Hlavní obsah

Zapomeňte na kolektivní imunitu, covid nezastaví, varuje vědec z Oxfordu

Foto: Profimedia.cz

Ředitel Oxfordské vakcinační skupiny sir Andrew Pollard.

Reklama

Dosažení kolektivní imunity je při šíření delta mutace prakticky nemožné, varoval britské poslance ředitel Oxfordské vakcinační skupiny sir Andrew Pollard. Překážkou je podle odborníka přenos nemoci i mezi očkovanými jedinci.

Článek

„Problémem tohoto viru je to, že nejde o spalničky. Pokud by 95 procent lidí bylo očkováno proti spalničkám, virus se v populaci nemůže přenášet,“ řekl ve středu britským poslancům sir Andrew Pollard z Oxfordské vakcinační skupiny. Dosažení takzvané kolektivní imunity není podle Pollarda při šíření varianty delta aktuálně možné, píše The Guardian.

„Varianta delta stále nakazí lidi, kteří už byli očkováni. A to znamená, že každý, kdo je v určitém okamžiku stále neočkovaný, se s virem setká. Nemáme nic, co by zcela zastavilo tento přenos,“ řekl také Pollard. Podle Pollarda se stále může objevit varianta covidu-19, „která se ještě lépe přenáší mezi očkovanými“. Bylo by tak podle něj chybou stavět očkovací kampaň jen okolo budování kolektivní imunity.

Ředitel Oxfordské vakcinační skupiny se zároveň postavil proti takzvaným posilujícím dávkám vakcíny proti covidu-19. Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid totiž v úterý uvedl, že vláda má plány na to, aby od příštího měsíce bylo možné nejzranitelnějším skupinám obyvatel nabízet takzvané posilovací dávky očkování proti covidu-19. Současně s tím budou zdravotníci Britům nabízet také očkování proti chřipce, doplnil ministr.

„Čas na očkování posilujícími dávkami by nastal tehdy, pokud bychom viděli prudký nárůst počtu hospitalizovaných nebo obětí mezi očkovanými. K tomu ale v tuto chvíli nedochází,“ řekl britským zákonodárcům Pollard.

I kdyby hladina protilátek dodaných očkováním klesla, náš imunitní systém by si podle Pollarda očkování pravděpodobně pamatoval po celá desetiletí a v případě vystavení viru by poskytoval určitý stupeň ochrany. „Takže v tuto chvíli není důvod k panice. Aktuálně nedochází k nějakému průlomu ohledně počtu očkovaných osob s těžkým průběhem onemocnění,“ uvedl Pollard.

Údaje z nedávné studie provedené Imperial College London naznačují, že plně očkovaní lidé ve věku od 18 do 64 let mají o 49 procent nižší riziko nákazy ve srovnání s neočkovanými lidmi. Zjištění také naznačila, že u plně očkovaných osob byla asi třikrát menší pravděpodobnost pozitivního testu po kontaktu s někým, kdo měl covid (pokles ze 7,23 na 3,84 procenta).

Tématem ve Velké Británii je aktuálně otázka, zda očkovat osoby mladší 16 let. K tomuto kroku už se odhodlaly například Spojené státy, Irsko nebo Izrael. Britský Smíšený výbor pro očkování a imunizaci (JCVI) to doporučil pouze dětem ve věku od dvanácti do patnácti let s rizikovými faktory.

Podle kritiků by ale bohaté země místo hromadění očkovacích látek pro děti měly tyto vakcíny darovat raději chudším státům, které často nemají naočkovanou ani rizikovou populaci.

Profesorka veřejného zdravotnictví na univerzitě v Edinburghu Devi Sridharová ale upozorňuje na to, že jediná schválená vakcína pro děti od dvanácti do patnácti let na území Británie je od společnosti Pfizer/BioNTech. „Myslím, že nejde o rozhodování, zda očkovat děti, nebo poskytnout vakcíny světu. Diskutovat by se mělo o posilovacích dávkách, to jsou vakcíny, které by mohly jít do zahraničí,“ cituje The Guardian Sridharovou.

Ministerstvo zdravotnictví v úterý uvedlo, že nyní bylo na území Spojeného království podáno celkem 86 780 455 dávek vakcín proti covidu-19, uvádí stanice Sky News. První dávku dostalo 89 procent Britů, ukončené očkování má pak 75 procent populace.

Předseda vlády Boris Johnson tato čísla označil za „obrovský národní úspěch, na který bychom měli být všichni hrdí“. Ministr zdravotnictví Sajid Javid pak uvedl, že vakcína „nám pomáhá dostat se z této pandemie zpět do normálu“.

Profesor Pollard ale varuje, že příštích šest měsíců bude ve Velké Británii klíčových. Počty nakažených v zemi totiž znovu rostou a Spojené království ve středu zaznamenalo nejvyšší denní nárůst počtu obětí od března.

Za posledních 24 hodin v zemi přibylo 23 510 nových případů nákazy a zemřelo dalších 146 lidí. Počet úmrtí je nejvyšší od 12. března tohoto roku, kdy zemřelo 175 lidí. Od začátku pandemie zemřelo ve Velké Británii do 28 dnů od pozitivního testu na covid-19 130 503 lidí, uvádí stanice Sky News.

Reklama

Doporučované