Hlavní obsah

Končí vám u hypotéky fixace? Zaplatíte o tisíce korun ročně navíc

Foto: Shutterstock

Ilustrační foto

Reklama

Desítky tisíc lidí letos řeší refixaci hypotéky, už nyní je jasné, že se jim půjčka na bydlení prodraží o stovky měsíčně, tedy tisíce ročně.

Článek

Hypotéky už několik měsíců zdražují. Trápí to lidi, kteří si bydlení na úvěr teprve pořizují, ale i ty, kdo už bydlí. Pokud měli úrokovou sazbu zafixovanou na pět let, což je nejčastější volba bankovních klientů, letos při „otočce“ se jim sazba dost pravděpodobně zvýší. A s ní se zvýší měsíční splátka i zdraží celá hypotéka.

Podle informací od bank se změna úrokové sazby různých délek fixace letos týká desetitisíců lidí. Ne všem se musí zvýšit.

Velmi zjednodušeně, ale aspoň pro hrubou představu, o kolik se lidem s končící hypotéky zvýší měsíční zátěž: Průměrná úroková sazba (vypočtená jako prostý aritmetický průměr průměrných měsíčních sazeb na trhu dle údaje Hypoindex) v roce 2016 dosahovala 1,88 %.

Pokud stejným způsobem odhadneme letošní průměrnou úrokovou sazbu (kde známe údaje zatím jen do července), dostáváme se na číslo 2,03 %. Ke konci roku to může být víc, protože se očekává, a ostatní banky to i avizují, další zdražování hypoték.

„Tento rok klienti převážně refixují hypotéky z let 2016 a 2017 se sazbou v průměru pod dvě procenta. Dnes je průměrná nabídka dle červencového Hypoindexu ve výši 2,40 %,“ podotkla mluvčí ČSOB Michaela Průchová.

I když se sazby zvýšily řádově jen o desetiny procenta, pro hypoteční dlužníky to znamená, že měsíčně zaplatí stokoruny navíc – ročně několik tisíc. Když k tomu připočteme zdražování energií, zásah do rodinného rozpočtu rozhodně nebude nezanedbatelný.

Modelové příklady: Jak se změní splátka hypotéky

1) Pokud si někdo vzal v září roku 2016 hypotéku v tehdejší průměrné výši dva miliony korun se splatností 25 let, dostal úrokovou sazbu 1,82 procenta s fixací na pět let. Měsíční splátka činila 9013 Kč. Letos fixace úrokové sazby končí a splátka se kvůli rostoucím sazbám zvýší o 710 Kč.

2) Pokud si někdo vzal v červenci roku 2016 osmdesátiprocentní hypotéku v tehdejší průměrné výši dva miliony korun se splatností 30 let, dostal úrokovou sazbu 1,88 procenta s fixací na pět let. Měsíční splátka činila 7273 Kč. Letos fixace úrokové sazby skončila a splátka se kvůli růstu sazby na 2,23 % zvýšila o 298 Kč.

Zdroj: Moneta, Partners

Bankovní domy povětšinou nechtějí počet klientů, kterým letos končí fixace, uvádět. Tento údaj považují za citlivou obchodní informaci. „Podíly klientů, jimž končí fixace u jednotlivých bank se letos pohybují mezi 10 a 20 procenty z celkového počtu klientů s hypotékou,“ odhaduje zdroj z jedné banky, který si přál zůstat v anonymitě.

Sdílná byla UniCredit Bank, kde podle jejího mluvčího Petra Plocka končí fixace sazby více než deseti tisícům klientů. „Aktuálně připravujeme sazby pro refixace, které budou platné k prosinci. V průměru jde o navýšení o půl procenta, což odpovídá přibližně 500 Kč měsíčně na průměrné hypotéce,“ uvedl.

„Průměrné zvýšení úrokové sazby bude malé, pouze nižší desetiny procenta a u jednotlivých klientů se bude lišit,“ uvedla za Equa bank její mluvčí Kateřina Petko. „Průměrný dopad na splátku hypotéky bude v řádu nižších stovek korun, ale budou opět velké rozdíly klient od klienta,“ doplnila.

Analytička společnosti Partners Marcela Mazáková upozornila, že měsíční splátky se sice mohou navýšit, rostou ale i příjmy dlužníků. „V drtivé většině je nárůst příjmů ve vyšších jednotkách u některých klientů a v desítkách procent,“ tvrdí.

Reklama

Doporučované