Hlavní obsah

Kim Čong-un se omluvil Severokorejcům a slíbil změnu. Zbrojení ale neustane

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na vojenské přehlídce k 75. výročí založení vládní Korejské strany práce.

Reklama

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se ve svém projevu u příležitosti 75. výročí založení vládní Korejské strany práce omluvil občanům za těžkosti, jimž musí čelit v každodenním životě, a slíbil jim změny.

Článek

Vojáci pochodující ulicemi a vytvářející obrazce jako „10. 10.“, „1945“, „2020“ nebo symbol srpu a kladiva. Tak podle agentury AP vypadala vojenská přehlídka k 75. výročí založení vládní Korejské strany práce. V půlhodinovém projevu, který vysílala státní televize, severokorejský vůdce Kim Čong-un řekl, že po skončení pandemie doufá v budoucí spolupráci s Jižní Koreou a dokonce se občanům omluvil za obtížné životní podmínky. Ty prý chce zlepšit pomocí „inovací a praktických změn“.

Kim také hovořil o posílení armády, která má podle něj čistě obranný a odstrašovací charakter, a znovu zopakoval, že KLDR zatím neregistruje jediný případ nákazy koronavirem. Agentura Kjódó upozornila, že severokorejský vůdce se vůbec nezmínil o vztazích se Spojenými státy ani o neúspěšných jednáních o jaderném odzbrojení, která se loni dostala do mrtvého bodu. Podle analytiků žádné ostřejší vyjádření na adresu USA do prezidentských voleb nelze očekávat.

Vojenská přehlídka se konala dnes časně ráno a kvůli neobvyklé hodině média spekulovala o tom, zda nešlo jen o pouhý nácvik. Několik hodin po jejím skončení začala televize vysílat sestříhaný záznam. Na začátek oslav položili státní představitelé květiny k sochám Kim Ir-sena a Kim Čong-ila, otce současného vládce, na vrcholu Mansu v Pchjongjangu.

Analytici předpovídali, že KLDR by mohla ukázat nové strategické zbraně. „Budeme pokračovat v posilování armády určené k sebeobraně a odstrašení,“ řekl Kim, který přehlídku zhlédl v obleku a kravatě, nikoli v tradičním formálním oděvu, tedy maoistickém saku se stojáčkem.

Vládní zpravodajská agentura KCNA uvedla, že si výročí strany připomněli také obyvatelé Kesongu a dalších regionů, kteří přišli o domov během nedávných přírodních katastrof. Vláda je přestěhovala do nově postavených domů, evakuovaní obyvatelé Kesongu se podle vládní agentury vyjádřili, že se o ně Kim Čong-un postaral, „jako by byl jejich vlastní otec“.

KCNA rovněž uvedla, že Kimovi zaslal dopis čínský prezident Si Ťin-pching. V listu měl uvést, že Peking bude i nadále „bránit, upevňovat a rozvíjet“ bilaterální vztahy s Pchjongjangem. Podle analytiků čelí Kim Čong-un zřejmě nejtěžší situaci od nástupu do funkce v roce 2011. Země totiž čelí obrovským ekonomickým problémům. Podle agentury Bloomberg severokorejskou ekonomiku čeká letos nejhlubší propad od roku 1997. Hrubý domácí produkt země, jenž loni činil pouhých 1700 dolarů na hlavu, což ji řadí mezi dvacet nejhorších států na světě, se zřejmě sníží o šest procent.

Reklama

Doporučované