Hlavní obsah

Kauza Čapí hnízdo ukazuje, jak při rozdělování peněz z EU selhává systém

Video: Poslechněte si, co o aféře vicepremiéra Babiše říká investigativní novinářka Sabina Slonková a jeho někdejší náměstek, auditor Lukáš Wagenknecht.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Nejlepší projekt" vicepremiéra Andreje Babiše čeká na verdikt policie i na rozhodnutí bruselského úřadu proti podvodům OLAF.

Článek

Evropský úřad proti podvodům OLAF už rok řeší, jestli byl při udělení dotace pro farmu Čapí hnízdo ministra financí a aktuálně nejmocnějšího politika Andreje Babiše spáchán dotační podvod. A stejnou věc prošetřuje od jara také tuzemská policie.

Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík se v šestém dílu investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování, který jsme zveřejnili v předchozích dnech (zde), vydali po stopách padesátimilionové dotace z evropských fondů. Přímo v luxusním resortu poblíž středočeského Benešova zkoumali, jak projekt pomohl kraji v rozvoji cestovního ruchu.

Závěry shrnula investigativní novinářka Slonková ve studiu Seznam, které si můžete pustit na přiloženém videu. Druhým hostem byl Lukáš Wagenknecht, auditor a někdejší Babišův náměstek. Mimo jiné působil v Regionální radě regionu soudržnosti Střední Čechy, kde byl vedoucím odboru interního auditu a měl na starosti i problematiku fondů Evropské unie.

„V případu Čapí hnízdo můžeme dosledovat minimálně porušení předpisů, které v té době byly platné," soudí Wagenknecht.

Podpora z dotačního titulu, o kterou se farma přihlásila, byla totiž určena pro malé a střední podniky. Takové, které jsou na trhu znevýhodněny.

„Tento podnik se tvářil jako malý a střední, ale reálně šlo o společnost, která byla propojená s Agrofertem," připomíná auditor. „V jeden den to byla jedna z nejtransparentnějších podnikatelských struktur, které tu máme – společnost s ručením omezeným, kde byl jasný vlastník. A druhý den, po změně na valné hromadě, se z toho stala nejméně transparentní forma. Anonymní vlastník, společnost s listinnými akciemi na majitele."

Podle Wagenknechta příběh Čapí hnízdo ilustruje, jak v Česku systémově selhávalo čerpání peněz ze strukturálních fondů. „Daný úřad viděl, co se děje. Věc měl prošetřit," myslí si.

Mimochodem – Wagenknechtova organizace Good Governance před časem zveřejnila analýzu dotací, která ukázala, že každý čtvrtý soukromý příjemce své skutečné majitele skrýval. Anonymní uchazeči tak získali přes tři a čtvrt miliardy korun.

„Andrej Babiš má pravdu v jedné věci: On zcela upřímně nechápe, proč mu to způsobuje takové komplikace. Říká, že tehdy to přeci bylo běžné," připomíná Slonková. „Ano, systém přidělování dotací nebyl dokonalý, kontrola nebyla dokonalá. Ale musí si uvědomit, že se mezitím stal vrcholným politikem. Tudíž měřítka, která jsou na něj kladena, jsou mnohem vyšší než na ostatní příjemce dotací."

Pusťte si aktuální díl seriálu Zvláštní vyšetřování - Čapí hnízdo.Video: Kubík Jiří

Reklama

Doporučované