Hlavní obsah

Jak má vypadat každé očkovací centrum. Po ruce musí být adrenalin

Foto: Profimedia.cz

Seznam Zprávy získaly finální verzi očkovací strategie. Podrobně rozebírá prioritní skupiny obyvatel i distribuci vakcín.

Reklama

Vláda v poslední verzi očkovací strategie upřesnila, jak by měla vypadat očkovací centra - zejména když nebudou v nemocnicích. Každé z nich musí odsouhlasit hygiena a zaregistrovat ministerstvo.

Článek

Jeden lékař, jeden nelékařský zdravotnický pracovník a jeden administrativní pracovník. To je sestava, která bude očkovací místo obsluhovat. Očkovací strategie hovoří o nejméně čtyřech lidech na místě, ale už nedodává, co bude obstarávat ten čtvrtý.

Zájemce o vakcínu narazí nejprve na administrativního pracovníka, který provede ztotožnění občana a kontrolu registrace - v některých případech si může vyžádat lékařskou zprávu nebo například potvrzení, že se jedná o učitele. Seniorům pro doložení věku stačí občanský průkaz. Lékař má zajistit především odborný lékařský dohled nad očkováním. „Nelékařský zdravotnický pracovník provádí přípravu očkovací látky a aplikaci očkovací látky,“ popisuje dokument.

Poslední verze očkovací strategie, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, už nově kromě jiného počítá s očkovacími centry mimo nemocnice. Do detailu uvádí, co vše musí taková zařízení splňovat. Dokument už se tak více přiblížil německé očkovací strategii, kterou se některé kraje původně chtěly inspirovat. Materiál doznal změn po stovkách připomínek, které dodala jednotlivá hejtmanství.

Mějte po ruce adrenalin

Očkovací centra musí splňovat hygienické a technické podmínky. „Jako ideální uspořádání prostoru je čekárna před očkováním, ordinace a čekárna po očkování,“ popisuje vhodné prostory dokument.

Lékaři musí v jednotlivých centrech zajistit několik druhů dezinfekce - a to na pokožku, ruce, povrchů nebo dezinfekce na kliky a vypínače.

Dokument také jmenuje léčivé přípravky, které musí mít lékař po ruce - jako je například fyziologický roztok k jednorázovému ředění očkovací látky nebo adrenalin pro případ anafylaktické reakce očkovaného.

Stejně důležité jsou ale samozřejmě injekční jehly a stříkačky, kterými se vakcína aplikuje. Jehel a stříkaček je však nedostatek a ministerstvo v dokumentu pouze píše, že proto objednalo 12 milionů stříkaček a 12 milionů jehel. Ty však budou v Česku až na jaře.

„Ministerstvo zajišťuje přepravu tak, aby bylo zboží v ČR dostupné co nejdříve. Předpokládaný termín dovozu je březen 2021, tedy k dodání ve stejný okamžik, kdy dorazí do všech ostatních zemí EU,“ píše se v dokumentu.

Centra musí mít také misky, nádoby na infekční odpad nebo odpadkový koš na neinfekční materiál. Všechen materiál mají dodat kraje. V případě, že však bude materiálu nedostatek, sáhne se do uskladněného materiálu ve státních hmotných rezervách.

Očkovací centrum je nutné registrovat

Pokud bude chtít kraj udělat očkovací centrum mimo nemocnici, musí očkovací místo nahlásit na ministerstvo. Ještě předtím však musí místo dostat povolení od místní hygieny a krajský úřad musí udělit souhlas, že centrum splňuje všechny technické podmínky.

Centrum se poté musí napojit přes svého IT pracovníka do centrálního rezervačního systému. Všechna data o registrovaných klientech musí být totiž na jednom místě, aby se nestalo to, že občan si rezervuje tři termíny ve třech různých očkovacích centrech.

Centra musí také ministerstvu hlásit veškeré informace ohledně počtu materiálu, vakcín a samozřejmě i počtu naočkovaných osob.

Očkovací látky by měl do center vozit domácí distributor. Výrobci vakcín Pfizer a Moderna si zatím vakcíny do jednotlivých nemocničních center rozváží sami. V případě dalších vakcín je však podle dokumentu potřeba, aby Všeobecná zdravotní pojišťovna už co nejdříve domácího distributora vysoutěžila.

Jak ale už Seznam Zprávy popsaly, distributor zatím vybrán nebyl a zadávací řízení potrvá ještě minimálně týden.

Vyplývá to z informací Všeobecné zdravotní pojišťovny, která distributora na poslední chvíli hledá ve spolupráci se všemi dalšími pojišťovnami a také s Ministerstvem zdravotnictví.

Reklama

Doporučované