Hlavní obsah

Jak dostat mladé na očkování? Je tu nápad na poukázky

Předvolební projekt Seznam Zpráv.

Reklama

Zájem mezi mladými o vakcíny je nižší, než se očekávalo. Zeptali jsme se kandidátů na premiéra, co s tím.

Článek

Registrovat k očkování se mohou čím dál mladší ročníky. Z prvních počtů přihlášených i ze sociologických průzkumů ale vyplývá, že mezi mladými lidmi je ochota nechat se očkovat nižší než u starších lidí.

Jak zjistily Seznam Zprávy, řadě mladých lidí chybí informace nebo odpovědi na důležité otázky. Po dlouhých měsících marného čekání na vakcíny tak paradoxně hrozí situace, že o ně nebude dostatečný zájem. A že Česko po prázdninách vstoupí do další virové sezóny s nedostatečně proočkovanou populací.

Politici se shodují, že chybí dostatečná očkovací kampaň, speciálně ta cílená na mladší ročníky. Vláda slibuje, že v červnu tímto směrem napne síly a najímá na to slavné osobnosti a influencery. Zelení by mladé k očkování motivovali i poukázkami na knihy nebo kulturu.

Otázka pro příštího premiéra

Seznam Zprávy spustily velkou volební anketu Otázka pro příštího premiéra. Ptáme se až do říjnových voleb na aktuální otázky. Pravidelně se obracíme na tři předsedy stran, kteří podle průzkumů mají reálnou šanci stát se premiérem – na předsedu ANO Andreje Babiše, lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše a šéfa koalice Spolu Petra Fialu. Pokaždé ale také volíme „divokou kartu“ a daný dotaz pošleme i dalším lídrům. V tomto kole jsme si vybrali šéfa ČSSD Jana Hamáčka a spolupředsedy Zelených Michala Berga a Magdalenu Davis.

Jak byste z pozice premiéra motivoval mladé lidi, aby se nechali očkovat?

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, lídr koalice Pirátů a Starostů

Očkování je podle nás nejefektivnějším nástrojem pro boj s pandemií. Od začátku ale říkáme, že musí zůstat dobrovolné a nikoho k němu nelze šikanovat. Jedinou smysluplnou motivací je osvěta i srozumitelná otevřená komunikace vlády s občany. Kabinet měl reagovat na jejich otázky či obavy, zveřejnit přehledná data ohledně vedlejších účinků vakcín, vysvětlit možná rizika i přínosy – a proč přínosy jasně převažují. K tomu jsme vyzývali, bohužel marně. Klíčová je i důvěra občanů ve vládu. Ta se ale buduje těžko, když má kabinet co pár dnů nový skandál, ministři sami porušují pravidla, premiéra stíhá policie a nezvládá boj s pandemií.

Petr Fiala, předseda ODS, lídr koalice Spolu

Očkování je jediný způsob, jak se vrátit k normálnímu životu. Už loni měla běžet kampaň, která by právě toto zdůrazňovala. Mladí lidé možná nemají takový strach o svoje zdraví jako starší generace, proto by jim měl stát představit i výhody, které se jich přímo dotýkají. Jde např. o jednodušší cestování, znovuotevření a snadnější přístup na kulturní a sportovní akce, ale taky dlouhodobě bezpečnou návštěvu u rodičů a prarodičů. A to, že každý, kdo se nechá očkovat, přispívá ke zvýšení šance, že se covid už znovu nerozšíří. Lidé jsou většinou zodpovědní a pokud by měli od začátku dostatek informací o důležitosti a výhodách očkování, zájem o něj by byl nepochybně vyšší.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Andrej Babiš na zaslanou otázku neodpověděl.

Michal Berg/ Magdalena Davis, spolupředsedové Strany zelených

Vládní informační kampaň k očkování se v Česku pořádně nikdy nerozjela, toto selhání státu ponejvíce suplují města a obce, média a někteří odborníci. Je důležité říkat, že očkováním mladí chrání hlavně své blízké a tím nepřímo pomáhají návratu do normálu. Sdělení je možné k větší účinnosti doprovodit motivačními odměnami, třeba ve formě poukázek na kulturu nebo na knihy. Pomůže to kompenzovat nepohodlí spojené s očkováním a zároveň se podpoří kulturní instituce. Ovšem jak přesně motivaci nastavit, to je otázka pro mezioborovou expertní skupinu, kterou bohužel vláda rozpustila, nejedná se totiž jen o otázku zdravotní, ale i třeba sociologickou a ekonomickou.

Jan Hamáček, předseda ČSSD

Očkování je v tuto chvíli jediná cesta, jak covidu čelit. Starší lidé se očkovali rychleji a ochotněji, protože jsou covidem bezprostředně více ohroženi. S postupem doby, jak bude přibývat mladších lidí, bude potřeba je více motivovat. Určitě budoucího premiéra čeká kampaň, která bude apelovat na mladší ročníky, na jejich odpovědnost za zdraví a životy jejich rodičů a prarodičů. A to samé a možná víc platí i pro přeočkování. Virus zde s námi bude dost pravděpodobně i v dalších letech v různých mutacích, proti kterým bude třeba dál očkovat.

Reklama

Doporučované