Hlavní obsah

Šéfka Trikolóry o fotce s Ortelem: Oni jsou zakázaní? Byla to charita

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byla poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Václav Klaus mladší se minulý týden vzdal postu předsedy hnutí Trikolóra. To do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Jaké má plány?

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková byla hostem Ptám se já.

„Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že nepovedu Trikolóru do sněmovních voleb 2021, nebudu sám nikam kandidovat a ukončím veřejné aktivity,“ uvedl Václav Klaus mladší před týdnem na Facebooku.

Důvody jsou z drtivé většiny osobní, dodal politik. Podle exprezidenta Václava Klause staršího se ale strana neměla svého zakladatele vzdát tak snadno. „Má cenu za to bojovat, nebylo to jen o Václavovi, za námi přišly stovky tisíc lidí, kteří nám věří. Václavovy důvody byly čistě osobní, neznamená to, že bychom se na to měli vykašlat, logicky pokračujeme dál,“ řekla ke konci zakladatele hnutí Majerová Zahradníková v rozhovoru.

I ona byla rozhodnutím Klause mladšího překvapena, údajně se o něm dozvěděla těsně po zveřejnění facebookového postu: „Posledního půl roku jsem na něm ale vnímala, že nálada u něj není úplně optimální,“ vysvětlila.

K výzvě Václava Klause staršího ke spolupráci Trikolóry s SPD řekla, že strana zavřela dveře, ještě než se mohly otevřít. Podle ní ale není spojování ideového směřování Trikolóry s SPD zcela namístě. „V rámci programu máme s SPD snad jeden jediný stejný styčný bod, a to ve vztahu České republiky a Evropské unie. Byl to výborný marketingový tah ODS, která nás začala s SPD propojovat. Ale my od začátku cílíme na konzervativní pravicové voliče ODS a ANO,“ dodala.

Nová šéfka Trikolóry se nedávno nevyhnula ani kritice za to, že reagovala pod příspěvkem, který zmiňoval dezinformační zprávu o tom, že by letadlo nad Brnem mohlo rozprašovat covid. Napsala tehdy, že shání relevantní informace. Podle poslankyně šlo ale o omyl, jelikož měla za to, že odpovídá pod jiný příspěvek.

A Majerová Zahradníková byla kritizována i loni za fotku s kontroverzní kapelou Ortel. „Já a můj manžel milujeme muziku, od mládí to mám ráda. Tady jsme jako členové Trikolóry zavítali na charitativní akci, bylo tam mnoho kapel. Fotografie jsem dávala, protože jsem jim všem chtěla poděkovat,“ bránila se v rozhovoru.

„Já minulost té skupiny neznám, nejsem člověk, který si druhé lustruje. Jsou snad zakázaní? V Orlíku taky hrál Matásek,“ dodala s tím, že fotografie poukazuje pouze na to, že má ráda muziku, a to, když lidé dávají peníze na pomoc nemocným.

Jak hodlá Majerová Zahradníková Trikolóru proměnit? A zná přesné důvody, proč Klaus v čele strany skončil?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo se na něj podívejte ve videu:

„Nechci zahodit ideu, která je skvělá, která je nadčasová, jen proto, že odešel Václav. Už jen kvůli těm lidem se nechci vzdát,“ říká nová šéfka Trikolóry Majerová Zahradníková.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované