Hlavní obsah

Kandiduji na předsedu, říká Šmicer. Chce rozmetat fotbalové struktury

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Šmicer, kandidát na předsedu FAČR.

Reklama

Vladimír Šmicer vyhrál v dresu Liverpoolu i Ligu mistrů. Teď zkusí legendární reprezentant další výzvu. „Budu kandidovat na pozici předsedy Fotbalové asociace ČR,“ prozradil v obsáhlém rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

S reprezentací posbíral Vladimír Šmicer řadu úspěchů, na angažmá ve Francii a v Anglii poznal, jak se dělá fotbal ve vyspělých zemích. Ten český zná jak z výsluní, tak i od kořenů, už léta pracuje coby předseda klubu z Dolních Chaber. A netají se názorem, že se mu poměry zavedené v uplynulých letech v české fotbale pranic nelíbí.

A rozhodl se je změnit. Po pádu temného bosse Romana Berbra, kterého v říjnu zatkla policie, se Vladimír Šmicer stal jedním z lídrů F-evoluce, která si vytkla za cíl český fotbal obrodit. Na těch spodních patrech, v okresech a krajích se jí to daří. Teď už se Vladimír Šmicer dívá i na ta patra nejvyšší.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč se rozhodl kandidovat na předsedu FAČR a v čem se liší od svých protikandidátů Karla Poborského a Petra Fouska. Hovoří zcela bez servítků také o tom, že coby šéf asociace by šmahem zrušil hned několik dceřiných obchodních firem asociace. „Jsou to spíš takové trafiky pro rodinné kruhy, fotbalu tudy naprosto zbytečně utíká spousta peněz. Když tu strukturu výrazně zjednodušíme, ušetříme desítky milionů korun ročně,“ slibuje Šmicer.

Lidé vás znají jako bývalého úspěšného reprezentanta, v posledních měsících pak jako jednoho z lídrů Fotbalové evoluce či snad revoluce, která si vytkla za cíl změnit poměry v našem fotbale. Takže jsou mnozí po právu zvědaví: Co bude dál?

Když jsem se zhruba před šesti měsíci přidal ke klukům z F-evoluce, uvědomovali jsme si, že český fotbal je v problémech. Z odposlechů pana Berbra, které se objevily v médiích, asi každý pochopil, jak to tady fungovalo. A my jsme se rozhodli iniciovat, aby se fotbal vydal po jiné cestě, k jiným principům. Šli jsme na to odspodu, od regionů, chtěli jsme zkusit, jestli český fotbal opravdu projeví vůli ke změnám. S tím, že když se to povede v okresech, můžeme ten boj zvládnout i ve výše položených strukturách FAČR. Myslím, že v regionech se to rozhýbat podařilo. A ti kluci nám říkají: Teď je řada na vás. Podporu z okresů a krajů cítím, a tak chci udělat to, co jsem těm klukům slíbil. Podám kandidaturu na předsedu FAČR a naplním to, co jsme celou dobu říkali. Vy to zkusíte změnit dole, a když to vyjde, tak i já nahoře.

Hovoříme o okresech a krajích. Cítíte podporu také odjinud?

Když F-evoluce začínala své působení, přivítaly ji i prvoligové a druholigové týmy…

…asi dva.

Tak byly to Teplice, Bohemka, Opava a některé druholigové. V té době panovalo velké napětí, nejistota, obavy, takže to od nich, myslím, bylo celkem odvážné. Časem se přidávaly další. Necítím tedy podporu jen z okresů a krajů, ale i z dalších vrstev českého fotbalu. A také z komerčního prostředí. I tam dění v českém fotbale pozorně sledují a řada potenciálních obchodních a marketingových partnerů čeká na signál. Na to, jaký signál český fotbal vydá. Pokud se ukáže, že opravdu chce změnu, tak by spousta komerčních partnerů do takového očistného programu ráda vstoupila a pomohla.

Už léta říkávám, že český fotbal má přesně takové vedení, jaké si zaslouží. Myslíte, že už si některé věci uvědomil natolik, že si zaslouží lepší vedení než dřív?

Věřím, že ano. Že už nechce žít v té atmosféře, kterou v jsem v uplynulých měsících poznával zblízka, na vlastní kůži. To neustálé zastrašování, ovlivňování, manipulace s lidmi.

Máte po ruce nějaký konkrétní příklad?

Právě taková atmosféra, jakou jsem popsal, předcházela řadě valných hromad v regionech nebo se projevovala i na nich. V některých případech byly porušovány i stanovy, některé kluby měly problém dostat se na valnou hromadu, rozporujeme to zejména v případě OFS Kolín, ale zmatečné věci se děly i jinde, třeba na setkání českých divizí a třetích lig. Řešilo se, kdo může a nemůže volit, kdo může být připuštěn k volbám. V Čechách béčka ligových týmů volit nemohla, na Moravě ano. V Čechách mohlo být v divizích zvoleno béčko, na Moravě ne. Podle stanov má podle nás pravdu Morava, která měla na rozdíl od Čech volební řád i volební komisi. V Čechách to nepřipustili a nám nezbude než to napadnout, aby volby byly stejně férové v obou komorách. Z toho, co se děje, je jasně patrné, že fotbal ještě v pořádku není.

Zajímavé je, že se k tomu používají i dezinformační metody, které známe z politiky. Třeba řetězové e-maily. Ke mně například doputoval jeden, kde se píše, že Vladimír Šmicer kdysi ukradl reprezentační kabelu.

Takovéhle „hejty“ se objevují proti různým kandidátům jak F-evoluce, tak Čistého hattricku nebo Výzvy 2021, těch protestních hnutí je tady víc. A na jihu Čech se objevil tenhle pamflet, že jsem prý jako vedoucí týmu ukradl kabelu se sportovními věcmi. Jednak jsem nikdy nebyl vedoucí týmu, ale manažer, jednak jsem nikdy nic neukradl – a navíc jsem myslím nikdy nebyl s nároďákem v Bratislavě. A taky tam psali, že mě prý Roman Berbr kvůli tomu na hodinu vyhodil. Bylo to samozřejmě ve skutečnosti tak, že mi předseda Pelta neprodloužil smlouvu, protože jsme se nedostali na MS do Brazílie.

Kdo je Vladimír Šmicer

Za reprezentaci odehrál 81 utkání, vsítil v nich 27 branek.

V sezoně 1995/96 získal se Slavií titul, postoupil s ní do semifinále Poháru UEFA a na Euru v Anglii získal s národním týmem stříbrnou medaili.

Následovala angažmá v Lensu, Liverpoolu a Bordeaux, na konci hráčské kariéry se pak Šmicer opět vrátil do Slavie.

Patří mezi nejúspěšnější sběratele cenných trofejí v dějinách českého fotbalu. S Liverpoolem vyhrál Ligu mistrů i Pohár UEFA, s Lensem francouzský mistrovský titul.

Vedle stříbra z Anglie se s národním týmem dostal i do semifinále Eura 2004 nebo Konfederačního poháru FIFA 1997.

Já myslím, že kdo má všech pět pohromadě, tomu asi dojde, že jste se fotbalem v životě zabezpečil natolik, že jsou taková obvinění naprosto absurdní. Ostatně podobně jako váš bývalý spoluhráč ze Slavie i z reprezentace Karel Poborský, který na předsedu kandiduje také. A trojici v tuto chvíli uzavírá Petr Fousek. V čem jste vy tři ve svých kandidaturách a představách odlišní?

Začnu s Petrem Fouskem. Na FAČR už působil, zejména coby generální sekretář. Já s ním komunikuju celkem dost, v řadě věcí se s ním názorově potkávám, je to také proreformní kandidát jako já. Některé jeho budoucí představy o fungování FAČR ale ještě neznám. Naproti tomu Karel Poborský chce zachovat stávající strukturu FAČR a tam se spolu myšlenkově určitě nepotkáváme. To není správná cesta, já si myslím, že změny by ve fotbale měly nastat. A on to ví, že v tomhle se názorově lišíme.

Sdílíte názor, že Karel Poborský je vlastně takovým náhradníkem dosavadních řídicích struktur FAČR za už asi nevolitelného předsedu Martina Malíka?

Ano, mně to vychází přesně takhle. V prosinci mi Karel řekl, že se cítí jako kandidát na místopředsedu pod Martinem Malíkem. Já cítil, že F-evoluce jde jinou cestou a že se tedy asi potkáme v nějakém střetu, že dojde ke konfrontaci. Vedení FAČR je teď spojené s nějakými kauzami, které prošetřuje policie, pan Malík by asi znovu zvolen nebyl. A tak to vypadá, že ta odpovědnost přešla na Karla. On ji přijal, kandiduje. A mně se zdá, že jeho kampaň jde ruku v ruce se svazem, že stávající struktury ve vedení svazu vidí svou budoucnost právě ve spojení s Karlem Poborským.

Máte nějaké konkrétní poznatky o tom, že současný sekretariát FAČR kandidátovi Poborskému pomáhá?

Určité náznaky toho tam jsou. Já tu ale nejsem od toho, abych hledal nějaké důkazy. Jen bych k tomu obecně poznamenal, že třeba generální sekretář FAČR by měl být důsledně apolitický. Uvidíme ještě později, co se bude dít dál. My jsme po svazu chtěli, aby valné hromady na okresech a krajích proběhly transparentně, aby byly všechny kluby vpuštěny na jednání, aby jim nebylo bráněno volit. A realita je taková, že nám dává docela velkou práci to zabezpečit, nebýt naší týmové práce a našich právníků, které na ta jednání posíláme, byl by to leckde problém. Není přece možné, aby zástupce klubů odháněla ochranka a vůbec je nepouštěla k mandátové komisi, která je oprávněna ty věci posuzovat. Ne aby ty lidi legitimoval a vyhazoval nějaký maník z ochranky, to by se nemělo dít.

Pokud vím, zkoumá se, zda jsou kluby účastníky soutěží příslušného OFS, zda jsou volitelé členy FAČR…

Ono to navenek vypadá, že volby probíhají v pořádku, a slyšel jsem, že díky FAČR. Ale přál bych vám vidět naši e-mailovou korespondenci nebo whatsappovou skupinu, kolik problémů se na různých okresech muselo řešit, nejen v Kolíně.

Velký důraz na transparentnost a demokratičnost voleb klade Národní sportovní agentura (NSA), je to její podmínka k vyplacení dotací Fotbalové asociaci ČR v plné výši. Jste s NSA v kontaktu?

Velkou roli v tom hraje Milan Hnilička (předseda NSA). Řekl, že bude dbát na to, aby volby proběhly podle stanov, a to nám strašně moc pomohlo. Veškeré připomínky, které k volbám máme, posíláme na FAČR a v kopii rovnou i jemu. Ano, okresní a krajské fotbalové svazy jsou samostatnými subjekty, ale poté, co do toho vstoupila NSA s tím, že může fotbalu krátit dotace, vložila se do věci i FAČR a snaží se, aby volby probíhaly v pořádku.

Máte spočítanou svou volební bilanci?

To je těžké… Byli jsme už konfrontováni s tím, abychom ty okresy rozdělovali na prorevoluční a proberbrovské, ale my se tomu strašně bráníme.

Já mimochodem taky.

Chtěli jsme dát klubům z regionů možnost, aby si svobodně mohly zvolit, koho ve vedení okresu chtějí, jestli nové lidi, nebo ty, kteří už tam byli, ale jsou s nimi spokojeny. Proč ne. Podstatné je, po jaké cestě ti lidé půjdou. Zhruba v 70 procentech okresů v Čechách došlo ke změnám, ale já nechci říkat, že těch 70 procent jsou ti dobří, a ti ostatní ne. Cesta začala, i u těch, co byli zvoleni od nás nebo s naší podporou, záleží na tom, jestli opravdu chtějí dělat fotbal správně a držet se principů, které jako F-evoluce prosazujeme.

Jinými slovy, je podstatné, aby se i noví lidé nezačali za chvíli chovat stejně jako jejich předchůdci…

Přesně tak. Není to určitě o tom, že bychom měli rádi jen těch 60–70 procent okresů s novým předsedou. Leckde si mohli říct, u nás je to OK, vyměnili třeba jen dva lidi ve výkonném výboru okresu, fajn, ale byla to svobodná volba. A o tu nám šlo především. Jenže stejně byli někteří lidé zastrašováni a podobně.

Přišlo mi, že jste se na některé regiony, třeba na Středočeský kraj, koncentrovali výrazněji než na jiné. Proč?

Ono to bylo obráceně, ne že bychom se na některé regiony zaměřovali více my. Šlo o to, jaký impulz směrem k nám přišel přímo z toho regionu. Zvali nás, abychom tam přijeli a seznámili se s tamní situací. Je fakt, že nejvíc takových podnětů přišlo ze Středočeského kraje. Ukazuje to asi na to, jaké tam bylo až dosud vedení. A jak se tam kluby cítily či necítily svobodně.

Na Moravě jste se příliš neangažovali, vycítili jste, že tam panuje jiná atmosféra než v Čechách?

Morava se v průřezu chová dlouhodobě protiberbrovsky. Poté, co vypukla korupční aféra s Romanem Berbrem, jsme byli s lidmi z Moravy v kontaktu. Řekli nám: Hele, kluci, my jsme tady víceméně v pořádku, máme tu dobré fotbalové prostředí, takové problémy, jaké jsou v Čechách, tady v podstatě nemáme, bylo by dobré, kdybyste v Čechách udělali pořádek a my vás rádi přivítáme. Tak jsme tam také zajeli na takovou okružní jízdu, ale spíš proto, abychom se představili, aby i na Moravě měli přímo od nás informace, co se v Čechách děje. A taky jaké jsou naše cíle a myšlenky.

Před čtyřmi lety velká část moravských delegátů dávala v předsednické volbě svůj hlas Petru Fouskovi. Nezůstane u něj? Proč by ho teď měla dávat Šmicerovi, když hlásáte něco podobného?

Z názorů, které jsem na Moravě slyšel, se mi zdá, že Morava je rozhodně proreformní. A z toho mi vychází, že z dosavadní trojice kandidátů pro ni budeme já a Petr Fousek určitě vhodnějšími kandidáty než Karel Poborský. Situace se samozřejmě mění průběžně, objevují se nové informace. Teď se i na Moravu dostane zpráva, že na předsedu kandiduju také, uvidíme, jak se vše vyvine.

Není zbytečné, až nešťastné štěpit proreformní síly mezi dva kandidáty?

Teď po vyhlášení mé kandidatury jsme po mém soudu rozvrstveni ve třech polohách. Karel Poborský je tam za stávající strukturu, Petr Fousek obsadil střed, jeho vyjádření se mi leckdy zdají až příliš diplomatická, nechce se úplně vyhranit na jednu či druhou stranu, nechce si to s nikým rozházet. A pak jsme tu my, fevolucionáři.

Takoví ti husité s cepy a sudlicemi, co by všechny ze Strahova chtěli naházet do Vltavy.

Oni nás tak ze začátku brali a dělali si z nás legraci. Teď zjišťují, že to nebude tak jednoduché, jak si myslí. Kdybychom byli jen husité s cepem, tak bychom za 6 měsíců nemohli dokázat to, co se podařilo. Máme kvalitní tým, který ví, co chce. A stejné věci, které jsme říkali v říjnu či listopadu, říkáme i teď. Na to lidé z fotbalu také často nebývali zvyklí. A co se týče toho házení do Vltavy… I na Strahově chceme uskutečnit velké změny, zasáhnout do špatně nastavené struktury, vyměnit klíčové figury, ale rozhodně ne vyházet všechny, kdo tam pracují, to je nesmysl. Všechno by bylo regulérní, transparentní, se standardními výběrovými řízeními, to nemusí mít nikdo starost.

Petr Fousek řekl, že ho zajímá výhradně pozice předsedy FAČR, nemíní nikomu ustupovat na místopředsedu nebo do pozice generálního sekretáře. Vy jste o místopředsednické roli pro sebe také dříve hovořil. Coby předsednický kandidát vylučujete ještě tenhle posun?

Já nechci vylučovat nic. Na začátku u mě byla opravdu jen snaha pomoci fotbalu k tomu, aby se očistil. Čím déle jsem se v tom pohyboval, tím rostl tlak veřejnosti, ale i podpora klubů. A já se dostal do situace, kdy říkám: Ano, půjdu kandidovat na co nejvyšší pozici ve FAČR. Podávám kandidaturu na předsedu, ale myslím si, že ji podám i na funkci místopředsedy a na člena výkonného výboru. Nechtěl bych totiž, aby F-evoluce skončila pod vrcholem. Chci mít každopádně možnost dál do fotbalu v rámci jeho nového vedení zasahovat a aktivně se na provádění změn zúčastňovat. Vidím, kolik dostanu nominací od okresů a krajů. Díky tomu mi rostou křídla, cítím, že jsem na tom poli silnějším hráčem, než jsem byl před 2–3 měsíci. Teď už se s námi jako s F-evolucí musí počítat. A uvidíme, co se z toho vyvrbí.

Vy jste velký kamarád s Ivanem Haškem, který už roli předsedy FAČR zná. Debatujete spolu o tom všem?

Samozřejmě. Také se mě ptal, co zamýšlím. Říkal mi, že mě nečeká nic lehkého, že budu muset dost omezit svoje volnočasové aktivity. Lidé mě znají skrze ně, že hrávám golf, tenis, jezdím na fotbalové exhibice. Ale málokdo ví, že už jsem taky 9 let předsedou SK Dolní Chabry, že mám svoje podnikatelské aktivity a s nimi spojenou zodpovědnost.

Povězte něco o tom svém podnikání.

Jde o hotely a další reality, těch aktivit je víc. Nejsem jen bývalý fotbalista, který si užívá života, mám v něm i tyhle kapitoly, které nejsou tak známé. A podstatné je, že jsem týmový hráč. Rozhodně nechci, abych byl považován za nějakého zachránce. Právě Ivan Hašek měl takovou nálepku spasitele. Tak takovouhle roli já bych rozhodně nechtěl. Já se rozhodl do toho jít, ale chci mít kolem sebe každopádně tým, kterému věřím a se kterým ty cíle z našeho programu budeme schopni naplnit.

Jako takový lakmusový papírek v debatách s kandidáty používám otázku na současného generálního sekretáře FAČR Jana Paulyho. Karel Poborský se vyjádřil, že se mu s ním pracuje výborně. Petr Fousek řekl, že by sekretariát budoval na bázi odbornosti, nikoli loajality a že by s tím mohla být spojena personální řešení. Vy už jste je naznačil mnohem otevřeněji, pochopil jsem to správně?

Struktura FAČR by se měla jednoznačně zefektivnit. Jsou tam dublované pozice, některé dceřiné společnosti, které fungují vedle STES, by se podle mne měly zrušit.

Proč?

Protože jsou nadbytečné.

A vytvářejí zbytečně placené funkce?

Ano, jsou to spíš takové trafiky pro rodinné kruhy, fotbalu tudy naprosto zbytečně utíká spousta peněz. Když tu strukturu výrazně zjednodušíme, ušetříme desítky milionů korun ročně. O tom jsem naprosto přesvědčen. A s těmi úpravami souvisí i pozice generálního sekretáře. Ta je strategicky velmi důležitá. Jméno kandidáta na tu pozici mám. Je to bývalý ligový fotbalista, posléze futsalový reprezentant, působí ve vysokých pozicích managementů velkých firem. Toho bych si na této pozici uměl představit velmi dobře. Se současným zaměstnavatelem řeší otázku odchodu, jeho jméno budu moci zveřejnit příští týden.

A další jména? Koho byste rád viděl na volených funkcích ve výkonném výboru FAČR?

Aby tým šlapal, musí být v řídicím týmu lidé, kteří jsou na stejné vlně. Žádnému předsedovi se asi nenaplní představa, že by mu valná hromada navolila výkonný výbor do puntíku podle jeho představ, ale jména lidí, se kterými bych chtěl spolupracovat, nosím v hlavě. Ale řeknu je teprve tehdy, až skončí volby na krajských fotbalových svazech. Ti moji lidé by měli být právě předsedové krajů. To, co říkám, se týká české strany. Z té moravské se mi jako důvěryhodní jeví víceméně všichni kandidáti, kteří tam přicházejí do úvahy, takže nevidím důvod, proč bych do moravských záležitostí měl ze své pozice nějak zasahovat.

Obligátní, ale důležitá otázka: Jaké kontakty a vztahy máte směrem k volbám se Spartou a Slavií?

Jako zástupce F-evoluce jsem kontaktoval oba kluby. Sparta se s námi nechtěla setkat, Slavia ano. Sešel jsem se s panem Tvrdíkem. Ostatně vzhledem k mojí slávistické minulosti asi logicky dávalo smysl, že mi spíše Slavia vyjde vstříc. Pro mě bylo skvělou zprávou, kterou jsem si z té schůzky odnesl, že Slavia podporuje změny ve fotbale a chce přispět k jeho očištění.

Máte pocit, že Sparta ty změny nepodporuje?

To ne, ale ještě se s námi nesešli. Já věřím, že na to setkání dojde. Mně se zdá, že v našem fotbalovém prostředí ty profesionální kluby v podstatě nechávají žít kraje a okresy svým životem, moc do toho nezasahují. Ale s tím, jak se bude blížit volební valná hromada FAČR, určitě zintenzivním své schůzky i s kluby na všech úrovních, včetně těch profesionálních, z nich jsem se zatím sešel asi s polovinou.

Polovinu delegátů na valných hromadách tvoří zástupci okresů a krajů. Druhou půlku pak kluby od divize po ligu. Šíří se zprávy, že segment ČFL a českých divizí se tváří dost konzervativně. A preference profesionálního fotbalu jsou dosud celkem nečitelné. Jak to vidíte vy?

Pro mě je zajímavé, že od klubů z ČFL a českých divizí odjakživa slýcháme, že se v jejich soutěžích dějí hrozné věci, že je tam největší problém, tlaky na rozhodčí, že se musí platit takzvané jízdné… Takže bych čekal, že kluby odsud by na změnu také slyšet měly.

Ale zatím se k tomu moc nemají. Traduje se, že jízdné byl poplatek berbrovskému systému, kdo nechtěl sestoupit nebo být jinak perzekvován, musel údajně platit. Tak třeba teď kluby mají špatné svědomí z toho, že to platily, nebo mají strach ze změny systému. Ten starý už znají, mají ho zajetý. A nevědí, co čekat od něčeho nového…

Pro mě je to jednoduché. Budu se chtít potkat s co největším počtem klubů na všech úrovních. Na okresech se mi podařilo získat spoustu zkušeností, udělal jsem si vlastní názor. Vím mnohem víc věcí, než jsem o tom všem věděl před půl rokem, neznal jsem zdaleka tolik lidí. A věřím, že když o těch věcech budu otevřeně hovořit i se zástupci těchto klubů, tak si to potom svobodně rozmyslí a na změny ve fotbale také uslyší. Já jsem slyšel spoustu úsměšků, že teď se najednou objeví Šmicer a jeho lidi a začnou je poučovat, jak se prý má dělat fotbal líp. Já myslím, že je to jinak. Chceme se s nimi bavit o tom, že se fotbal dá dělat jinak. A že když se systém a image fotbalu zlepší, přitáhne fotbal blíž k sobě i veřejnost a s ní i sponzory a obchodní partnery. A ty potřebuje fotbal na všech úrovních.

Dosavadní poměry ve fotbale popsal Petr Fousek slovy protekcionismus, klientelismus. Každý na každého něco ví, lidé si rozehrávají různé kšeftíky, všechno je provázané. Spoustě lidí a klubů tenhle systém určitě vyhovuje. Nebo mají přinejmenším strach, aby na ně něco neprasklo.

Kluby byly zvyklé tu 20 let fungovat v nějakém systému, ohledně kterého by si měly umět přiznat, že nebyl správný. Stahoval je do takzvané šedé zóny. A to už tady snad nikdo vidět nechce. Doufám. I ten profifotbal musí pochopit, že se strukturálními změnami může přijít vyšší důvěryhodnost. A s ní i vyšší obchodní bonita fotbalu.

Za předsedy Ivana Haška se to navenek jevilo, že se fotbal bude dělat jinak. Ale byla to jen vnější fasáda, za jeho zády zůstávalo vše při starém.

A my si právě ten Ivanův příběh vzali jako příklad. Ukázalo se, že když vyměníte hlavu, zatímco spodek zůstane stejný, tak s tím nic neuděláte. Ale ten spodek – okresy a kraje – už se teď výrazně mění. A naším cílem je to celé spojit.

Když Ivan Hašek nastoupil do předsednické funkce, nechal provést audit hospodaření asociace i obchodní společnosti STES. Vznikla z toho tehdy zpráva, která byla velmi kritická ke způsobu hospodaření dvojice Pavel Mokrý – Vlastimil Košťál. Podalo se tehdy i trestní oznámení na neznámého pachatele a věc nakonec vyšuměla do ztracena. Nicméně… Plánujete po případném příchodu na Strahov provést audit také?

To je jasné. Nikdo přesně neví, jaké finanční toky tam probíhají, audit je nutnost.

Velkým tématem je další budoucnost Stadionu Evžena Rošického, případně pozemku pod ním. Jaká je vaše vize?

Současné vedení v tom směru cosi rozjelo, jsou tam ve hře určité smlouvy, půjčky… Každopádně bych chtěl, aby to zařízení sloužilo sportu. A pokud by se tam do budoucna mělo něco stavět, tak na bázi klasických tendrů, bez zvýhodňování některé strany. Nejdříve ze všeho bychom pochopitelně nechali připravit odhad ceny pro různé varianty dalšího postupu.

Hlasitě se hovoří o tom, že by na tom místě měl vyrůst nový stadion pražské Sparty.

Ano, třeba s variantou Národního stadionu, kde by hrála Sparta i reprezentace, nemám nejmenší problém. Ale samozřejmě by tu byla otázka finančního nastavení celé věci. Nejprve bychom se ale museli seznámit se současnými smlouvami, jež řeší zástavní práva různých subjektů a podobně.

Právě vyvázání z těchto zástavních práv zmiňuje současné vedení FAČR jako důvod, proč si hodlá brát teď, těsně před fotbalovými volbami, půjčku 250 milionů korun. Co vy na to?

Rozhodně si myslím, že je to trochu nestandardní, aby pár měsíců před volbou docházelo k takhle velké půjčce. Ta nového předsedu a nový výkonný výbor bezpochyby zatíží. Ale pokud současné vedení má právo to udělat, tak s tím asi nic neuděláme. A bude potom na novém vedení, aby si s tím poradilo. Chci věřit, že teď všechno probíhá podle zákona a stanov.

Reklama

Doporučované