Hlavní obsah

Kalifornské požáry mají již 40 obětí a bude hůř, obávají se hasiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Požáry v Kalifornii si vyžádaly na 40 mrtvýchVideo: AP

 

Reklama

Počet požárů hasiči regulovali na 16, situaci jim ale komplikuje vítr a sucho.

Článek

Již 40 lidí zahynulo podle nové bilance při lesních požárech na severu Kalifornie. Ohně tam hoří od minulého víkendu a evakuováno kvůli nim bylo už 100 000 osob. Pohřešovány jsou stovky lidí, které jako nezvěstné většinou nahlásili jejich příbuzní či přátelé. Úřady věří, že většina z nich o sobě pouze nedala vědět, ale je v pořádku. Předpokládá se nicméně, že počet mrtvých ještě stoupne s tím, jak hasiči budou prohledávat trosky domů.

Hasiči v současné době bojují s 16 velkými požáry v oblasti severně od San Franciska. Nejhůře postižen je okres Sonoma, který registruje 22 obětí a nadále také asi 220 nezvěstných. Během soboty muselo být evakuováno 3000 lidí z města Santa Rosa a z nedalekého města Sonoma dalších 250. V Santa Rose srovnaly plameny se zemí celé čtvrti.

S plameny bojuje přes 10 000 hasičů, jimž na některých místech pomáhají i vězni pod dohledem vězeňských dozorců. Vězni například hloubí příkopy, které mají zabránit postupu ohně.

V pátek zaznamenaly hasicí čety první větší úspěchy a počet požárů se snížil, sušší počasí a rychle se měnící vichry ale práci hasičů v sobotu znovu zkomplikovaly. Mluvčí kalifornských hasičů Antonio Negrete již dříve odhadl, že by požáry mohly být pod kontrolou do 20. října, ale nynější větrné počasí může dobu likvidace požárů prodloužit.

Podívejte se na video, které při požárech v Kalifornii natočil policista, když zachraňoval nemohoucí ženu (video: AP).

Reklama

Související témata:

Doporučované