Hlavní obsah

Jihoafrickou republiku sužuje varianta delta. Zemřel i starosta Johannesburgu

Foto: Profimedia.cz

V Jihoafrické republice je naočkováno 3,3 milionu lidí, zhruba 6 procent obyvatel.

Reklama

Třetí vlna covidu-19 v Jihoafrické republice nebyla nečekaná, její závažnost je však zarážející a alarmující. Země na ni nebyla dostatečně připravená. Na koronavirus v pátek zemřel i starosta Johannesburgu Geoff Makhubo.

Článek

Afrika za minulý týden ohlásila více než 251 000 nových případů covidu-19, píše agentura Bloomberg. Kvůli nedostatečnému testování toto číslo může navíc být výrazně nižší než skutečný počet. Více než polovina z těchto hlášených případů se vyskytovala v Jihoafrické republice (JAR). Nakažlivější varianta nemoci delta se totiž s příchodem zimy, kdy se lidé shromažďují v uzavřených prostorách, začala svižně šířit.

V hustě osídlené provincii Gauteng, v níž se nachází metropole Johannesburg a Pretorie, se vyskytují až dvě třetiny všech evidovaných nákaz v zemi. Podle Bloombergu hrozí, že nemocnice takový nápor nezvládnou. Situaci zhoršil fakt, že po dubnovém požáru bylo nutné uzavřít jednu z největších nemocnic, která se v oblasti nachází.

V Johannesburgu musí zdravotníci v jedné nemocnici odmítat sanitky s pacienty nakaženými covidem-19, píše CNN. „Je to zničující, ničí to duši. Jsme vycvičeni k záchraně životů, ale člověk se vrací k té válečné mentalitě. Vracíte se k otupělosti,“ řekl vedoucí lékař jedné z hlavních veřejných nemocnic v největším jihoafrickém městě.

Na komplikace spojené s nákazou koronavirem podle webu Al Jazeera v pátek zemřel starosta Johannesburgu Geoff Makhubo. „Makhubo zemřel dnes ráno poté, co nějaký čas strávil v nemocnici. Doufali jsme, že starosta virus porazí a vrátí se do práce… Bohužel se tak nestalo,“ uvedla v tiskovém prohlášení radní Eunice Mgcina.

„Uzávěry nejsou smysluplně udržitelné, a to zejména v Jihoafrické republice. Vina leží jednoznačně na bedrech vlády. Kdyby se vláda dala do kupy hned na začátku a my už jsme měli očkováno 60 až 70 procent vysoce rizikových jedinců, nebyli bychom na této lodi,“ řekl pro agenturu Bloomberg Shabir Madhi, profesor vakcinologie na Witwatersrandské univerzitě v Johannesburgu.

V dubnu variantu delta identifikovali jako rychle se šířící mutaci v Indii. Od té doby se rozšířila po celém světě. Zpráva Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) odhaduje, že nakažlivější kmen by mohl do konce srpna představovat 90 % nových případů v EU.

Podle ECDC je varianta delta (B.1.617.2) o 40–60 procent přenosnější než varianta alfa (B.1.1.7), která byla poprvé zaznamenána v Anglii.

Jihoafrická vláda čelila kritice kvůli pomalému tempu vakcinace. Jednu nebo více dávek vakcíny proti koronaviru dosud dostalo přibližně 3,3 milionu lidí, 6 procent obyvatel Jihoafrické republiky. Vláda uvedla, že v příštích týdnech začne očkovat osoby mladší 50 let a do konce srpna chce aplikovat nejméně 300 000 vakcín proti covidu-19 denně.

Nízká proočkovanost je podle CNN důsledkem i byrokratických neúspěchů. Vláda letos musela zničit dva miliony dávek kontaminované vakcíny od firmy Johnson & Johnson, a pokusy o její nahrazení narazily na váznoucí globální dodávky.

Jihoafrická republika tak nedávno schválila nouzové využití čínských vakcín Sinovac a Sinopharm, které se v zemi připojily k již využívaným očkovacím látkám společností Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson.

JAR minulý týden zaznamenala rekordní počet 26 000 nově nakažených lidí za den, což je nejvyšší číslo od začátku pandemie. Tento nárůst představuje 30,3% míru pozitivity PCR testů. Koronaviru v zemi k dnešnímu dni podlehlo 63 039 osob. Agentura Bloomberg uvedla, že nadměrná úmrtnost vzrostla v Jihoafrické republice na nejvyšší úroveň od ledna.

Jihoafrická republika je s téměř 60 miliony obyvateli v zajetí vysoce nakažlivé varianty koronaviru delta, píše Al Jazeera. JAR je s více než 2,1 milionu případů odpovědná až za 37 procent všech nákaz koronavirem na kontinentu, daleko za ní následuje Maroko s devíti procenty a Tunisko s osmi procenty.

Regionální ředitelka WHO pro Afriku Matshidiso Moetiová ve čtvrtek uvedla, že šíření varianty delta nadále „nabírá na rychlosti“. „Případů na kontinentu přibývá již sedmý týden po sobě, zatímco proočkovanost zůstává nízká,“ uvedla Moetiová.

„Afrika právě zaznamenala nejhorší týden v historii pandemie. A situace se bude zhoršovat. Příštích několik měsíců bude na kontinentu velmi obtížných. Rychlé šíření varianty na kontinentu představuje velkou hrozbu pro africkou populaci, z níž bylo plně očkováno 16 milionů lidí - méně než 2 procenta obyvatel kontinentu,“ dodal Moeti.

Africký kontinent má potíže získat dostatek vakcín, většina států mimo jiné spoléhá na program COVAX Světové zdravotnické organizace (WHO), který měl ambice celosvětově zajistit spravedlivou distribuci vakcín. Iniciativě se prozatím poptávce nejchudších zemí vyhovět nedaří.

Reklama

Doporučované