Hlavní obsah

Kauza plagiátorství pokračuje. Problém má vládní protidrogová koordinátorka

Třetina bakalářské i diplomové práce protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové se doslovně shoduje s jinými zdroji.

Reklama

Podnět k prověření obou prací Jarmily Vedralové podali Piráti. Zjistili, že třetina bakalářské i diplomové práce Jarmily Vedralové obsahuje shodné pasáže s jinými zdroji. Sama Vedralová ani po dvou týdnech urgencí vysvětlení nemá. „Vzhledem k roku vypracování prací nelze odpovědět obratem,“ sdělila Seznamu.

Článek

Je to rok, co přišla (tehdy nová) vláda Andreje Babiše kvůli skandálu se závěrečnými pracemi rovnou o dva ministry. Problém s podváděním na univerzitách se však netýká nejvyšších zástupců exekutivy. Jak zjistila redakce Seznam, v podezření z plagiátorství je i další osoba na Úřadu vlády. Protidrogová koordinátorka a šéfka odboru protidrogové politiky Jarmila Vedralová.

Prověření její bakalářské i diplomové práce pomocí programů na odhalování plagiátů totiž ukázalo velké množství shod – v obou pracích se jedná až o třetinu textu.

„Zkušenosti? Studovala jsem veřejné zdravotnictví a management“

Vedralová se součástí vládní struktury stala po jmenování vlády Andreje Babiše. Do funkce byla jmenována v srpnu 2018 na základě výběrového řízení, do kterého se tehdy přihlásili tři adepti.

Jako protidrogová koordinátorka má pravomoc radit vládě, v rámci působení ve funkci proto pozastavila svoje členství v ČSSD.

Její kvalifikaci ve výběrovém řízení posuzovala komise jmenovaná tajemníkem úřadu. S její volbou ale nesouhlasila část opozice a ani její předchůdce Jindřich Vobořil. Kritici poukazovali na její nezkušenost nebo nedostatečnou práci v otázce prevence drog.

Sama Vedralová ale s výtkami nesouhlasila. A jako doklad své kvalifikace v minulosti uváděla i svoje studia na vysoké škole.

„Studovala jsem veřejné zdravotnictví a management zdravotnictví. Nejsem klasický úředník, navštěvuji i odborné organizace. Zajímalo mě, jak to funguje. Nevím, jestli je úplně nezbytné, aby na tuto pozici prošel člověk s praxí v organizaci,“ odpověděla loni na dotaz o svých zkušenostech serveru iDnes.cz.

Třetina obou prací je shodná s jinými zdroji

Bakalářskou práci ze studia veřejného zdravotnictví Vedralová – tehdy pod rodným jménem Jarmila Klimešová – obhájila v roce 2001. Studium na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy završila prací s názvem Epidemiologie pohlavně přenosných nemocí.

Už úvodní kapitola přitom z velké části kopíruje odborný článek z dubna 2000 na portálu Medicína.cz.

Dalších osm stran z celkem dvacetistránkového textu pak obsahuje popis jednotlivých chorob doslovně převzatý z portálu, který v roce 1998 publikoval podklady Státního zdravotního ústavu, Nadace pro život a 3. lékařské fakulty UK do internetové podoby.

Bakalářská práce a portál Medicína.cz.

Oba zdroje v seznamu použité literatury chybí. Podle dvou specializovaných programů na odhalování plagiátů je zkopírováno nejméně 31 % bakalářské práce.

Bakalářská práce a materiály 3. LF UK.

Jinak to není ani s diplomovou prací ze studia managementu zdravotnictví. To Vedralová završila v roce 2005 na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Práce nese název Analýza potřeby ochrany před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkoholem a návykovými látkami v ČR a podle obou antiplagiátorských programů vykazuje podobnosti s jinými dokumenty až ze 36 %.

Diplomová práce a publikace Drogy a drogové závislosti (Kalina a spol).

Neoriginální jsou všechny pasáže ve třetí kapitole a v části čtvrté. Další odstavce jsou zkopírovány v kapitole páté, šesté a sedmé. Dohromady se s jinými zdroji shoduje 24 z celkem 76 stran práce. Většina textu je převzatá doslovně, některé odstavce jsou oproti původnímu zdroji zkráceny nebo pozměněny.

Diplomová práce a web drogy-info.cz.

Práce se shodovala například s články na webech drogovaporadna.cz, alkoholik.cz nebo portálu kozy.cz. Články na nich přitom odkazovaly na literaturu vydanou v letech 1998 až 2004.

Podnět k prověření obou prací Vedralové podal poslanec Pirátské strany Tomáš Vymazal. Právě Piráti totiž její volbu do čela odboru i na post protidrogové koordinátorky kritizovali.

„Paní Vedralová nás o svých kompetencích nepřesvědčila v průběhu svojí funkce. Naopak: poté co chtěla snížit spotřební daň na pivo nebo zvýšit cenu elektronických cigaret, rozhodl jsem se nechat její práce prověřit. Chtěl jsem získat jistotu, jestli dokáže pracovat vědecky a na úrovni, kterou její funkce vyžaduje,“ zdůvodnil Vymazal.

„Moje stanovisko nelze poskytnout obratem“

Sama Vedralová na dotaz, proč se její práce doslova shoduje s jinými zdroji, dosud odpovědět odmítla.

„Děkuji za zaslanou informaci. S ohledem na roky zpracování mých závěrečných prací a Vámi uvedených informací nelze moje stanovisko poskytnout obratem,“ odpověděla Seznamu v krátkém e-mailu. Telefonicky o práci odmítla komunikovat. A na několik urgencí o odpověď na zaslané otázky více než dva týdny nereagovala.

Vedralová do funkce ředitelky odboru protidrogové politiky nastoupila poté, co místo z osobních důvodů po 8 letech opustil Jindřich Vobořil. Ten její výběr označil dokonce za „nejhorší možnou volbu“.

„Když vidím, že v oblasti alkoholu a tabáku, kterou ministerstvo v osobě Vedralové řešilo tolik let, dnes ČR vyskakuje na těch nejhorších příčkách – tak je to ten důvod, proč svůj hlas zvedám a říkám, že to není nejlepší volba. Navíc když ve výběrovém řízení byli lidé 100krát lepší,“ řekl loni Českému rozhlasu.

Podle něj odbornost ve výběrovém řízení nahradila politická dohoda.

Vedralová před nástupem do funkce pracovala na Ministerstvu zdravotnictví v oddělení dotačních programů. Na její stranu se proti kritice postavilo naopak vedení ministerstva nebo premiér Andrej Babiš. Rozruch podle nich dělaly pouze „staré struktury“.

Sám předseda vlády na dotazy Seznamu ohledně nových zjištění nereagoval.

Reklama

Doporučované