Hlavní obsah

KLDR přijala zahraniční pomoc v boji proti pandemii, která u ní neexistuje

Foto: Profimedia.cz

Dezinfikování obchodního centra v Pchjongjangu.

Reklama

Světová zdravotnická organizace (WHO) v týdenní zprávě oznámila, že zahájila převoz zdravotnického materiálu přes čínský přístav Ta-lien. Pchjongjang tak svolil k nepatrnému uvolnění jedné z nejpřísněji střežených hranic.

Článek

Zástupce WHO v Severní Koreji Edwin Salvador ve čtvrtečním e-mailu agentuře Associated Press uvedl, že severokorejské úřady povolily WHO a dalším agenturám OSN rozeslat zásoby, které dosud čekaly v přístavu Ta-lien. Do severokorejského přístavu Nampo tak doputovaly zdravotnické nouzové soupravy a léky.

„Díky souhlasu KLDR jsme byli schopni přepravit některé naše položky lodí do Nampo, včetně nouzových zdravotních souprav, léků a zdravotnického materiálu, které pomůžou zlepšit péči ve střediscích primární zdravotní péče,“ řekl Salvador. „Dostali jsme informace, že jsou materiály WHO a zásoby zaslané jinými agenturami OSN v současné době stále v karanténě v přístavu.“

Severní Korea v posledních dvou letech přísně omezila přeshraniční provoz a obchod, a to i za cenu zmrzačení už tak poškozené ekonomiky.

Zástupci OSN pro lidská práva v srpnu vládu KLDR požádali, aby objasnila obvinění, že nařídila vojákům střílet po všech, kteří se pokusí překročit hranice v rozporu s pandemickým nařízením.

Severní Korea dosud neohlásila jediný případ covidu-19, odborníci však pochybují, že by se zrovna této zemi jako jediné na světě mohla pandemie vyhnout. KLDR tvrdí, že k 23. září otestovala 40 700 lidí – všichni byli negativní. Podle zprávy zaslané Světové zdravotnické organizaci trpělo 94 obyvatel a 573 zdravotníků podezřelých z nákazy pouhou chřipkou. Vzhledem ke špatnému zdravotnímu systému a chronickému nedostatku zdravotních materiálů v KLDR by pro zemi mohla být pandemie zničující.

Salvador uvedl, že WHO spolupracuje se severokorejskými představiteli na zajištění očkovacích látek prostřednictvím programu iniciativy Covax, která se zaměřuje na distribuci vakcín do rozvojových zemí. Sever podle něj vytvořil národní plán rozdělování dávek.

Před několika týdny Kim Čong-un odmítl zahraniční vakcíny Covaxu. Dětský fond UNICEF, který spadá pod OSN a vakcíny distribuuje, informoval, že KLDR navrhla tři miliony vakcín Sinovac věnovat do covidem-19 těžce zasažených zemí. Během stranické schůze pak Kim rozkázal vést tvrdší antivirovou kampaň, kterou pojmenoval jako boj proti pandemii „v našem stylu“, uvedla státní Korejská centrální zpravodajská agentura.

Analytici oslovení serverem The Guardian se domnívají, že se tímto krokem tamní vláda snaží dostat k účinnějším vakcínám. „Kimův režim pravděpodobně chce nejbezpečnější a nejúčinnější vakcínu pro elitu, ale pro distribuci vakcíny Pfizer je potřeba infrastruktura v Pchjongjangu a přinejmenším diskrétní diskuze se Spojenými státy. Pro KLDR by tak mohla být vhodná vakcína Johnson & Johnson, vzhledem k možnosti manipulace s vakcínou a pouhou jednou dávkou,“ domnívá se profesor mezinárodních studií Leif-Eric Easley z Ewha Womans University v Soulu.

Pchjongjang přitom od začátku pandemie tvrdí, že infekce covidu-19 se v zemi nešíří. Přesto země na déle než rok uzavřela hranice a uplatňuje přísné restrikce. Kim Čong-un navíc Severokorejce připravuje na to, že se opatření dále prodlouží. Stát se přitom zároveň potýká s ekonomickou i potravinovou krizí.

Před pěti měsíci severokorejský vůdce Kim Čong-un vytvořil paralelu s obdobím devastujícího hladomoru, kterým si Severní Korea prošla v 90. letech. Zemřely tehdy stovky tisíc lidí.

Severokorejské monitorovací skupiny sice nezaznamenaly žádné známky masového hladovění nebo humanitární katastrofy, Kimovy komentáře však naznačují, že k současným obtížím přistupuje s vážností - což zahraniční analytici považují za největší zkoušku jeho téměř desetileté vlády. Na druhou stranu může jít i o způsob, jakým severokorejské obyvatelstvo patřičně vystrašit.

V nedávno zveřejněné zprávě OSN zaměřené na lidskoprávní situaci v KLDR apeluje generální tajemník OSN António Guterres na komunistický režim, aby „přijal všechna potřebná opatření včetně mezinárodní spolupráce a asistence, a mohl tak všem svým občanům bez diskriminace poskytnout příležitost se očkovat“. Uvádí dále, že do země by se měli mít možnost vrátit diplomaté i humanitární pracovníci.

Reklama

Doporučované