Hlavní obsah

Kauza, která otřásla USA, se chýlí k verdiktu. Věřte vlastním očím, řekl žalobce

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

V sále amerického soudu, kde již třetí týden trvá soudní proces s bývalým policistou Derekem Chauvinem obviněným z vraždy a zabití černocha George Floyda, zazněly závěrečné řeči. Porota by měla učinit verdikt během několika dní.

Článek

Porotci si v soudním procesu s bývalým policistou Derekem Chauvinem, který čelí obvinění z vraždy a zabití černocha George Floyda, včera vyslechli závěrečné řeči a během několika následujících dní učiní svůj verdikt.

Minneapolis se zatím nehledě na výsledek ostře sledovaného procesu připravuje na možné nepokoje. Soudní budovu chrání barikády, ostnatý drát a jednotky Národní gardy. Očekává se, že lidé vyjdou do ulic, ať už porota rozhodne jakkoliv.

Prokurátor Steve Schleicher během závěrečné řeči pustil video, na němž jsou zachyceny poslední okamžiky Floydova života, když mu pětačtyřicetiletý policista Chauvin klečel na krku. Porotu přitom vyzval, aby věřila vlastním očím. V téměř dvouhodinové řeči zdůraznil, že porota bude rozhodovat o vině jednoho muže, nikoliv systému.

„Devět minut a 29 sekund,“ řekl Schleicher opakovaně, a to s odkazem na dobu, po kterou byl Chauvin zachycen na videu z loňského 25. května s kolenem na Floydově krku nebo v jeho blízkosti. „Nebyl to policejní zákrok, byla to vražda,“ řekl prokurátor, podle něhož Floyd nikoho neohrožoval. „Postavit se Georgi Floydovi ten den nevyžadovalo ani trochu odvahy. Žádná ten den nebyla projevena a žádná ani nebyla nutná. Vyžadováno bylo jen trochu soucitu, ten den ale žádný projeven nebyl,“ řekl. Citoval také heslo minneapoliského policejního sboru, jehož jádrem je „chránit s odvahou a sloužit se soucitem“.

Z videí je podle žalobců patrné, že Chauvin použil nepřiměřenou, a tudíž nelegální sílu, když stlačil Floydovi krk a trup způsobem, kterým mu zastavil přísun kyslíku. „Věřte vlastním očím: viděli jste, co jste viděli,“ řekl dnes Schleicher. „Tento případ je přesně o tom, co vás napadlo, když jste to viděli poprvé, když jste viděli to video,“ dodal.

Eric Nelson, právník obviněného, během svého projevu uvedl, že se bývalý policista zachoval přiměřeně a že jednal na základě zkušeností, které získal při mnohaleté službě u policie. Řekl také, že státní zástupci chybně odmítli jeho teorii, že otrava oxidem uhelnatým z výfukových plynů nedalekého policejního vozu mohla sehrát roli ve Floydově smrti.

Odborník předvolaný obhajobou totiž minulý týden uvedl, že příčinu Floydovy smrti nelze jasně určit. Přispět k ní podle něj mohla celá řada faktorů, včetně zdravotních potíží, kterým zemřelý dlouhou dobu čelil, či drogy, jež lékaři našli v jeho krvi.

„Skutečnost, že k smrti přispěly jiné příčiny, nezbavuje obžalovaného trestní odpovědnosti,“ přečetl soudce Peter Cahill z písemných pokynů porotě, která je spolu se dvěma náhradníky složena z šesti bělošek, dvou bělochů, tří černochů, jedné černošky a dvou míšenek. Mimo jednání budou izolováni v hotelu.

Pětačtyřicetiletý Chauvin byl loni v květnu jedním ze čtyř policistů, kteří byli přivoláni kvůli podezření majitele místní samoobsluhy, že šestačtyřicetiletý recidivista Floyd zaplatil falešnou bankovkou. Na videu natočeném kolemjdoucím je vidět Chauvin, jak klečí na Floydovi, jenž opakuje, že nemůže dýchat. Sám Chauvin vinu odmítá a vzdal se práva svědčit před porotci. Loňský incident vzbudil obrovskou celosvětovou pozornost a vyvolal mezinárodní vlnu protestů.

Reklama

Doporučované