Hlavní obsah

Kellnerovo Sotio jde do Švýcarska. Nová firma má pomoci jeho lékům na trh

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

Biotechnologická společnost Sotio, která je součástí skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, založila dceřinou firmu ve Švýcarsku. Nová filiálka má pomoci, aby se na farmaceutické trhy dostala léčiva, jež Sotio vyvíjí.

Článek

Sídlem nové firmy Sotio Biotech AG je technologický park v Basileji. Budou v ní pracovat specialisté zaměření na klinický vývoj, farmaceutickou regulaci a trh. „Společně s pražskou centrálou má švýcarská pobočka dlouhodobý cíl dosáhnout regulatorních schválení a uvedení vyvíjených produktů na trh,“ uvádí tisková zpráva, která založení švýcarské filiálky oznámila.

Kellnerovo Sotio vyvíjí už několik let vlastní typ onkologických léčiv, označovaných jako DCVAC. Originální metoda léčby je postavena na využití tzv. dendritických buněk získaných z krve pacienta. Z nich se vyrábí vakcína, jež má v těle vzbudit autoimunitní reakci proti nádorovému bujení.

Sotio postupně zahájilo klinické testy tří variant DCVAC určených na léčbu rakoviny prostaty, vaječníků nebo plic.

Pod křídla Sotia

V posledních letech se společnost navíc spojuje se zahraničními firmami a partnery, kteří vyvíjejí další medicínské produkty.

Sotio

Biotechnologická divize skupiny PPF.

Založena byla v roce 2010, v následujícím roce otevřela laboratoře v Praze.

Začala rozvíjet výzkum započatý ve Fakultní nemocnici v Motole a na 2. lékařské fakultě UK.

Postupně založila pobočky v USA a Číně, investuje do zahraničních biotechnologických firem a projektů.

Vlajkovou lodí výzkumu Sotia je vakcína DCVAC, připravovaná na míru z dendritických buněk pacienta.

Sotio postupně koupilo francouzskou firmu Cytune Pharma, pětinový podíl v britském Autolus Therapeutics a menší podíly ve švýcarských společnostech NBE-Therapeutics a Cellestia Biotech nebo americké firmě MaveriX.

Kellner jednak investuje do vývojových programů těchto firem, jednak skupuje licence na jimi vyvíjené přípravky, aby je v budoucnu mohlo Sotio rozvíjet pod svou značkou. Pod křídly jeho firmy tak vzniká širší portfolio přípravků z oblasti onkologické imunoterapie, které jsou v různé fázi vývoje.

„Otevření pobočky ve Švýcarsku je součástí naší strategie dalšího rozvoje portfolia inovativních imuno-onkologických produktů a posílení naší přítomnosti v uznávaných mezinárodních biotechnologických centrech,“ říká generální ředitel Sotia Radek Špíšek.

„Rosteme v mezinárodním měřítku, realizujeme a připravujeme řadu klinických studií s různými druhy přípravků. Basilej je v biotechnologiích a farmacii předním světovým centrem vědy a výzkumu. Ideálně doplňuje naše aktivity v Evropě, USA a Číně,“ vysvětluje šéf Sotia.

„V Basileji a okolí je všeobecně atraktivní podnikatelské prostředí a působí zde velké množství expertů na farmacii a biotechnologie. Máme v plánu zde získat zejména odborníky na klinický vývoj,“ dodává.

Nejistý byznys

Biotechnologický vývoj je důležitou součástí Kellnerovy skupiny PPF, která stojí hlavně na finančních službách, telekomunikacích a IT. Expanze v biovýzkumu ho stojí obrovské peníze. Například jen loňský nákup necelých 20 procent ve společnosti Autolus, která je v pokročilé fázi klinických testů léčiva založeného na T-lymfocytech, přišel PPF podle odhadu na dvě miliardy korun. V miliardách se počítají také náklady na velké klinické studie.

Nejrozsáhlejším projektem Sotia je zatím vrcholná fáze III. klinické studie přípravku DCVAC na rakovinu prostaty, která byla zahájena v roce 2014 a dosud nejsou známé její výsledky. Do testů je zařazeno téměř 1 200 pacientů z 21 států v Evropě a USA. Kromě toho je vakcína DCVAC na nádor prostaty testována v dalších pěti klinických studiích.

Zda se podaří protlačit český lék náročnými schvalovacími procesy v různých zemích a zařadit ho tak na mezinárodní farmaceutický trh, však zatím stále není jisté.

Reklama

Doporučované