Hlavní obsah

Ještě temperamentnější poradce pro bezpečnost? Trump chce do funkce sympatizanta s Moskvou

 

Reklama

Nově zvolený americký prezident nabídl vlivné místo kontroverznímu vojákovi Michaelovi Flynnovi.

Článek

Sedmapadesátiletý Flynn se v oblasti bezpečnosti pohybuje většinu života. Je to bývalý generálporučík americké vojenské služby. Ale také muž, který - podobně jako Trump - proslul kontroverzními výroky a názory.

S nově zvoleným prezidentem spolupracoval už při jeho kampani. Radil mu se záležitostmi národní bezpečnosti. A silně se angažoval proti Trumpově sokyni Hillary Clintonové, kterou navrhoval nechat zavřít kvůli tajným e-mailům, které si posílala domů a šířila je mezi další lidi.

Během kampaně Flynn hlasitě razil názor, že hrozba ze strany Islámského státu vyžaduje agresivnější přístup americké armády. A prosazoval rovněž užší spolupráci s Vladimirem Putinem a jeho Ruskem. Pravidelně se například objevoval na moskevském televizním kanálu RT.

Flynnově pověsti dostojí i jeho kniha, ve které popisuje svůj výklad boje s radikálním islámem. Říká v ní otevřeně, že není příznivcem politické korektnosti.

A zatímco antisemitský příspěvek, který sdílel letos v červenci, následně ze svého účtu smazal a omluvil se za něj, jiný výrok na jeho Twitteru hrdě zůstává. Napsal v něm, že strach z muslimů je racionální.

Flynn se v roce 2012 stal šéfem vojenské rozvědky Defense Intelligence Agency. S administrativou Obamy však nesouhlasil, tito dva muži spolu vedli mnoho sporů. Ty vyústily nuceným odchodem Flynna v roce 2014, od té doby je ve vojenském důchodu.

Zatím není jisté, zdali Flynn nabídku přijme. Pokud kývne, měl by post téměř jistý, protože Senát o této roli nerozhoduje. V Bílém domě by se zabýval zahraniční a vojenskou politikou. Měl by častý přístup k novému prezidentovi, který nemá s národní bezpečností žádné zkušenosti.

Reklama

Doporučované