Hlavní obsah

Kdy vám doporučí takzvanou dobrovolnou karanténu? A proč do ní vstoupit? Výrazně sníží šíření nemoci

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Karanténa je v prevenci šíření nemoci tou nejúčinnější a nejefektivnější zbraní. Důležité je, aby byl nemocný izolován od dalších osob už 3-4 dny od nákazy. Čím déle se nakažený pohybuje mezi dalšími lidmi, tím více osob nakazí.

Článek

Proto je tak důležité najít pomocí chytré karantény valnou většinu lidí, se kterými se nemocný mohl potkat, a to během několika málo dnů. Nemoc se šíří exponenciálně, proto je ideální nečekat na výsledky testů dlouho. Potenciálně nakaženému se navíc symptomy mohou projevit až několik dní poté, co už virus vylučoval a osoby ve svém okolí nakazil.

Aby se minimalizovala hrozba, že takto potenciálně nakažený šíří nemoc bez jakýchkoliv varovných indicií, doporučují hygienici karanténu. Do té mají v ideálním případě jít i ti, kdo se s rizikovou osobou setkali, a to i když nemá ještě potvrzeno, že je opravdu nakažená. Znamená to tedy nečekat na testy a karanténu neodkládat.

Proč vstoupit do karantény dobrovolně

V režimu chytré karantény by tedy v izolaci měli zůstat nejen ti, co mají pozitivní test na koronavirus, a ti, kdo s nimi přímo přišli do styku, ale dobrovolně i další, které hygienik vyhodnotí jako ohrožené nákazou. Díky dobrovolné karanténě lze totiž ochránit zdraví a životy dalších lidí.

Prioritně by měli být testováni ti, kdo přicházejí do styku s větším počtem lidí, zejména zdravotníci, lidé v sociální péči, ale i třeba prodavačky. V ostatních případech není nutné čekat na výsledky testů, ale preventivně ukládat dobrovolné karantény.

Dostat šíření nákazy pod kontrolu a chránit naše zdraví pomůže cílené omezení pohybu a dodržování hygienických pravidel. Chytrá karanténa umožní plošná opatření nahradit cílenými, nastartovat ekonomiku či částečně obnovit školní docházku, jinými slovy umožní co nejdříve se vrátit k normálnímu životu nám všem.

Podstatné však je, aby nebyl nikdo ostrakizován a obviňován z toho, že nakazil někoho dalšího. S virem SARS-CoV-2 přijde v průběhu času do styku většina populace. Všichni, kteří se dobrovolně zapojí do chytré karantény, proto ukazují, že jsou zodpovědnými občany a záleží jim na jejich okolí. Není hanbou nechat se otestovat a zůstat v karanténě, naopak je to důkazem ohleduplnosti. V tomto směru také tvůrci chytré karantény připomínají, že základem chytrého řešení je ochrana osobních informací. Kritériem pro vyhodnocení rizika je přítomnost na rizikovém místě v určitý čas, nikoliv nakažení jedinci. Že jste se nakazili, není tedy vaší vinou, jen jste byli na rizikovém místě.