Hlavní obsah

Je vhodný čas? Čísla letí vzhůru, neočkovaní Francouzi si za testy zaplatí

Foto: Tereza Ulrychová

Záběr protestu proti covidovým pasům ve francouzském Marseille.

Reklama

Francie v pátek zaznamenala nejvyšší nárůst nových koronavirových infekcí od konce července. V zemi ale končí bezplatné testování pro ty, kteří nejsou očkováni proti covidu-19.

Článek

Nejnovější data francouzského ministerstva zdravotnictví ukazují, že za posledních 24 hodin přibylo ve Francii 6099 nových případů nákazy. V porovnání s minulým pátkem, kdy země hlásila 4077 nově nakažených, jde o přibližně 36% nárůst.

Od pátku přitom v zemi platí nová pravidla pro testování. Až dosud byly ve Francii testy propláceny, to se ale mění a ti, kteří nejsou očkováni, si je budou muset zaplatit. V lékárnách je antigenní test vyjde v průměru na 22 eur (560 Kč) a PCR test zhruba na 44 eur (1120 Kč).

Podle tamní vlády už očkovací kampaň pokročila natolik, že všichni dostali možnost nechat si vakcínu proti covidu aplikovat. Ti, kteří ji nechtějí, už jednoduše testy mít „zdarma“ nebudou. Bez zaplacení se i nadále budou smět testovat očkovaní dospělí a děti mladší 18 let.

Navzdory novým pravidlům ale stále bude existovat několik výjimek. Placení se vyhnou například lidé, kteří ze zdravotních důvodů nemohou být očkováni, nebo ti, kterým test nařídil lékař či hygiena kvůli kontaktu s nakaženým. Epidemiologové ale varují, že kvůli zpoplatněným testům se podaří odhalit méně nakažených, což může šíření infekce zrychlit.

Ve Francii potřebují pravidelné testy na koronavirus ti, kdo si chtějí užívat společenského života a nemohou se prokázat dokladem o očkování nebo prodělání nemoci covid-19. Covidové pasy se musejí předkládat například při návštěvě restaurací, ba dokonce i obchodních center.

Co se týče proočkovanosti francouzské populace, plně očkováno je podle webu Our World In Data přibližně 67 % lidí. Jen jednu dávku vakcíny pak obdrželo asi 8 % lidí. Neočkovaných nebo jen částečně očkovaných je v 68milionové Francii skoro sedm milionů dospělých.

Francouzská média píší, že zájem o testy v pátek značně opadl. O den dříve se přitom v lékárnách tvořily fronty. Francouzi také opakovaně již několik týdnů proti koronavirovým opatřením v podobě pasů protestují.

Zpoplatnění testů na koronavirus pro neočkované zavedla nebo zvažuje řada zemí. Jednou z nich je i Česko.

Reklama

Doporučované