Hlavní obsah

Kde skončí pozemky za stamiliony? Politiky rozhádala smlouva z 16. století

Záhady Josefa Klímy: U koho skončí pozemky za stamiliony? Smlouva z 16.století rozhádala českobudějovické politiky.Video: Jaroslav Mareš, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zastupitelé města České Budějovice řeší, zda se pokusí získat zpět pozemky, které město koupilo už téměř před pěti sty lety. Stalo se tak skoro přesně rok poté, co jsme na případ upozornili v reportáži pořadu Záhady Josefa Klímy.

Článek

Na to, že stát zřejmě neprávem vydal stamilionový majetek církvi, přišel loni jeden z místních. Františku Haklovi měl stát v restituci vrátit pozemky na kraji Českých Budějovic. Nakonec ale část z nich vydal církvi. František Hakl tak začal hledat, čí pozemky jsou. A našel kupní smlouvu z roku 1547. Na podzim toho roku koupila rada města pozemky od sedláka.

Jen o pár měsíců později město nechalo na pozemcích hospodařit místního faráře za to, že mu po dobu hospodaření nebude muset vyplácet mzdu. Ovšem vyhradilo si právo od smlouvy odstoupit.

Dali jsme text obou smluv k posouzení historikovi práva i aktivnímu advokátovi. Oba se shodli na tom, že církev podle smluv pozemky nikdy nevlastnila.

Hlavní chyba se stala v 19. století. Do nově vzniklé pozemkové knihy bylo – v rozporu se smlouvou z roku 1548, ale s odkazem na ni – zapsáno vlastnictví církve. Chybný zápis by tak měl být neplatný.

Město České Budějovice si po upozornění Seznam Zpráv nechalo na právnické fakultě v Plzni vypracovat v minulých měsících oponentní posudek. Jeho závěry jsou opačné: Pokoušet se pozemky v hodnotě stovek milionů korun vymoci prý nemá smysl.

O tomtéž se pokoušel zastupitele Budějovic přesvědčit radní pro majetek Tomáš Bouzek za KDU-ČSL/TOP 09. Opozice jej kritizovala, že podklady dodal až na poslední chvíli.

A stěžovala si, že šéfka magistrátního právního odboru dříve pracovala pro českobudějovické biskupství.

Nadto jeden z autorů posudku z Plzně stále pro církev pracuje, což podle opozičních politiků zavání podjatostí.

Pustí se nakonec město do bitvy o pozemky? Zjistíte v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá v premiéře Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované