Hlavní obsah

K PRE přechází tisíce odběratelů. Elektřinu budou mít téměř dvakrát dražší

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Před pražskou centrálou PRE se tvoří fronty. Většina zákazníků přechází od Bohemia Energy.

Reklama

Levná elektřina došla. Pražská energetika může nově příchozím zákazníkům nabídnout jediný produkt s vyšší cenou. Přebírá nyní zákazníky hlavně po Bohemia Energy, která ukončila činnost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve středu se na webových stránkách dodavatele energií PRE objevilo oznámení, že pro nové zákazníky aktuálně nemá žádný produkt. Podle mluvčího však šlo o mylnou informaci.

„Je nám líto. Aktuálně není žádný produkt elektřiny k dispozici. Nabídku nových produktů právě připravujeme. Děkujeme za pochopení,“ stálo v dopoledních hodinách na stránkách společnosti.

Foto: Seznam Zprávy

PRE na webu oznámila, že nemá k dispozici produkty elektřiny. Informace je podle mluvčího nepřesná.

Mluvčí PRE Petr Holubec však uvedl, že formulace není přesná. „Má to být míněno tak, že online neobsluhujeme, protože jsme přehlcení. Nabízíme ale produkty, které odrážejí současnou situaci na trhu. Každý zákazník, který k nám přijde, produkt dostane,“ potvrdil Holubec.

PRE a další dodavatelé nyní čelí náporu nových zákazníků, kteří odcházejí od jiných společností, jež skokově zdražují energie. Příchod dalších lze očekávat v souvislosti s pádem skupiny Bohemia Energy, kterou k rozhodnutí dohnal růst velkoobchodních cen elektřiny a plynu.

Cena je stanovena v rámci reakce na aktuální ceny na trhu. Máme nakoupenou elektřinu, kterou ale dáváme stávajícím zákazníkům, s nimiž jsme počítali.
Petr Holubec, mluvčí PRE

Zdražení se však nevyhnulo ani PRE. Ačkoli se pro stávající zákazníky nic nemění, nově příchozím nabízí pouze produkt na dobu neurčitou, jehož cena je oproti té předchozí navýšena. „Cena je stanovena v rámci reakce na aktuální ceny na trhu. Máme nakoupenou elektřinu, kterou ale dáváme stávajícím zákazníkům, s nimiž jsme počítali,“ říká Holubec.

Na nové částce za elektřinu je však oproti té před příchodem velkého zdražování energií patrný cenový rozdíl v řádech tisíců korun. „Tehdy jsme prodávali asi za 1 800 korun za MWh. Nyní to dělá navýšení ani ne o 100 procent a cena je kolem 3 400 korun za MWh,“ uvedl Holubec. Ceny jsou uvedené bez DPH.

Současná situace je však mimořádná. Zákazníci od Bohemia Energy, která ukončila činnost, a dalších dodavatelů budou nyní hledat nové společnosti, které jim nabídnou lepší podmínky.

Holubec přiznává, že s touto situací PRE nepočítala, a tak nemohla nakoupit dostatek levné elektřiny před několika lety i pro kvantum nově příchozích odběratelů. „Tudíž jsme pro ně museli nakoupit elektřinu za dnešní ceny, a proto je nová cena pro tyto zákazníky vyšší,“ vysvětlil důvod zvýšení Holubec.

Většina nových zákazníků PRE přechází právě od Bohemia Energy. PRE jakožto dodavatel poslední instance má ale povinnost energie zákazníkům zajistit. „Pak se musíme připravit na to, že zajistíme dodávku elektřiny pro jejich zákazníky, protože nám to přísluší ze zákona,“ říká Holubec. Varuje však, že elektřinu pro tyto lidi nakoupí, ale ne levně.

„Velmi rychle se snažíme mít k dispozici další produkty, nejen ten na dobu neurčitou, ale i fixované ceny na několik let, až se přežene toto šílené období ohledně cen elektřiny. Jsme připraveni reagovat i na pokles cen v těchto fixovaných produktech,“ říká Holubec.

Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše. Ceníky ostatních dodavatelů také zdražují. Společnost ČEZ nově příchozím odběratelům zvýšila cenu elektřiny o 50 procent i více. Růst cen nevylučují ani další velké energetické společnosti.

Reklama

Doporučované