Hlavní obsah

Jen napůl by to nešlo. Prince Harryho možná čeká boj o vojenské tituly

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry v Afghánistánu roku 2012.

Reklama

Princ Harry a britská armáda, dvojice, která je stále se vracejícím tématem. Podle předpokladů britského listu The Times nyní vévoda ze Sussexu čelí zúčtování s Buckinghamským palácem kvůli svým vojenským titulům.

Článek

Na začátku roku 2020 se princ Harry s manželkou Meghan rozhodli stát finančně nezávislými na britské královské rodině a vzdali se oficiálních povinností spjatých s významným statutem. Pro Harryho to znamenalo také odložení čestných titulů, mezi které patřil i velící kapitán námořní pěchoty britských ozbrojených sil, tj. Royal Marines.

Mezi další tituly, se kterými se vévoda ze Sussexu musel rozloučit, patří jeho role čestného leteckého velitele britského Královského letectva v Suffolku (RAF Honington) nebo titul vrchního důstojníka malých plavidel a potápěčských jednotek u královského námořnictva. Harryho vojenské tituly byly po domluvě pozastaveny od ledna minulého roku na dvanáct měsíců.

„Není pochyb o tom, že armáda je důležitou částí jeho života, vždy to tak bylo,“ cituje list The Times zdroj, který má k princovi blízko. Harry by podle informací měl také chtít trávit více času v rodné Británii, i když to momentálně neumožňuje pandemie koronaviru. Palác s královskou rodinou ovšem dosud viditelně nezměnil svůj postoj a i nadále si tak stojí za tím, že monarchii nelze opustit jen napůl.

Vévodovy vojenské tituly jsou darem od královny, poslední slovo tedy připadá jí. Minulý měsíc však vyplulo na povrch, že stála za odmítnutím Harryho žádosti na položení věnce během listopadového dne Remembrance Sunday. „Královna je toho názoru, že si v případě této instituce nejde zvolit, co budete dělat. Buď v tom jedete, nebo ne,“ uvedl v této záležitosti zdroj webu Daily Mail.

Princ Harry strávil v armádě 10 let, během kterých podnikl dvě cesty do Afghánistánu a dosáhl hodnosti kapitána. Svůj vztah k této části života a titulům, které získal, dal najevo zejména i díky soudu s britským listem Mail on Sunday. Ten žaloval pro urážku na cti kvůli tvrzením o tom, že svých odchodem od královských povinností se otočil k armádě zády.

K právním krokům se Harry uchýlil v říjnu, kdy list o svých tvrzeních začal psát. Podle publikovaných informací měl vévoda mimo jiné ignorovat korespondenci od bývalého britského velitele vojenských sil. V prohlášení, které bylo přečteno během pondělního řízení, je princův závazek vůči armádě popsán jako „vytrvalý a nezpochybnitelný“.

Princ Harry spor s listem vyhrál, náleží mu tak omluva a odškodné, které poputuje na mezinárodní sportovní akci Invictus Games, informovala agentura Reuters. Tu založil sám vévoda pro vojenský personál zraněný během služby a její součástí je například basketbal pro vozíčkáře.

Harryho případ týkající se urážky na cti probíhal mimo žalobu, kterou podala jeho manželka Meghan na vydavatele stejného bulvárního listu. Důvodem je zveřejnění osobní korespondence adresované jejímu otci, který Mail on Sunday zveřejnil v celkem pěti článcích. Dopis vévodkyně napsala po svatbě v roce 2018 a listu ho měl předat sám Thomas Markle.

Meghaniným případem se soud začal zabývat na konci ledna, její právníci již požádali o rozhodnutí ve prospěch vévodkyně ve zkráceném řízení. Zveřejnění dopisu podle nich bylo „jasným a jednoznačným“ porušením práva na soukromí a vydavatel listu tak nemá šanci případ vyhrát.

Reklama

Doporučované