Hlavní obsah

Karlovy Vary podpoří lázně a hotely 50 miliony korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Karlovarské zastupitelstvo dnes rozhodlo, že město podpoří částkou 50 milionů korun lázeňství a cestovní ruch ochromené nynější pandemií koronaviru.

Článek

Peníze půjdou na slevové vouchery pro turisty, propagaci i na podporu kulturních aktivit. Město tak chce zachránit segment, který opatření proti šíření koronaviru, zvláště uzavření hranic, tvrdě postihla.

Zastupitelé zvedli ruku pro přidělení částky deseti milionů korun na vouchery pro tuzemské turisty, kteří do města přijedou a Vary jim přispějí na pobyt nebo jiné věci. Dalších 35 milionů korun půjde na masivní marketingovou kampaň Město zážitků a pěti miliony korun chce město podpořit kulturní aktivity přes léto.

„Projekt je směřován na dvě věci. První jsou takzvané Vary-voucher, které by měly pobízet české návštěvníky, aby přijeli do Karlových Varů, zejména během letních dovolených. A ta druhá částka 35 milionů je připravena na kampaň v rámci České republiky,“ uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Původní záměr počítal s částkou na vouchery ve výši 30 milionů korun. Hoteliéři se ale s městem dohodli, že pokud se vouchery ujmou, budou podobné pobídky nabízet i sami, bez nároku na kompenzaci ze strany města.

Většina peněz půjde do městského infocentra, které bude vouchery nabízet a poskytovat a bude mít na starosti propagační kampaň. Podle ředitele infocentra Josefa Dlohoše musí kampaň začít co nejdřív. „Už 25. května se na našich stránkách spustí registrační formulář, kde si zájemci a hosté Karlových Varů budou moci vygenerovat slevový voucher v hodnotě 1000, 2500 nebo 5000 korun na ubytování se snídaní na víkend, prodloužený víkend nebo týdenní lázeňský pobyt, ale mohou zůstat i déle,“ popsal Dlohoš.

Karlovy Vary, jejichž ekonomika stojí na lázeňství a cestovním ruchu a dosud spoléhaly hlavně na zahraniční návštěvníky, opatření, která zavřela hotely a lázně, tvrdě zasáhla. Dokud nebudou otevřeny hranice, budou se snažit místní hotely a lázně s podporou města cílit na české návštěvníky, kteří zatím tvořili v Karlových Varech menšinu.

Jak ale upozornila například opoziční zastupitelka Věra Bartůňková (KSČM), pokud chtějí hotely a restaurace přilákat české návštěvníky, měly by upravit i cenové hladiny. „Bez toho můžeme dávat na vouchery třeba 100 milionů a nikdo k nám nepřijede,“ upozornila.

Reklama

Doporučované