Hlavní obsah

Japonské ostrovy čelí rekordním lijákům, těla některých obětí se našla až v moři

Obyvatelé jihozápadní oblasti Japonska čistili město od trosek a bahna, které přinesla velká vodaVideo: Reuters

 

Reklama

Japonské ostrovy přepadly bouřky a přívalové lijáky, pod sesuvy půdy zahynulo mnoho lidí.

Článek

Nejméně 18 lidí zahynulo pod sesuvy půdy na ostrově Kjúšú po prudkých lijácích. Sedmadvacet osob zůstává podle posledních zpráv nezvěstných a další stovky jsou odříznuty od okolí, informovala agentura Reuters.

Těla tří utonulých žen byly vyplavena do moře u západního pobřeží prefektury Fukuoka, daleko od ústí řeky Chikugogawa.

Místní úřady nařídily evakuaci více než 140 tisíc osob, protože sesuvy podmáčené půdy mají pokračovat. Podle nových předpovědí přívalové přeháňky neskončí nejméně do pondělí.

Na nejjižnějším z japonských hlavních ostrovů udeřily silné deště už v polovině tohoto týdne, pak se mraky přesunuly k severu.

Do záchranných akcí je nasazeno více než 12 tisíc hasičů a policistů. Od čtvrtka se jim z bahna podařilo zachránit bezmála šest stovek lidí.

„Nejprve pršelo jen trochu," uvedl jeden z obyvatel města Asakura. „Potom začali mluvit o rekordním dešti a začalo pršet hodně, pak začali uzavírat silnice. Dívali jsme se ven a silnice vypadaly jako řeky," dodal.

Nejhůře zasažené oblasti, sousedící prefektury Fukuoka a Óita, jsou převážně venkovského charakteru, ale déšť ohrozil také město Kitakjúšú.

Reklama

Doporučované