžadoval skvělé taneční schopnosti a talent. „Normální člověk by popření gravitace nezvládl ani s těmito botami,” říká Yagnick.

Reklama

Související témata:

Doporučované