Hlavní obsah

Přehledně: Osm rad, jak ušetřit za telefonní služby

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Mobilní telefon je v dnešní době nezbytností. Denně ho využívá prakticky každý Čech. Ceny za mobilní služby ale patří mezi nejdražší v Evropě, proto se vyplatí ušetřit tak moc, jak se jen dá.

Článek

1. Udělejte si průzkum své „spotřeby”

Pokud chcete ušetřit za mobilní služby, jako úplně první se podívejte, jak moc telefon používáte. V pravidelném vyúčtování zjistíte, kolik SMS jste poslali, kolik minut provolali a kolik dat jste spotřebovali.

Na základě toho pak můžete zhodnotit, jestli se vám současný tarif vyplácí, nebo nikoliv. Zjistíte, jestli opravdu nutně potřebujete neomezená data, volání a SMS, nebo jestli stačí jen menší a levnější balíček.

2.Omezte používání

Potom, co zjistíte, kolik SMS, dat a minut k provolání potřebujete, snažte se jejich počet omezit. To neznamená, že musíte nutně svůj mobilní telefon používat méně.

SMS i volání můžete nahradit mnoha chatovacími aplikacemi, které tyto služby nabízejí. Jde například o aplikace jako WhatsApp, Viber, Skype, Telegram, Signal, Facebook Messenger a další. Jejich výhodou je, že jsou zdarma a můžete si přes ně nejen psát, ale i volat. Nevýhodou je, že vyžadují přístup na internet jak pro odesílání, tak přijímání zpráv.

Co se týká využívání dat, první radou, která napadne asi každého, je připojovat se co nejvíce přes síť wi-fi. Stahujte si také aplikace, které spotřebovávají méně dat (například Messenger Lite). Vyplatí se i upravit si v nastavení omezení dat, která běží na pozadí.

3. Srovnávejte

Pokud už máte představu o tom, jaký tarif byste na základě své spotřeby potřebovali, začněte srovnávat nabídky od operátorů.

Novinku uvedl v tomto roce dokonce sám Český telekomunikační úřad, který spustil svůj vlastní srovnávač tarifů. Jeho výhodou je širší nabídka, některé výsledky je však třeba brát s rezervou a ověřit si je přímo u operátorů.

Mezi ověřené soukromé srovnávače pak patří Tarifomat.cz, Tarifon.cz a srovnávač časopisu dTest. Nechte si také udělat nabídku od různých operátorů, co vše vám mohou za vámi preferovanou částku nabídnout.

4. Vyjednávejte

V některých případech stačí dodat svému operátorovi podmínky a on vám podle toho nastaví cenu. S tou samozřejmě nemusíte být automaticky spokojení, a proto se vyplatí o ceně vyjednávat.

Pokud pohrozíte odchodem k jinému poskytovateli, je výhodné u něj už mít předjednané podmínky. Následně jimi můžete argumentovat při vyjednávání u současného operátora. A právě vyjednáváním se můžete dostat k neveřejným nabídkám, které operátoři mnohokrát využívají.

5. Speciální tarify

V určitých případech můžete také využít speciální tarify, na které nemají všichni nárok. Pokud jste například student, všichni velcí operátoři nabízejí tarif speciálně pro vás. Pro získání slevy přitom stačí mít potvrzení o studiu, lepší cenu můžete získat až do 26 let.

Ušetřit můžete také při sjednání rodinného tarifu.

6. Spojení dalších služeb

Kromě rodinných tarifů můžete cenu za mobilní služby snížit také tím, že si u jednoho poskytovatele domluvíte i další služby. Operátoři častokrát nabízejí v balíčku s internetem nebo televizí.

Nicméně pozor. V těchto případech častokrát na nějaké ze služeb přeplatíte, čtěte proto pečlivě všechny jednotlivé podmínky. Při jednáních se vám o nich totiž operátoři nemusí zmínit a po podpisu smlouvy můžete být nepříjemně překvapení.

7. Nebojte se změny operátora

Pokud se nedomluvíte na pro vás vhodných podmínkách u svého operátora, můžete přejít ke konkurenci. A vyjde vás to výrazně výhodněji než v minulosti.

V dubnu 2020 vstoupila v platnost novela zákona o elektronických komunikacích, která urychluje a zlehčuje přechod k jinému operátorovi. Díky změně stačí komunikovat jen s novým operátorem, který u toho původního zařídí převod telefonního čísla. Na převod čísla pak mají poskytovatelé nejvýše dva pracovní dny.

Odpadla také velká část sankcí, kterými operátoři hrozili. Poskytovatelé si mohou pokutu účtovat jen v momentě, kdy zákazník vypoví smlouvu do tří měsíců od jejího podpisu. Pokuta v tomto případě může dosáhnout nejvýše pěti procent součtu měsíčních paušálů, které zbývají do konce úvazku. Měnit operátora tedy můžete častěji a pohodlněji.

8. Zvažte náklady na mobilní telefon

Díky uvedeným tipům můžete ušetřit až stovky korun za měsíc. Pečlivě proto zvažujte, jak s naspořenými penězi hospodařit. Pokud je investujete do velmi drahého chytrého telefonu, můžete řešit úplně opačnou situaci.

Porovnávejte tedy nejen tarify, ale také parametry telefonů, jejich cenu, vybavení a podobně. Zvažujte také investice do ochranných krytů a skel tak, abyste v případě pádu nemuseli platit vysoké částky za opravy.

Tip navíc

Kromě tradičních poskytovatelů nabízí mobilní služby také takzvaní virtuální operátoři (nemají vlastní sítě, jen přeprodávají služby). Ti jsou vhodní hlavně pro lidi, kteří utratí za mobilní služby jen minimální částky. Mezi největší patří Blesk mobil, Tesco Mobile, Sazka mobil, Mobil.cz či ČEZ mobil.

Reklama

Doporučované