Hlavní obsah

Na koho narazí Češi ve čtvrtfinále? Na výběr je silná trojka, nebo sci-fi varianta

Hokejová reprezentace má zápasy základní skupiny mistrovství světa za sebou, svého soupeře pro čtvrtfinále ale stále nezná. S největší pravděpodobností jím bude někdo z trojice USA, Finsko a Kanada. Nepříjemností je, že se kvůli zápasu Češi budou muset stěhovat do 300 km vzdáleného Herningu. Ve skupině totiž skončili třetí.

Reklama

Článek

Ještě v pondělí nad ránem si Češi prozpěvovali, po večerním zápase s Rakouskem šla nálada a hlavně výkon celého týmu prudce dolů. Utkání přineslo více komplikací, než by si kdokoliv před jeho začátkem představil. A nakonec z toho bylo docela drama, respektive těsná výhra 4:3.

„Takhle jsme to nechtěli. Byla tam nekoncentrovanost v poslední třetině. Mysleli jsme si, že to půjde samo. Rakušané hráli o nic a byli namotivovaní. My hráli alibisticky dozadu a soupeř toho využil. Už se těšíme na čtvrtfinále,“ řekl po utkání střelec dvou branek Tomáš Hyka.

„Měli jsme výborný vstup, pak jsme se zadrhli, přestali hrát. Uspokojili jsme se. S předvedenou hrou nemůžeme být vůbec spokojeni,“ nenalhával si nic ani trenér Josef Jandač.

Zápasy se třemi outsidery, kterým už v závěru základních skupin o nic nešlo, donutily hokejisty polevit. Teď mají dva dny na to, aby se v tréninku dali dohromady a připravili tempo na mnohem silnějšího a hlavně rozehranějšího soupeře.

Jinak ale mají za sebou Češi výbornou základní skupinu. Vyhráli v ní šest ze sedmi zápasů, nestačili pouze o gól na silné Švédy. Paradoxně ale i to stačí vinou ztrát za tři výhry v prodloužení pouze na konečné třetí místo. A to je další z komplikací. Celý tým se totiž kvůli čtvrtečnímu čtvrtfinále bude muset stěhovat do 300 kilometrů vzdáleného Herningu.

Přičemž jméno svého soupeře pro klíčový zápas turnaje stále ještě neznají. S největší pravděpodobností jím bude někdo z trojice USA, Finsko a Kanada. Ve hře je ale i poněkud sci-fi varianta, že by Češi v Herningu hráli s domácími Dány. Záleží, kdo z nich nakonec ve skupině B obsadí druhé místo.

Za jakých okolností a proti komu nastoupí? Tady je postupová matematika.

USA

Rozhodující může být klidně už dnešní polední zápas. Američané se totiž s Finskem utkají o vítězství v základní skupině. Pokud Finové porazí svého soupeře v základní hrací době, budou mít oba 16 bodů. Finové by ale díky lepšímu vzájemnému zápasu poskočili do čela a Američané by už bez ohledu na ostatní výsledky skupiny skončili druzí a těšili se na výběr Josefa Jandače.

Možná stojí za to připomenout, že se Češi s Američany potkali ve čtvrtfinále MS před dvěma lety v Moskvě ještě pod vedením trenéra Vladimíra Vůjtka. Tehdy na ně nestačili v nájezdech, do kterých se Američanům podařilo zápas dovést díky gólu z jasného ofsajdu.

Finsko

Tomáš Hyka po utkání „na férovku“ přiznal, že by si do čtvrtfinále Finy přál. To by ale Finové museli vyhrát nad Spojenými státy až v prodloužení. V případě jakékoliv jejich prohry se bude čekat na výsledek dalšího zápasu Kanada-Německo.

Video: Hlášky Roberta Záruby? Hokejový komentátor prozradil, kam na ně chodí

Hlášky Roberta Záruby.Video: Karolína Bulisová

Kanada

Kanada se může na druhé místo ve skupině dostat a stát se českým soupeřem jen v případě, že dnes uhraje o dva body více než Finové. To znamená, že parta postavená kolem největší hvězdy současnosti Connora McDavida musí spoléhat na finskou porážku a pak porazit Němce. Úplně nereálné to není. Američané jsou zatím na turnaji suverénní.

Dánsko

Ano, i když se o tom moc nemluví, také domácí tým je stále ve hře jako potencionální soupeř českého týmu. Není to ale příliš reálná varianta, musela by pomoct spíše shoda náhod a hlavně tří výsledků: Američané by museli prohrát s Finskem, Kanada s Německem a Dánové v závěru porazit Lotyšsko.

Reklama

Související témata:

Doporučované