Hlavní obsah

Jak se dostat z dovolené domů? Ministerstvo zahraničí to řeší, posílá autobusy

Foto: Profimedia.cz

Cestující čekající na berlínském letišti Tegel.

Reklama

Možná více než dvě stě tisíc Čechů na dovolené za hranicemi. S opatřeními, které přijímají vlády států napříč světem, je pro české turisty stále těžší dostat se domů.

Článek

Na repatriaci českých občanů zpět do země pracuje podle informací mluvčí Ministerstva zahraničí krizový štáb už několik týdnů. „Snažíme se samozřejmě pomoci všem českým občanům, kteří o to v zahraničí požádají z důvodu těch opatření, které přijalo nejen Česko, ale státy napříč světem,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí MZV ČR Zuzana Štíchová.

„V tuto chvíli jsou pro nás samozřejmě primární návraty lidí z velkých mezinárodních letišť v okolí České republiky. Autobusy pravidelně vypravujeme do Mnichova, Frankfurtu a Vídně. Nicméně se plánují i další země EU,“ uvedla mluvčí rezortu zahraničí.

„Spolupracujeme s hasiči, jejichž techniku v tomto případě využíváme. Samozřejmě jsou chráněni jak cestující, tak i posádky daného autobusu. A na návratu spolupracujeme také s hygienickými stanicemi,“ vypočítala Štíchová. „Nevím, jestli úplně každý z nich má roušky, ale pokud vím, hasiči se snaží všem rozdat alespoň nějakou formu ochrany,“ dodala.

Ministerstvo se zabývá i případy Čechů, kteří se nacházejí mimo Evropu. „V tuhle chvíli platí, aby se tito lidé zkoušeli, pokud možno vlastními silami, jakkoliv dostat na starý kontinent. Tady už je pro nás snazší jim pomoci. Pokud to nebude možné, ať se hlásí našim příslušným ambasádám, což se týká zejména lidí, kteří se nachází v Latinské Americe nebo v USA,“ vyzvala Štíchová. Podle ní nejvíce žádostí přichází právě ze Spojených států.

Přesné číslo Čechů, kteří jsou v tuto chvíli na cestách, ministerstvo nemá. „Asociace mobilních operátorů, pokud mám správné informace, minulý týden uváděla, že v zahraničí je na krátkodobém pobytu dvě stě tisíc Čechů. Přesnější informace nemáme – jsme odkázáni pouze na informace z DROZDu, kde máme v tuto chvíli asi osmnáct tisíc cestovatelů po celém světě,“ připustila mluvčí MZV. Dobrovolná registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí, tedy DROZD, je projekt, který zahraničnímu rezortu umožňuje organizovat pomoc českým občanům na cestách v cizině.

Na návrat do rodné země se zahraničního rezortu ptají i lidé, kteří v zahraničí dlouhodobě pobývají. „Jsou to jednotlivé případy, kdy se nás lidé ptají, zda je nutné se vracet do Česka. Není, pokud někdo dlouhodobě žije nebo třeba studuje v zahraničí, samozřejmě může v té zemi zůstat, protože tam má většinou nějakou formu přechodného pobytu,“ vysvětlila Štíchová. Podotkla ale, že pokud se takoví lidé rozhodnou například navštívit rodinu v Česku, ode dneška pro ně platí zákaz znovu vycestovat.

Domů z Egypta i Kanárských ostrovů

Lidé ale nepanikaří. „Jsou to spíše obavy o organizaci nejbližších dní, musím ale říct, že jak lidé, tak i kolegové se k tomu snaží přistupovat profesionálně a věcně. A nezaznamenali jsme nějakou zvýšenou formu paniky, snažíme se lidi uklidňovat. A musíme poděkovat veřejnosti za spolupráci,“ uvedla Štíchová.

Jednou z repatriačních akcí je například návrat českých turistů z Egypta. „Zajišťovali jsme ve spolupráci s cestovní kanceláří v neděli návrat zhruba 50 českých občanů z Egypta, kteří se ocitli v hotelu v preventivní karanténě. Zdůrazňuji preventivní, nebyli nakaženi. Ale ta nákaza se v tom hotelovém zařízení prokázala. Zhruba stejná skupina Čechů ještě v Egyptě zůstává, jejich návrat do Česka řešíme,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí Štíchová.

Rezort zahraničí řeší mimo jiné i návrat lidí z Kanárských ostrovů, které jsou španělským územím. „Z ostrovů je ale vždy složitější se dostat. Takže to je příklad lokality, odkud zřejmě budeme muset zorganizovat nějakou formu letecké pomoci,“ vysvětlila Zuzana Štíchová.

Zrušené lety i přeplněné autobusy

Seznam Zprávy kontaktovaly několik Čechů, kteří jsou v tuto chvíli v zahraničí a snaží se dostat zpět. Podle Veroniky K., která je už dva týdny v Thajsku, to není lehké. „Máme přiletět v šest hodin ráno, autobusy jezdí večer. Třeba na pondělí jsou rozepsané tři, první jede v sedm večer, třetí o půlnoci. Rozpis ale není předem moc daný. A prý jsou přeplněné,“ řekla Veronika, která musela změnit termín odletu, což není zadarmo.

Změnu termínu řešil i Daniel K., který má v tuto chvíli rezervaci na let do Prahy. Jeden let mu už přitom zrušili. „Pokud by došlo na zrušení další letenky, nebudeme již mít finanční prostředky na řešení cesty zpět a budeme věc řešit s ambasádou,“ řekl Daniel Seznam Zprávám. Do Ománu vyrazil minulé úterý. „Nyní máme zatím rezervaci letenek do Prahy a čekáme na potvrzení, zda let klapne. A odletíme do Prahy,“ dodal.

Jinou, neméně prekérní situaci řeší i Lukáš J. v Panamě. Tamní ministerstvo zdravotnictví zrušilo komerční lety z a do Evropy, a to už v pátek. „Některá letadla ale stále odlétají. A nevím, jestli nám konzulát příliš pomůže. Spíš spoléhám na vlastní síly, a sice přepravu do jiné americké země, odkud bude možné se do Evropy nebo Asie dostat. A využít ještě nějakých zbývajících leteckých spojení,“ popsal svůj plán Lukáš. Jeho let Panama-Paříž v době, co jsme si psali, zrušili.

Reklama

Doporučované