Hlavní obsah

Kim Čong-un přiznal ekonomické potíže. A vyzval k obraně bezpečnosti KLDR

Foto: Profimedia.cz

Na zasedání spolustraníků Kim prohlásil, že nadešla chvíle rozhodujícího obratu v ekonomickém rozvoji země.

Reklama

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyzval armádu i diplomaty, aby připravili zemi k obraně její bezpečnosti a svrchovanosti. Na zasedání ústředního výboru Korejské strany práce ale také přiznal, že se KLDR ocitla ve vážné ekonomické situaci. O Kimově projevu informovala severokorejská agentura KCNA.

Článek

Stranické zasedání začalo v sobotu a koná se těsně před úterním vypršením lhůty, již dal Kim Spojeným státům na to, aby změnily postoj k rozhovorům o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Na zasedání spolustraníků Kim prohlásil, že nadešla chvíle rozhodujícího obratu v ekonomickém rozvoji země. Vydal příkaz „napravit vážnou situaci, v níž se ocitla hlavní průmyslová odvětví“, stojí v oficiální zprávě KCNA.

Severní Korea nezveřejňuje ekonomické statistiky a informace o stavu jejího hospodářství pocházejí jen ze zahraničních zdrojů. Jihokorejská centrální banka v červenci odhadla, že se ekonomika KLDR loni propadla o 4,1 procenta, což je nejhorší výsledek od hladomoru v 90. letech.

Kim možná změní taktiku vůči USA

Podle agentury AP panují obavy, že severokorejský vůdce vypoví zablokované rozhovory s USA o denuklearizaci a nechá obnovit testy jaderných raket a raket dlouhého doletu. Kim už naznačil, že je připraven změnit taktiku, pokud Washington setrvá u sankcí a tlaku na KLDR. Očekává se, že by mohl novou strategii ohlásit ve středečním novoročním projevu.

Zda se Kim ve svém proslovu na stranickém zasedání zmínil o USA nebo o svých záměrech v rozhovorech s USA, KCNA neinformovala. Stranický sjezd podle AP potrvá ještě nejméně jeden den.

Severokorejské sdělovací prostředky se dnes věnují části projevu, v níž Kim vyzval ke zvýšení zemědělské produkce a úrovně vědy, vzdělávání a zdravotnictví.

Foto: Wikimedia.org, Dan Scavino Jr.

K historickému setkání severokorejského vůdce a amerického prezidenta došlo minulý rok v červnu na singapurském summitu.

Ultimátum pro Washington

Kim se v minulých dvou letech sešel třikrát s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, avšak setkání nepřinesla výsledek. Na tom posledním v červnu se shodli, že chtějí rozhovory obnovit. Přípravná jednání, která se v říjnu konala ve Švédsku, byla ale neúspěšná, protože KLDR na nich Američany obvinila z neústupnosti.

Spojené státy žádají, aby se Pchjongjang vzdal vývoje jaderných zbraní, a teprve potom chtějí odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy. Pchjongjang požaduje postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu. Washingtonu dává čas do konce roku, aby změnil své stanovisko a přišel s novým návrhem dohody. Spojené státy se připravují na možnou severokorejskou zkoušku mezikontinentální balistické střely.

Reklama

Doporučované