Hlavní obsah

Klimatická změna by mohla spustit finanční krizi, tvrdí představitel MMF

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ekologické hrozby se týkají i ekonomiky. Podle ředitele odboru pro měnové a kapitálové trhy MMF Tobiase Adriana by se klimatická změna neměla podceňovat. Největší hrozbou pro finančnictví jsou nepředvídatelné přírodní katastrofy.

Článek

Klimatická změna by mohla ohrozit stabilitu finančního systému. Podle Tobiase Adriana, ředitele odboru MMF pro měnové a kapitálové trhy, se jedná o rizikový faktor, který by v budoucnu mohl spustit finanční krizi. „Klimatická krize je pomalý proces, který je ale potenciálně katastrofální,“ uvedl Adrian během účasti na konferenci Green Swan, virtuální akci zaměřené na to, jak může finanční průmysl zasáhnout proti klimatickým rizikům.

Adrian poukázal na situaci na Bahamách, Filipínách a v dalších zemích, jejichž ekonomiky v posledních letech utrpěly v návaznosti na hurikány či tajfuny. „Mnoho zemí dokazuje, že klimatická změna znamená katastrofu pro finanční systém. Může se zdát, že se situace netýká všech, ale stále existuje riziko negativního dopadu na ekonomiky. A při řízení rizik jde o to, abyste se ujistili, že i v nejhorších případech dokážete přežít,“ poznamenal Adrian.

Zelené a hnědé instituce

Podobné komentáře odrážejí varování vydané loni v září podvýborem americké komise pro obchod s komoditami (CFTC), který se zabývá klimatem. Zpráva CFTC uvádí, že „změna klimatu představuje velké riziko pro stabilitu amerického finančního systému a pro jeho schopnost udržet americkou ekonomiku“. Dále v ní komise prosí o „naléhavější a rozhodnější“ postup při řešení hrozících ekonomických škod, způsobených právě změnou klimatu.

Adrian navrhl zavedení takzvaného zátěžového testování klimatických rizik, jež zkoumá řadu faktorů včetně toho, jak jsou ekonomiky vystaveny energetickému přechodu. „Klimatická krize je krizí existenční a bude vyžadovat určitý posun. To je hlavní podstata zátěžových testů v oblasti klimatu, které mají informovat investory,“ uvedl představitel MMF. Podle něj by měly regulační orgány do budoucna zvolit strategii, která donutí finanční instituce k šetrnějšímu přístupu.

Problémem je podle Adriana i netransparentní ekologická klasifikace jednotlivých institucí. „Data o klimatu jsou v tuto chvíli velmi nepřehledná. Je velmi těžké zjistit, do jaké míry je daná společnost ,zelená, nebo hnědá’,“ řekl Adrian. To by se však mohlo změnit ještě v tomto roce. Předseda Komise pro cenné papíry Gary Gensler nedávno řekl americkému Kongresu, že plánuje zavést nová pravidla týkající se zveřejňování podnikových klimatických podmínek.

Přírodní katastrofy jsou hlavním rizikem

Vědci z Federálního rezervního systému (Fed) v březnu napsali, že ekonomická nebo finanční rizika související s klimatem nemusí nutně ovlivňovat finanční stabilitu, i když připustili, že za určitých scénářů je to možné. Hlavním rizikem jsou podle Fedu akutní katastrofy jako požáry, povodně či bouře.

„Klimatická rizika se mohou projevit jako otřesy pro finanční systém,“ napsali vědci z Fedu. Podle nich se ekonomická a finanční rizika mohou navzájem zesilovat, například když dojde k poškození majetku v důsledku nepříznivých vlivů počasí. To mnohdy způsobí ztráty bankám, což vede k nižšímu poskytování úvěrů a investic.

Americké finanční regulace se začínají těmito faktory zabývat. V prosinci se Fed formálně připojil k Síti pro ekologizaci finančního systému, jež je spolusponzorem konference Green Swan. Americká ministryně financí Janet Yellenová minulý měsíc prohlásila, že ona a prezident Joe Biden jsou „odhodláni využívat plnou moc federální vlády USA k řešení změny klimatu“, uvádí server CNN Business.

Reklama

Doporučované