Hlavní obsah

Koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 si dělí republiku. Otazník je nad Prahou

Foto: ODS

Občanští demokraté na Facebooku zveřejnili fotku, kde lídry trojkoalice převlékli za superhrdiny.

Reklama

Nová trojkoalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 už intenzivně pracuje na tom, jak ve volbách společně porazit hnutí ANO Andreje Babiše. Rozdělila si už, kdo bude mít v jakém kraji lídry. Nedořešená ale ještě zůstává Praha.

Článek

Společná kandidatura ODS, KDU-ČSL a TOP 09, kterou její lídři oznámili v předvečer svátku 28. října, už začíná dostávat jasnější obrysy. Jednání na celorepublikové úrovni sice ještě stále běží, ale strany si už rozdělily lídry pro jednotlivé kraje, jak tento týden upozornil deník Právo.

Nejvíc, devět, by jich měla mít ODS, lidovec povede společnou kandidátku ve třech krajích a TOP 09 bude v čele kandidátky ve dvou regionech.

Jedním z klíčů pro rozdělení jednotlivých krajů bude jejich výsledek v letošních krajských volbách. Roli bude hrát i dlouhodobé vnímání stran v daných krajích, tradičně lidovecké jsou například některé moravské kraje, a také regionální příslušnost lídrů stran.

„Je dohodnuté, že předsedové budou kandidovat ve svých krajích. Nebudeme se kvůli kandidatuře ‚stěhovat‘,“ říká předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který povede kandidátku v Olomouckém kraji. V letošních krajských volbách svoji kandidátku dovedl až do krajské rady.

Lidovecké tváře povedou i společné kandidátky takzvané trojkoalice ve Zlínském kraji a na Vysočině.

Nejmenší z trojkoalice, TOP 09, by měla vést společnou kandidátku v Praze, která je bydlištěm její předsedkyně Markéty Pekarové Adamové, a také v Pardubickém kraji. Tam v krajských volbách topka letos kandidovala společně s ODS a na kandidátce s vysokým počtem přednostních hlasů zazářil pardubický farmakolog, vysokoškolský pedagog a někdejší poslanec Jiří Skalický. Právě on by měl seskupení vést k dobrému volebnímu výsledku v regionu.

Přední příčka Pekarové Adamové v pražském volebním obvodu však podle Práva není úplně jistá. „Jestli bude paní Pekarová skutečně lídr v Praze, je zatím šance zhruba padesát na padesát,“ řekl deníku zdroj z ODS, který se zúčastnil klíčových jednání. Právě Praha je místem, kde je TOP 09 v Česku nejsilnější.

Občanští demokraté by měli získat lídra ve zbývajících devíti krajích. Nejsilnější mandát budou mít v kraji Královéhradeckém, v němž jako v jediném regionu zvítězili v letošních krajských volbách. Kandidovali na společné listině s hnutím STAN a regionálním hnutím Východočeši.

„Lídr u nás v kraji bude určitě za ODS, v krajských volbách jsme letos získali silný mandát. Jeho jméno je ale ještě předčasné,“ říká poslanec, starosta Trutnova a krajský předseda ODS Ivan Adamec, který občanské demokraty v regionu vedl do voleb před třemi lety. V Poslanecké sněmovně sedí od roku 2013, kdy Královéhradecký kraj získal jediného poslance ODS a byl jím právě Adamec, jenž se tehdy díky kroužkování dostal do Sněmovny z 9. místa.

A nemůže kroužkování ovlivnit rozdělení křesel tří stran, které sice kandidují společně, ale každá chce mít po volbách vlastní poslanecký klub? „Nebojím se, že by kroužkování s kandidátkami nějak zahýbalo. Lidé zezadu vykroužkovávají jen extra silné osobnosti, a ty my chceme mít na vrchních místech,“ říká Jurečka.

Celostátní vedení si sice rozděluje lídry, klíč na sestavování jednotlivých kandidátek však bude nejspíš na krajských vedeních stran. Ta by se měla sejít po ukončení celostátních jednání. „Každý kraj bude mít rozložení sil takové, jaké vychází z reálného stavu. Návrhy na lídry a další členy kandidátek samozřejmě přijdou z regionů. Na to je ale ještě čas,“ říká Adamec.

Do voleb do Poslanecké sněmovny však zbývá už jen necelý rok. Stihnou se tři strany dohodnout? „Já tomu projektu věřím. Myslím, že po dokončení těch prvotních jednání naberou krajská jednání na forsáži,“ věří Adamec.

Strany ale čeká ještě nelehký úkol - uhladit své názory na některá témata, na kterých se neshodnou, například vztah k Evropské unii. Na krajských úrovních je pak čekají možné osobní animozity mezi některými politiky, kteří spolu dlouhodobě působí na radnicích či krajích, mnohdy v opozičním vztahu.

Reklama

Doporučované